Julkaistu    |  Päivitetty 
Sini-Maria Melanen

Useita koiria kuollut myrkkyyn - Joensuussa rauhallista

Cavalier kingcharlesinspanieli Macho ei ole niin ahne, että söisi maastosta mitä vaan. Cavalier kingcharlesinspanieli Macho ei ole niin ahne, että söisi maastosta mitä vaan.
Joka kevät, kun lumi alkaa sulaa, koiranomistajat valpastuvat. Huhutaan rotanmyrkkysyöteistä ja epämääräisistä papanoista, joita koirat napsivat suuhunsa tienvarsilta.

Usein kyse on vain huhupuheista, mutta tänä keväänä myös todennettuja myrkytystapauksia on kirjattu useilla paikkakunnilla.

Tapausten takia eduskunnan eläinsuojeluryhmä otti tällä viikolla kantaa asiaan.

– On olennaista, että myrkyttäjät saadaan viranomaisten toimesta vastuuseen teoistaan. Näin saataisiin selkeä viesti syyllisille, että heidän toimintansa on tuomittavaa, kirjoitti ryhmä kannanotossaan.

Myös Suomen Kennelliitto on huolissaan myrkytystapauksista.

– Vaarassa eivät ole ainoastaan koirat, vaan myös lapset ja luonnoneläimet ovat alttiita myrkyille, kommentoidaan kennelliiton facebook-sivuilla.

Viimeisimmät myrkytystapaukset ovat Tuusulasta, jossa useampi koira on joutunut myrkytysoireiden takia sairaalahoitoon.

Joensuun eläinklinikan eläinlääkärin Jari Ahon mukaan internetin koirapalstoilla liikkuu jatkuvasti huhuja lenkkipoluille heitellyistä lihapullista ja nakeista. Todellisista myrkytyksistä on kuitenkin löydyttyvä todennettua näyttöä.

– Jos tietyllä alueella, tiettynä ajanjaksona ja samantyyppisillä oireilla ilmenee monta tapausta, voidaan puhua tahallisista koirien myrkytyksistä. Tietysti on myös yksittäistapauksia, jolloin motiivien taustalla saattaa olla henkilökohtainen kosto koiran isäntää tai emäntää kohtaan, Aho kommentoi.

Sosiaalisessa mediassa huhupuheet leviävät herkästi, ja ainakin osittaisena syynä tähän on Ahon mukaan ”rikkinäinen puhelin”.

– Jotkut pelottelevat koiranomistajia ihan huvikseen. Varsinaisia myrkytystapauksia ei ainakaan meillä ole ilmennyt aikoihin.

Reijolan eläinlääkäriasema Kivuttomaan ei myöskään ole tuotu koiria myrkytysten takia, vaikka aika ajoin ihmiset kyselevätkin neuvoa, kuinka oksennuttaa koiraa tämän syötyä jotain epämääräistä.

– Vetyperoksidia voi käyttää, jos koira on syönyt jotain potentiaalisesti vaarallista. Mahansa täyteen syöneelle 10-kiloiselle koiralle annetaan 2–10 milliä 3-prosenttista liuosta. Käsittelyä ei saa toistaa, eläinlääkäri Kirsi Mäkimattila neuvoo.

Jos epäilee löytäneensä maastosta myrkkyjäämiä, on otettava yhteys poliisiin, ja aine on testattava kaupungin laboratoriossa.

Joensuulainen koiranomistaja Pauliina Varis ei ole joutunut viemään Macho-koiraansa eläinlääkäriin myrkytyksen takia. Varis kertoo kuitenkin kuulleensa usein varoituksia myrkyistä ja vierasesineistä.

– Pari viikkoa sitten kuulin koirapuistossa tapaamaltani naiselta, että Karsikossa tämän tuttu koira oli syönyt myrkkyä ja koira olisi kuollut ellei apu olisi ollut lähellä.

– Koirapuistoissa tarkastan aina maaston ennen kuin päästän koiran vapaaksi ja seuraan tarkasti koirani puuhailua, Varis kertoo.

– Koetan omalta osaltani valvoa koiraa niin, ettei se pääse syömään myrkkyjä.

–  Yritän myös pitää huolen siitä, etten aiheuta tarpeetonta vihaa käytökselläni.

–  Korjaan aina koiran jäljet enkä jätä kakkoja tielle, ja haluan, että koirani on peruskasvatettu eikä häiritse muita esimerkiksi haukkumalla, Varis kertoo.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä