Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Musa tempaa mukaansa näyttämölle

Kenraaliharjoituksensa esitys sai tiistaina konservatorion muskarilaisten edessä. Kenraaliharjoituksensa esitys sai tiistaina konservatorion muskarilaisten edessä.
Nuoriahan nämä ovat: Turusen laulava pariskunta Talvi-Maaria ja Timo ja heidän liedejään säestävä pianisti Mirva Helske.

He  –  toisin kuin 50–60-lukujen vaihteessa syntyneet  –  jo elivät lapsuuttaan tässä pirstaloituneessa mediamaailmassa, jota internetin tulo vielä pirstoi entisestään.

–  Kaikki löytävät netistä nyt omat tosi spesifit genrensä ja monessa mielessähän se on hyväkin. Me nyt vain halutaan liputtaa tämän klassisen musiikin puolesta, Mirva Helske huomauttaa.

Puhe on Helskeen ja Turusen pariskunnan Vihaan musaa! -kiertueesta, joka alkoi keskiviikkona Marjalasta ja kiertää pitkin Pohjois-Karjalan alakouluja aina 12. huhtikuuta saakka.

Kyse on Pohjois-Karjalan kulttuurirahaston tukemasta hankkeesta, joka vie lapsille liedejä eli pianon säestämiä lauluja.

Nimensä kiertue sai Leonard Bernsteinin I Hate Music -laulusarjasta, joka kritikoi klassisen musiikin kuivakkaa esittämisperinnettä.

–  Minulla on muutenkin ollut mielessä, että sen voisi tehdä suomeksi, Talvi-Maaria Turunen kertoo.

–  Sitten tuli ajatus, että hei vitsi, entäs jos kootaankin yhteen tämmöisiä lapsille sopivia liedejä suomeksi ja kootaan ne yhteen mahdollisimman mukaansa tempaavaksi näyttämölliseksi kokonaisuudeksi.

Timo Turunen kertoo, että Bernsteinin laulusarja oli lähtökohta nyt nähtävälle tarinalle ja sen juonelle. Talvi-Maaria Turunen esittää tyttöä, joka inhoaa musiikkia, jonka hyviä puolia Timo Turusen ja Mirva Helskeen esittämät kaverukset alkavat tuoda esiin.

–  Homma lähtee siitä, että Mirva soittaa pätkän Bachin G-duurimenuettia, joka saa tytön sapen kiehumaan, Talvi-Maaria Turunen paljastaa.

–  Tässä on Francis Poulencen pikkupilli-sarjaa, josta olen ajatellut, että harmi, kun se on ranskaksi, jonka takia se ei ole Suomessa tuttu, eikä sitä täällä tulla tietämään Onneksi Talvis on nyt poistanut tämän kieliongelman, Helske jatkaa.

Talvi-Maaria Turunen kertoo, että triolla oli jo jonkin aikaa ollut mielessä, että seuraava juttu joka tehdään, liittyy lastenkulttuuriin.

–  Sitten on ollut paljon puhetta, että lapset eivät kuule nykyisin klassista musiikkia oikein missään, Mirva Helske jatkaa.

Koulujen musiikkitunneilla bändisoitto tulee yhä vahvemmin esiin. Konserteissa käynti riippuu perheistä. Radiota jos jossain kuulee, sieltä kuulee jotain muuta kuin klassista musiikkia.

–  Musiikki aukeaisi paremmin, jos sitä kuulisi jossain niin, että siihen tulisi kosketuspintaa, Helske huomauttaa.

Mutta miksi kolmikko valitsi esitykseensä juuri tämän musiikin?

–  Tarinathan ovat ihan mahtavia. Valitsimme sillä perusteella, missä biiseissä on tosi hyvät jutut, Helske aloittaa vastaamisen, jota Talvi-Maaria Turunen jatkaa:

–  Kyllä. Niissä on semmoista...

–  ...sadunomaisuutta, Timo Turunen täydentää.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä