Julkaistu    |  Päivitetty 
RAINO HARINEN

Sulassa sovussa kivassa seurassa

Osmo Pykäläinen pamauttaa, Olli Tölli on valmiina. Kuva: Hanna-Mari Lappalainen Osmo Pykäläinen pamauttaa, Olli Tölli on valmiina. Kuva: Hanna-Mari Lappalainen
Joen Sulka elää ja voi edelleen hyvin, vaikka seuran aktiivisimmista kausista onkin vierähtänyt aikaa jo vuosikymmen.

– Aikoinaan meillä oli aina keväisin arvostettu kilpailukin, ja yhteistyötä yritysten suuntaan. Hiljaiseloa on välillä tosiaan ollut, kun useat lahjakkaista pelaajistamme katosivat pääkaupunkiseudulle opintojen perässä. Nyt tunnelin päässä näkyy taas uutta valoa, toteaa seuran puheenjohtaja ja valmentaja Kari Kuokkanen.

– Monet lahjakkaista nuoristamme ovat puhkeamassa pelillisesti kukkaan tai ainakin hyvällä matkalla kehitykseen.

Joen Sulalla on tällä hetkellä noin 50 jäsentä, joista arviolta noin puolet ovat naispuolisia.

– Itseasiassa miehet taitavat määrällisesti olla seurassamme jopa lievä vähemmistö. Jäsenmaksun maksamalla saa pelata Sortavalankadun Kuntokeitaalla vuoroillamme kolme ja puoli tuntia viikossa, eikä pelikerran hinta ole kohtuuttoman suuri. Mikäli on kiinnostunut ohjatusta valmennuksesta, niin sekin onnistuu, vaikka siitä toki joutuukin jotakin lisämaksuna tarjoamaan.

– Maksamalla valmennusmaksun pääsee kehittämään omia sulkapallotaitoja ohjatusti, toteaa omalla aktiiviurallaan sulkapallossa aina B-luokan kamppailuihin asti yltänyt Kuokkanen.

Puheenjohtaja haluaa nostaa esille myös pelaamisen kasvatuksellisen ja sosiaalisen aspektin.

– Meillä on ollut semmoinen hieno tapa, että jos joku nuorempi pelaaja haluaa mukaan toimintaan, niin otamme vanhemmista isän tai äidin mukaan apuohjaajan rooliin. Se vahvistaa sidettä perheenjäsenten välillä, jutusta tulee kaikille yhteinen. Meillä on mukava ilmapiiri, johon itse haluan tuoda mukaan välittämisen kulttuuria. Parhaimmillaan itsensä haastaminen pelikentällä valmistaa myös siviilielämän ja työelämän haasteisiin, Kuokkanen jatkaa.

Sulkapalloa voi harrastaa ihan pikkulapsesta vanhuuden kynnykselle saakka.

– Olen nähnyt 3-vuotiaan maila kädessä, ja joskus olen seurannut yli 80-vuotiaiden pelaamista. Aloittamisen kynnys ei ole suuri, laji on kuitenkin suhteellisen yksinkertainen ja mukaansatempaava.

– Kehottaisin ihmisiä kokeilemaan rohkeasti sulkapalloa, ja mahdollisesti halutessaan ohjattua opetusta ottamaan rohkeasti yhteyttä seuroihin. Vasta kilpatasolle mentäessä haasteet kasvavat, siellä tarvitaan pikavoimaa, kestävyyttä ja räjähtävyyttä, Kuokkanen tuumii.

Yksi huippua kohti kurkottava Joen Sulan junioripelaaja on seuran torstain tehoryhmässä harjoitteleva 15-vuotias Osmo Pykäläinen.

– Aikanaan pelasin isän kanssa sulkapalloa mökillä, meillä oli kodin takapihallakin sulkapalloverkko. Kipinä syttyi, ja pari vuotta sitten heräsi ajatus, että haluan päästä mukaan ohjattuun valmennukseen, äskettäin Kajaanin turnauksessa alle 17 vuotiaiden luokassa komeasti pronssille venynyt Pykäläinen tuumii. Pelimies ei näe ketään nykyistä huippupelaajaa varsinaisena esikuvanaan tai idolinaan.

– Tosin toki esimerkiksi Ville Lång on hyvä pelaaja, olen seurannut hänen edesottamuksiaan. Isän pelaamista ihailin nuorempana, mutta nyt hän jää keskinäisissä kamppailuissa jo minun jalkoihini, Pykäläinen naurahtaa.

Erittäin kovantason pelureita harjoittelukavereiksi löytyy kaupungin toisen seuran Karjalan Sulan ja myös Joen Sulan vanhemmasta ikäryhmästä.

– Meillä on yhteisiä pelivuoroja, ja siellä saan hyvää sparrausta. Käyn myös punttisalilla, ja kesällä harrastan maantiepyöräilyä. Ne palvelevat hyvin sulkistakin ajatellen, viisi kertaa viikossa lajitreenien parissa viettävä pelaaja tuumii.

Vapaa-ajallaan trumpetinsoittoa konservatoriolla opiskeleva ja Joensuun puhallinorkesterissa musisoiva Pykäläinen on asettanut tavoitteekseen tulla kovaksi tekijäksi tulevaisuudessa sulkapallokentillä.

– Kaikki lyödään likoon lajin puolesta, aika näyttää sitten mihin asti rahkeet riittävät. Suomen huipulle pyrin ainakin, eivätkä kansainväliset karkelotkaan tulevaisuudessa haittaisi, Pykäläinen päättää.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä