Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Tarkoitus on lopettaa nuorten luukutus

Jani Loponen kutsuu aluksi Lehmon monitoimitalolle. Syksyllä avautuu Ohjaamon toinen piste Kontiolahden kirkonkylälle.Kuva: Kimmo Kirves Jani Loponen kutsuu aluksi Lehmon monitoimitalolle. Syksyllä avautuu Ohjaamon toinen piste Kontiolahden kirkonkylälle.Kuva: Kimmo Kirves
Ohjaamo on valtakunnallinen hanke, jonka tavoitteena  –  virallisen määritelmän mukaan  –  on parantaa nuorten palveluja siten, että kaiken saisi mahdollisimman kattavasti yhdestä paikasta.

Kontiolahden nuoriso-ohjaaja Jani Loponen konkretisoi asian omalla sanamuotoilullaan.

–  Pyrimme lopettamaan nuorten luukuttamisen eli luukulta toiselle juoksuttamisen, Loponen sanoo.

Kyse on kokonaisuudesta, jossa on mukana monen eri alan ammattilaisia, ja Kontiolahden tapauksessa se tuottaa omat ongelmansa.

–  Meiltähän on viety esimerkiksi TE-palvelut, Kelan palveluja ja jonkin verran myös soten palveluja Joensuun puolelle, Loponen huomauttaa.

–  Se tarkoittaa, että joudumme kuljetuttamaan tai ohjaamaan nuoria kaupunkiin. Ohjaamon tarkoituksena on, että saisimme varsinkin kaikki ensivaiheen palvelut Kontiolahdelta ja vielä saman katon alla.

Loponen haluaa korostaa Kontiolahden kuntapäättäjille, että tuloksia ei kannata odottaa ihan heti. Asia kun on täysin uusi, eikä vielä ole aivan tarkkaa tietoa siitä, miten eri alojen ammattilaiset hankkeeseen sitoutuvat.

–  Toiminnan käynnistäminen ja kehittäminen ovat semmoisia asioita, että niiden oikeaan suuntaan menemiselle pitää antaa aikaa, Loponen painottaa.

Lähialueen kunnista Ohjaamo-hankkeessa ovat mukana Joensuu, Liperi, Kontiolahti ja Polvijärvi.

Joensuussa ja Liperissä Ohjaamot toimivat jo. Kontiolahteen avataan kaksi toimipistettä: ensimmäinen Lehmoon 29. maaliskuuta ja toinen syksyllä kirkonkylälle.

–  Lehmon monitoimitalon toisessa päässä ovat sote-palvelut, ja meillä on siellä nuorisotila, nuoriso-ohjaaja Loponen sanoo.

Loponen itse päivystää ohjaamossa, kun paikka maaliskuun lopussa avautuu. Toinen päivystäjä on etsivän nuorisotyön tekijä Ari Karppanen.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä