Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Elävä Virginie tulee taidemuseolle

Virginie antoi nyt tiistaina hetki sitten Pariisista haastattelun Karjalan Heilille ja lähetti vielä kuvankin itsestään hotellinsa parvekkeelta. Taustalla virtaa Seine. Virginie antoi nyt tiistaina hetki sitten Pariisista haastattelun Karjalan Heilille ja lähetti vielä kuvankin itsestään hotellinsa parvekkeelta. Taustalla virtaa Seine.

 

Albert Edelefeltin ikuistama Virginie on käymässä Helsingissä, mutta ensi sunnuntaina hänet voi tavata elävänä Joensuun taidemuseossa. Tiistaina hän antoi Karjalan Heilille puhelimitse haastattelun Pariisista ja kuvauttikin itsensä hotellihuoneensa parvekkeelta, jonka taustalla jossakin virtaa Seine.

 


– Teetätin tämän maalauksen asun kanssa identtisen puvun samalla ompelijalla, jolla olen teettänyt aikaisemmatkin rooliasuni, Virginien rooliin sukeltava Marika Sampio-Utriainen kertoi.

Ensi lauantaina Sampio-Utriainen tulee esittämään Virginie-monologia Karjalaisen kulttuurin edistämissäätiön yksityiseen juhlaan. Sunnuntaina on sitten kahden kaikille avoimen draamaopastuksen vuoro.

– Aiemmin olen tehnyt vastaavat monologit Aino Sibeliuksesta Järvenpään taidemuseon Aino-näyttelyn yhteyteen sekä Venny Soldan-Brofeltista samaan paikkaan, Sampio-Utriainen sanoo.

– Virginie on kiehtonut minua hahmona hirveän pitkään. Viime kesän Ilosaarirockin jälkeen kirjoitin hänestä monologin yhdessä joensuulaisen kummityttöni Aino Utriaisen kanssa. Olin yhteydessä taidemuseoon ja olen tosi iloinen, että siellä oltiin kiinnostuneita tästä.

Ilosaarirock ja torikahvit

Toki Sampio-Utriainen oli tavannut Virginien useita kertoja jo aiemmin, mutta viime kesän Ilosaarirock antoi ratkaisevan sysäyksen.

– Rockissa ei ollut juuri sillä hetkellä bändiä, jota olisin halunnut kuunnella. Tykkään kovasti Joensuun torista ja lähdin välillä käymään siellä kahvilla ja muistin Virginien.

Taiteilija tunnustaa olevansa itse vanhempi kuin maalauksen Virginie.

– Ajatus onkin, että tulen vähän niin kuin jälkeen päin kertomaan asioista, kuinka ne meni.

Virginie-monologin on ohjannut näyttelijä Raimo Grönberg. Draamakierroksella Sampio-Utriainen soveltaa tekstiä tilanteen mukaan.

– Kierrämme museossa ja kerron tässä hahmossa teoksista, jotka sivuavat Virginien elämää tai jotka mahdollisesti puhuttelevat Virginieta.

Rakkaudesta taiteilijaan – Virginie. Marika Sampio-Utriaisen esittämä, Karjalaisen kulttuurin edistämissäätiön tarjoama draamaopastus  Joensuun taidemuseolla sunnuntaina 10. huhtikuuta kello 12 ja 14. Vapaa pääsy. Ryhmään mahtuu 25 ensimmäistä saapumisjärjestyksessä.

 

 

 

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä