Julkaistu    |  Päivitetty 
Maija Palojärvi

Runot koskettavat vankilassakin

Elisa Makkonen, Petteri Rantatalo ja Seppo Timonen kävivät vankilassa sukkasillaan ja tulevat ehkä uudestaankin. Kuva: Maija Palojärvi Elisa Makkonen, Petteri Rantatalo ja Seppo Timonen kävivät vankilassa sukkasillaan ja tulevat ehkä uudestaankin. Kuva: Maija Palojärvi

Joensuun kaupunginteatterin runonlukuryhmä Sukkasillaan kävi marraskuussa tuomassa runon sanomaa Pyhäselän vankilaan. Mukana kierroksella olivat näyttelijät Seppo Timonen ja Petteri Rantatalo, sekä työharjoittelija Elisa Makkonen.

Runoja kuulemaan oli ilmoittautunut yksitoista vankia, ja tapahtumassa kuultiin runoja laidasta laitaan Antti Holman roiseista parodiarunoista Aila Meriluodon perinteisempään tuotantoon.

Pyhäselän vankilan sosiaalityöntekijä Tytti Lassila ja erityisohjaaja Pia Konsti kiinnostuivat runotapahtuman järjestämisestä muutama kuukausi sitten.

– Bongasin syksyllä kaupunginteatterin Facebook-ilmoituksen näistä runotapahtumista ja huomasin, että heillä oli vielä vapaita aikoja, Lassila kertoo.

 

 

Sukkasillaan-runoryhmä on kiertänyt eri kokoonpanoilla aiemmin muun muassa hoivakodeissa. Rantatalon mukaan tapahtumia on ollut pitkälti toistakymmentä.

Kuten muillakin runokeikoilla, myös Pyhäselän vankilalla tapahtumaan osallistuneet olivat saaneet esittää runotoiveita etukäteen.

– Mielenkiinnolla odotimme, millainen tästä keikasta tulee, sillä emme ole kertaakaan aikaisemmin käyneet täällä, hän kuvailee ja pohtii, millaisia ennakkokäsityksiä ihmisillä nykypäivänä on vankiloista ja vangeista.

– Samanlaisia ihmisiä he ovat kuin muutkin, Rantatalo toteaa.

Lassila ja Konsti kertovat, että vankilalla on aiemmin ollut esimerkiksi ilmaisullisen ryhmätoiminnan kursseja, jotka ovat jo pitkään olleet suosittuja.

Runotapahtuma voi tarjota erilaisen kanavan omien ajatusten ja tunteiden käsittelylle.

– Joskus voi olla helpottavaa, että joku sanoo toisen puolesta ne vaikeat sanat – sen, mitä itse ei halua tai uskalla sanoa, pohtii Lassila.

 

 

Lokakuun lopulla Pyhäselän vankilassa huokaistiin helpotuksesta, kun oikeusministeriö päätti, että Suomen vankilaverkosto säilytetään ennallaan.

Pyhäselän vankilan lisäksi esimerkiksi Juuan avovankila saa jatkaa toimintaansa ennallaan.

– Valtavia muutoksia olisi tullut, jos tätä olisi lähdetty muuttamaan avovankilaksi. Väki olisi varmasti vähentynyt, Konsti ja Lassila toteavat.

Nyt Pyhäselän vankilalla jatketaan keveämmin mielin kohti kevättä. Runonlukutapahtuman jälkeen vankilan ja kaupunginteatterin henkilökunnalla on vahva halu jatkaa yhteistyötä myös ensi vuonna.

– Meillä on hyvin avoin suhtautuminen kulttuuripuolen päänavauksiin, Lassila painottaa.

Alustavia suunnitelmia yhteistyöstä kaupunginteatterin kanssa on viritelty.

Konstin mukaan vangeilta saatu palaute tapahtumasta oli pelkästään positiivista, eli kysyntää kulttuurille löytyy jatkossakin.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä