Julkaistu    |  Päivitetty 
Arttu Laakkonen

Kola valaisee itsenäisyyden vuotta

Havainnekuva Saana-tunturin valaisusta. Havainnekuva Saana-tunturin valaisusta.
Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuosi sai kirjaimellisesti uusia sävyjä, kun tieto kontiolahtelais-joensuulaisen valotaiteilija Kari Kolan mukana oleminen Luminous -valotaidekokonaisuutensa kanssa vahvistui.

Suunnitelma ei ole pienen pieni: Luminous -kokonaisuus koostuu kuudesta valoteoksesta, jotka toteutetaan eri puolille Suomea itsenäisyyden juhlavuoden aikana. Valotaiteella paikkakuntien maamerkit, luonnon moninaisuus ja historialliset kohteet nostetaan poikkeuksellisella tavalla esille.

Luminous käynnistyy Helsingin Töölönlahdelle toteutettavan juhlavuoden avajaisteoksen myötä.

Teossarja huipentuu itsenäisyyden juhlaviikolle, jolloin teokset syttyvät vuorotellen Savonlinnaan, Tampereelle, Ouluun, Kilpisjärven Saana- tunturille ja Turkuun, missä toteutetaan massiivinen valotaideteos Turun linnaan ja linnan puistoon.

Kokonaisuuden toteutuksesta ja tuotannosta vastaa Kolan yritys Valoparta Oy.

Projektin mittakaavan havainnoillistaa hyvin vaikkapa se seikka, että Saana-tunturilla on mittaa noin sata kertaa Helsingin olympiastadionin verran.

– Varmasti ylivoimaisesti suurin, mitä Suomessa on koskaan tehty. Ja saattaapa olla suurin, mitä koko maailmassakaan on tehty, hankkeen suunnittelupalaverista Savonlinnasta tavoitettu Kola arvelee.

– Vuosi sitten tästä jo valtioneuvoston kanslian kanssa ensimmäisen kerran puhuttiin, mutta alunperin ajatus lähti itämään jo Unescon keikalta. Ajattelin siellä, että miten Suomen satavuotisjuhlan voisi valaista, ja keksin, että valaistaan sitten koko Suomi.

Kolalla on luvassa kiireinen vuosi.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä