Julkaistu    |  Päivitetty 
Niko Salovaara

Hevi kasvukertomus

We want you! Into the theatre! We want you! Into the theatre!
Rahakabareessa alkanut yhteiskunnallisten aiheiden käsittely, vai uskaltaako jopa sanoa kapitalismikritiikki, jatkuu kaupunginteatterin suurella näyttämöllä Miika Nousiaisen romaaniin perustuvassa Metsäjätissä.

Joensuulaislähtöisen Aleksis Meaneyn vierailuohjaus kertoo vaneritehtaan varjossa elävästä Törmälästä ja kahdesta miehestä, kuumapuristimenhoitaja Jannesta (Olli-Kalle Heimo) ja varapääjohtaja Pasista (Hans Stigzelius).

Vanhat ystävykset ovat kasvaneet erilleen jo kauan sitten, mutta kohtaavat jälleen toisensa, kun Pasi lähetetään saneeraamaan kotipaikkakunnalleen elintärkeää tehdasta. Vähemmän yllättäen ekonomikoulutus ei auta ymmärtämään bisnesmaailman ja työläisarjen välistä ristiriitaa, eivätkä menneisyyden haamutkaan ole kadonneet Törmälästä mihinkään. Erilaisten mörköjen kanssa joutuu sattuneesta syystä mittelemään myös kotikyläänsä paikalleen polkemaan jäänyt Janne.

Vaikka Metsäjätti on tapaustutkimus rakennemuutoksesta ja markkinatalouden ongelmista, se on ensisijaisesti tarina nuoruudesta ja ystävyydestä 80-luvun Suomessa.

Päähenkilöille erityisen kova juttu on metallimusiikki, jonka fanittamista kuvataan antaumuksella esimerkiksi hevin historiaan pureutuvan potpurin keinoin.

Takaumissa keski-ikäiset Heimo ja Stigzelius sujahtavat nuorten jannujen lahkeisiin tunteella, ja parhaimmillaan heidän keskinäinen kemiansa riemastuttaa. Poikavuosia armaassa kotimaassa kuvataan rutkalla huumorilla, joka kliseisyydessäänkin osuu usein maaliinsa.

Tragedian ja vakavamman yhteiskunta-analyysin suhteen Metsäjätti osoittautuu valitettavasti savijalkaiseksi. Suomikuvauksen häpeilemätön populismi ja nostalgia vievät suurimmat tehot, eikä henkilöhahmoihin kohdistuva yhteiskunnallinen determinismi ole kovinkaan syvällistä.

Esitys on lisäksi vahvasti suunnattu miehiltä miehille, mikä näkyy muun muassa naiskuvan ohuutena.

Miehisyyden puolustuspuheena siinä on vieläpä joitain varsin vastenmielisiä piirteitä. Esimerkiksi lopussa väkivaltaiselle alkoholisti-isälle annetaan kaikki äkkiä anteeksi ja vielä muistutetaan, että olihan hän kuitenkin kylillä pidetty heppu, kova duunari ja kaikkea.

Aivan esityksen loppupuoli on muutenkin sen verran korni, että esiripun laskeuduttua tarvitaan vielä kömpelö ironinen loppukaneetti: Monty Pythonista tuttu Always Look on the Bright Side of Life ja kankaalle heijastettu pitkä lista metsäteollisuuden irtisanomisista.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä