Julkaistu    |  Päivitetty 
Kimmo Rantanen

Letkeä mutta kilpailullinen ote palloon

Futsalharjoituksista ei puutu taitoa tai intohimoa. Valmentaja Arttu Muje jakelee ohjeita sivurajalla. Kuvat: Kimmo Rantanen Futsalharjoituksista ei puutu taitoa tai intohimoa. Valmentaja Arttu Muje jakelee ohjeita sivurajalla. Kuvat: Kimmo Rantanen
Lumimyräkästä ja ulkona paukkuvasta pakkasesta huolimatta maahanmuuttajataustaiset pojat ovat saapuneet Pataluodon koululle yhtä innokkaina ja täynnä virtaa kuin ennenkin.

Nuorukaiset saavat toteuttaa itseään positiivisella tavalla pelaamalla futsalia, joka on hyödyllistä talvitreeniä heidän rakastamansa lajin eli jalkapallon varalle.

Joensuulainen Itärajan Palloilijat ry alkoi tarjota parilla eri Rantakylän koululla järjestettäviä futsalvuoroja maahanmuuttajanuorille loppusyksystä.

– Siitä lähtien olemme harjoitelleet pari kolme kertaa viikossa, Valioliigaseura Liverpoolia fanittava Itärajan Palloilijoiden päävalmentaja Arttu Muje toteaa.

Kaikki lähti liikkeelle yhteensattumien kautta, kun seuran puuhamiehet huomasivat Rantakylän alueella nuorten, pääasiassa maahanmuuttajataustaisten nuorten pelaavan ulkona jalkapalloa päivittäin.

– Eräs päivä menin pelaamaan heidän kanssaan tiedustellen samalla heidän mielenkiintoaan osallistua ohjattuun jalkapallotoimintaan. Vastaanotto oli erittäin positiivinen, ja parin viikon kuluttua meillä olikin jo muutama salivuoro varattuna.

Sisätiloihin siirryttäessä laji vaihtui luontevasti jalkapallosta futsaliin.

Seuran sisällä oli jo pidemmän aikaa kypsynyt ajatus muodostaa kaudeksi 2016 junioreiden piirisarjajoukkueen lisäksi edustusjoukkue jalkapallon Vitoseen. Nämä tavoitteet olivat tosin Mujeen mukaan vielä hieman liian kunnianhimoisia toteutettavaksi.

– Koska kuitenkin halusimme mahdollisimman monen nuoren saavan pelituntumaa virallisista otteluista jo ensi kesänä, päädyimme tekemään yhteistyötä toisen paikallisen seuran, Lehmon Pallon kanssa.

Yhteistyökuvio ei tule vaikuttamaan pallokerhotoiminnan järjestämiseen.

– Tarkoituksemme on siirtyä ulkokentille jalkapallon pariin heti kuin vain sää sallii, Muje ennakoi.

Futsaltreeneistä piirtyy ulkopuoliselle tarkkailijalle letkeä mutta kilpailuhenkinen yleisvaikutelma. Pelaajien, joita on paikalla tusinan verran, iät vaihtelevat kymmenvuotiaista lukio-ikäisiin.

Erilaisista taustoista huolimatta kulttuurien yhteentörmäystä ei ole havaittavissa. Nuorukaisten ja reppumatkailua kaukomailla harrastavan valmentajan välillä on aistittavissa keskinäistä kunnioitusta, mikä saa kaikki puhaltamaan yhteen hiileen.

Arttu Mujeen mukaan yhteiset pelisäännöt ovatkin toimineet loistavasti kaikkien osalta.

– Valmentajan näkökulmasta ei voi muuta kuin ihailla poikien täydellistä sitoutumista ja motivaatiota lajin harrastamista kohtaan, joka antaa myös itselle valtavasti motivaatiota kehittyä ja kouluttautua valmentajana.

Mujeen mukaan kaikki pelureista eivät ole suinkaan mukana pelkästään harrastusmielessä, vaan joukosta löytyy lahjakkuuksia, jotka omaavat realistiset mahdollisuudet tehdä uskottavaa uraa jalkapalloilijana myös aikuisten sarjoissa.

Somaliasta kotoisin oleva Roduan Ginde kertoo löytäneensä Itärajan Palloilijoiden avittamana inspiraation urheiluun viime aikoina uudelleen.

– Pelaajana kehittymisen ohella olen oppinut yhtä ja toista joukkuepelaamisen nikseistä ja sääntöjen noudattamisesta.

Hän kehuu joukkueen ryhmähenkeä erinomaiseksi. Lisäksi hän on vaikuttunut tavasta, jolla jokainen nuorista voi kokea olevansa yhtä tärkeä palanen joukkuetta.

– Parasta futsalissa ovat maalinteko ja tiimityöskentely, kertoo puolestaan Jakob Mohammed, joka on yksi niistä pelaajista, joille todennäköisesti käy pian kutsu Lehmon Pallon riveihin.

Hän kehottaa muita ikäisiään maahanmuuttajia, jotka kenties vielä etsivät elämänsä suuntaa, uppoutumaan tihutöiden sijaan opiskelujen ja harrastusten pariin.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä