Julkaistu    |  Päivitetty 
Tuure P. Aikko

Heililtä jatkossa myös kaupunkipontikkaa

Kaupunkilehti tekee nyt myös kaupunkipontikkaa. Ensipuraisusta nauttimassa Ville Vuorio, Jentta Ilanmaa, Jani Honkanen ja Aimo Salonen. Kuva: Arttu Laakkonen Arttu Laakkonen Kaupunkilehti tekee nyt myös kaupunkipontikkaa. Ensipuraisusta nauttimassa Ville Vuorio, Jentta Ilanmaa, Jani Honkanen ja Aimo Salonen. Kuva: Arttu Laakkonen

Media-alan yleinen laskusuhdanne pakotti lehtiyhtiön laajentamaan liiketoimintaansa. Yhteistyössä paikallisen panimon kanssa syntyi Heili-kaupunkipontikka. 

Huh huh, aika ätmäkkätä on tavara, toteaa juuri perustetun Karjalan Leili Oy:n juomitusjohtaja Jani Olavi Honkanen maistaessaan kauhasta juuri valmistunutta kaupunkipontikka Heiliä.

Mies on tuttu myös joensuulaisen Panimo Honkavuoren yrittäjänä. Siellä hänen makuhermonsa ovat tottuneet miedompiin juomiin, kuten oluisiin, joita Honkavuori panee. 

Onnekseen Honkasen ei tarvitse uudessa työssään pontikkaa juuri maistellakaan – sitä varten yhtiöön on palkattu rankinmaistajaksi myös Ville Vuorio.

– Yhteistyö Villen kanssa tulee varmasti sujumaan, onhan minulla siitä jo kokemusta. Ville on yhtiökumppanini myös Honkavuoressa, Honkanen kertoo.

Karjalan Leili Oy on puolestaan juuri rekisteröity yritys, jonka osakekannan omistaa 97-prosenttisesti kaupunkilehti Karjalan Heili. Loput kolme prosenttia jakautuvat tasan Heilin toimituskunnan – Jentta Ilanmaan, Arttu Laakkosen ja Aimo Salosen – kesken.

Yrityksen toimenkuva on selkeä: valmistaa, pullottaa ja myydä joensuulaista Heili-kaupunkipontikkaa. 

Sivutuotteena syntyy myös talouskiljua, mutta sen myynnillä lähinnä paikkaillaan alkuvaiheen laskusuhdanteita.

– Lupamenettelyt ja jälleenmyyjien hakeminen ovat vielä osittain kesken. Alkosta ja Osulasta on kuitenkin vähän niin kuin tiskin alta vilauteltu vihreää valoa, joten tuotantoa on käynnistelty koe-erien muodossa pitkin kevättä, Honkanen toteaa vedet yhä silmissään.

– Ätmäkkää, ätmäkkää. Mutta mene tiedä, vaikka tämä olisi kohta suositumpaa kuin panemamme oluet!

 

Uusi aluevaltaus

Karjalan Heili on kaupunkimedia, joten Heili-kaupunkipontikka sopii kokonaiskuvaan mainiosti – ainakin nimensä perusteella. Lehtiyhtiön toiminnan laajentaminen viinankeittoon ei silti ole ratkaisu, joka monelle ensimmäiseksi tulee mieleen. Karjalan Heilin päätoimittaja ja Karjalan Leilin osaomistaja Jentta Ilanmaa valottaa taustoja:

– Ajat ovat kovat. Ilman rohkeita uusia avauksia on vaara, että yrityksen tulos tippuu alaspäin kuin korpikuusen kyynel kupariputkesta. Eli hissukseen mutta vääjäämättä. Oli pakko keksiä jotain uutta, ja ajateltiin että otetaanpa idea niin sanotusti boksin ulkopuolelta.

– Uutta bisnestä piti keksiä, ja tässä ajateltiin ihan vain talon parasta. Omia prosentin omistuksiamme vastaan emme ota ollenkaan osinkoa tai bonuksia yhtiön tulevasta tuloksesta. Korkeintaan pieniä maistajaisia tuotoksestamme. Mutta ihan vain silloin tällöin, jatkaa osa-omistaja Salonen.

– Näin on, vahvistaa Laakkonen ja hikottelee pari kertaa päälle.

 

Maistiaiset lauantaina

Honkanen ei ole huolestunut osakkaiden osaamattomuudesta, pikemminkin päinvastoin. Hän luottaa myös tavaran menekkiin, vaikka esimerkiksi Kiteeltä saatiin vasta muutama kuukausi takaperin kuulla ikäviä uutisia sikäläisen pontikkabisneksen ajautumisesta karille.

Laatutavaran menekkiin uskovat myös osakkaat.

– Kyllä me viedään nyt pontikkabisnes uuteen nousuun ihan joensuulaisvoimin, heittää Salonen aavistuksen riehakkaana.

– Näin on, säestää Laakkonen.

– Uskon myös, että liiketoiminnan laajentaminen syventää meidän heili-leililäisten ja kaupunkilaisten jo ennestään tiiviistä lukijasuhdetta aivan uusin sfääreihin, Ilanmaa iloitsee.

Päätoimittajalla onkin iloisia uutisia kaupunkilaisille: kevään kunniaksi Karjalan Leili Oy järjestää maistelutilaisuuden yleisölle tänään lauantaina kello 18.

Heili-kaupunkipontikkaa jaellaan Ylisoutajansillan alla omiin astioihin, ja mikäli maistaja on astiattomasta taloudesta, paikalle on luvattu järjestää myös ilmaisia ämpäreitä.

– Anniskelulupaa meillä ei ole, joten ämpärillisensä on juotava jossain muualla. Mutta täältä sitä nyt saa, kolmikko lupaa.

– Herkempimahaisten kannattaa varata lantrinkia mukaan. Mulla ainakin käypi mahaan, Laakkonen lisää.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä