Julkaistu    |  Päivitetty 
Ossi Savolainen

Samalla tavalla hullut loivat jotain uutta

Ihmisen teatterin näyttelijät pop up -teatteritilan edustalla Kauppakadulla. Ihmisen teatterin näyttelijät pop up -teatteritilan edustalla Kauppakadulla.
Tila entisen RAY:n kasinon paikalla näyttää nyt hyvin erilaiselta kuin vuosi sitten. Esiintymislavaa ei vielä haastattelupäivänä 26. tammikuuta näy, mutta katsomo on jo paikallaan.

Valmistelut ovat aikaan nähden hyvässä vauhdissa, onhan avajaisiin aikaa vielä reilu pari viikkoa.

Remontin takia haastattelu päätetään pitää huoneiston pohjakerroksessa, jonka tilava tila ja kirkas valaistus muistuttavat etäisesti KGB:n kuulustelutiloja. Tunnelma on kuitenkin täysin päinvastainen.

Kuuden haastateltavan ja haastattelijan tuolipiiri tuo mieleen terapiaryhmän, jossa jokaisella näyttelijällä on osansa yhteisestä tarinasta.

Ihmisen teatteri on viiden Pohjois-Karjalan opistosta valmistuneen näyttelijän luomus  –  tarkemmin sanottuna ensemble-teatteriryhmä, johon kuuluvat Helmi Linnosmaa, Tiia Lyijynen, Jasu Parviainen, Toni Riihiluoma ja Justiina Saari.

– Tutkimme esityksissämme ihmisyyttä ja inhimillisyyttä. Tarkoituksena on tehdä teatteria ikäryhmään tai -luokkaan katsomatta, valaisee Lyijynen.

– Luomme itsellemme työpaikan ja opimme myös teatterin tekemisestä sieltä toiselta puolelta eli esimerkiksi tuotannosta, lisää Riihiluoma.

Porukkaa yhdistää yhteinen hulluus.

– Olimme hyviä kavereita jo koulussa, ryhmä naureskelee.

Pop up -teatterin ja Katto vai lattia -projektin takana ovat samat ihmiset. Lisäksi vierailevana tähtenä mukana on Heikki Nousiainen.

Jokaisella on aikaisempaa kokemusta kulttuurin tekemisen eri osa-alueilta. On kokemusta kesäteatterista, musiikista, breakdancesta, stand upista ja paljon muusta.

Kaikki kuusi ovat Pohjois-Karjalan opiston Teatteri Rajarikon kasvatteja, eli takana on näyttelijäntyön koulutus.

Koulu antoi hyvät lähtökohdat näyttelemiseen.

– Niittylahdessa oli mahdollista opiskella Teatterikorkeakoulussa hyväksiluettavia opintoja, kertoo Riihiluoma.

Pop up -teatteri otti varaslähdön 28. tammikuuta Teatteri Rajarikon esityksellä.

Viralliset avajaiset pidetään kuitenkin vasta 11. helmikuuta. Yhteensä pop up -teatterin voi löytää Kauppakadulta kahden kuukauden ajan.

Tämän tyyppistä pop up -projektia ei ole nähty ennen ainakaan Joensuussa.

Kiinteistö projektia varten löytyi loppujen lopuksi helposti, sillä Joensuun keskustassa on paljon tyhjiä liiketiloja.

– Mikä tahansa liiketila ei silti käynyt, koska monessa paikassa on tolppia estämässä näkyvyyttä, pohtii Riihiluoma.

Ihmisen teatterin lisäksi tarjolla muidenkin tekijöiden aikaansaannoksia. Tilasta yritetään tehdä Joensuuhun kulttuurinen olohuone, jossa palvelee myös kahvio.

– Tarkoitus on, että joka päivä tapahtuisi jotakin, ja jokaiselle löytyisi jotakin, kertoo Linnosmaa.

Päivittäiset aukioloajat vaihtelevat, mutta kiinnostuneet voivat tarkastaa ne kiinteistötilan ikkunasta, Ihmisen teatterin internet-sivuilta sekä Facebookista.

Projekti on saanut hyvin innostuneen vastaanoton kaupungissa.

– Kun tapahtuu tämmöistä uutta, ihmiset lähtevät kyllä todella mielellään mukaan, avaa Parviainen projektia sekä kävijöiden että esiintyjien näkökulmasta.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä