Julkaistu    |  Päivitetty 
Arttu Laakkonen

Kaitafilmi 50 vuoden takaa: kaupungintalo palaa!

Kaitafilmi 50 vuoden takaa: kaupungintalo palaa! Jaakko Julkunen

Vanha kaitafilmi vuodelta 1966 esittelee tuhon jälkeisiä tunnelmia. Digitoitu versio on nähtävillä tekstin alla.

50 vuotta vanhan kaitafilmin laatu ei ole nykystandardein mitattuna erikoisen tasainen, mutta sen autenttinen sisältö riittää kiinnittämään katsojan mielenkiinnon. Filmi on kuvattu kaupungintalolta tulipalosta viikkoa vaille puoli vuosisataa sitten, 9.–10. maaliskuuta 1966.

Seuraavana päivänä kuvatulta filmiltä paljastuvat palon jäljet. Teatterin ja ravintolan tiloja on tuhoutunut, samoin osa tornia. Kaupunkilaiset ovat kerääntyneet ihmettelemään tuhoja ja sammutusveden jäätyessä rakennuksen seinille muodostuneita jääveistoksia.

Osin sisään romahtaneiden kattorakenteiden seasta nousee vielä höyry.

 

Arkistojen aarteita

Katselemme joensuulaisen Jarkko Kuittisen digitoimaa kaitafilmikuvaa tietokoneen ruudulta.

Vanhojen filmien digitoijaksi profiloitunut, Pohjois-Karjalan alueellinen elokuvayhdistys ry:n elokuvasihteerinäkin tunnettu Kuittinen törmäsi materiaaliin muutama vuosi sitten ollessaan mukana ravintola Wanha Jokela -dokumentin työryhmässä.

– Haimme silloin vanhoja filmejä, joita käytettiin osana dokumenttia. Tämä Veikko Korhosen kuvaama pätkä löytyi filmeistä, joita Anja Hartikainen meille toimitti. Se päätyi Jokela-dokkarissa ainoastaan lopputekstien taustalle, mutta panin tämän jemmaan myöhempää käyttöä varten, Kuittinen kertoo.

 

Muutakin löytyisi

Kuittiselle on kertynyt arkistoa digitointiharrastuksen sivutuotteena. Keloja löytyy joskus myös kirpputoreilta, joskus nettihuutokaupoista.

Sekaan sattuu aina paikallisestikin säästämisen arvoista, kuten kaupungintalon tulipalosta kertova pätkä.

– Minulla on jemmassa aineistoa muun muassa Joensuun Mieslaulajien amerikanvierailusta ja 60-luvun alun penkkariajeluista Joensuussa, hän kertoo.

Suomalaisittain mielenkiintoisia pätkiä ovat myös Saksasta käsiin osuneet sikäläisten kuvaamat kaitafilmit lomamatkoista Suomen Lappiin.

Harrastuksesta on muotoutumassa kenties myös sivutoimi: Kuittinen harkitsee yrityksen perustamista, työnimenä on elokuvamiehelle sopiva Flicker Man.

 

Omaakin tuotantoa

Kuittinen kuvaa kaitafilmille myös itse. Vanhoja kameroita saa hänen mukaansa ”eurolla” netistä, mutta myös uustuotantoa on tulossa markkinoille.

– Innostuin kaitafilmistä 12 vuotta sitten, kun törmäsin siihen erästä lyhytelokuvaa suunnitellessani, hän kertoo.

– Parhaillaan minulla on tekeillä indie-henkinen dokumentti juukalaisesta VHS-videoiden keräilijästä, johon kuvattiin myös yksi kohtaus kaitafilmille.

Omien projektien lisäksi Kuittista työllistää elokuvasihteerin posti Pohjois-Karjalan alueellisessa elokuvayhdistyksessä.

Syksyn vuosittaisten tapahtumien, kuten Cinemaren ja Viscultin rakentaminen on vauhdissa, sekä Joensuun Popmuusikoiden järjestämän Rokumentin elokuvaohjelmiston etsintä, mutta keväälläkin on paljon toimintaa.

– Reilun parin viikon päästä käynnistyy ranskalaisen elokuvan viikko. Saimme ohjelmaan muun muassa Cherbourgin sateenvarjot, kun Ranskasta löytyi restauroitu digiversio, mies paljastaa.

 

POIMINTA:

Kaupungintalo palaa!

Vuonna 1914 valmistunut, Eliel Saarisen suunnittelema Joensuun kaupungintalo vietti satavuotisjuhliaan kaksi vuotta sitten. Tämän vuoden maaliskuussa muistellaan toista samaiseen rakennukseen liittyvää virstanpylvästä: kaupungintalon tulipaloa tasan 50 vuotta sitten.

Maaliskuun yhdeksäntenä vuonna 1966 syttynyt palo sai alkunsa teatterin pukuhuonetiloista ja tuhosi ison osan teatteri-ravintolasiipeä sekä tornia.

Palo- ja pelastusalan ammattilehti Pelastustiedon mukaan rakennus osoittautui paloteknillisesti heikoksi, ja vakavia puutteita oli etenkin palo-osastoinnissa.

Palo rajattiin siten, ettei talon muille osille koitunut vesivahinkoja kummempaa haittaa. Arkisto ehdittiin evakuioida. Teatterin kalustosta jäivät evakuoimatta lattiaan kiinnitetyt istuimet. 

Palon jälkeen talon rakenteita jouduttiin uusimaan ja muun muassa ilmanvaihtojärjestelmä rakennettiin lähes kokonaan uudelleen. (Lähteet: Pelastustieto, Wikipedia)

 

Lisätietoja:

Jarkko Kuittinen / Flicker Man: http://jarkkokuittinen.wix.com/flickerman

 

Media

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä