Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Kotimaisesta lasista öljypönttöihin – vanha tavara kiehtoo niin Woten puodin pitäjiä kuin asiakkaitakin

Anne Veteläisen ja Jukka Turusen puodista moni etsii jonkin tietyn aikakauden tavaraa. Anne Veteläisen ja Jukka Turusen puodista moni etsii jonkin tietyn aikakauden tavaraa.

Yleiskatsaus kontiolahtelaiseen Woten puotiin nostaa pintaan kysymyksen, saako menneiden vuosikymmenten tavara uuden elämän nyt, kun vanhat omistajat ovat jättäneet tämän maailman ja sukulaiset ovat pistäneet jäämistöjä uuteen kiertoon.

– Kyllä, vahvistaa Anne Veteläinen ja kertoo, että nyt ovat pinnalla kotimaisten muotoilijoiden lasiesineet sekä vanhat huonekalut ja sistustusesineet.

Kotimaista lasia on keräilijöillä paljon, ja niitä käytetään myös sisustuksessa ja ihan käyttöesineinäkin.

 

Sitten ovat öljypöntöt, pienoismallit, bensapumput, peltikyltit ja muu huoltamotavara.

– Kierrämme paljon autotapahtumissa, ja siellä meillä on uuden vaatetavaran lisäksi vanhaakin tavaraa mukana. Koetan saada myytäväksi tavaraa, joilla sisustetaan myös niin sanottuja äijäluolia, Jukka Turunen kertoo.

Ja mitä hän oikein äijäluolalla tarkoittaa?

– Se on tila, missä vietetään aikaan. Autotallin, jonkin huoneen tai kerhotilan voi rakentaa ja sisustaa omanlaisekseen. Kellarihuoneessa saattaa olla biljardipöytä.

– Ei se pelkästään miesten juttu ole, kyllä naisetkin harrastavat. Tehdään kerhohuonetta tai harrastushuonetta tai tämmöistä sisustusta, Veteläinen huomauttaa.

 

Pariskunta kertoo, että liikkeessä esillä oleva tavara vaihtelee osin myös teemoittain.

– Nyt meillä tuossa sivuhuoneessa on militarianurkkaus, missä on vanhaa lottapukua ja muuta. Hetken aikaa se on tuossa, ja sitten siihen vaihdetaan taas jotain muuta.

Toiselta seinustalta löytyy joukko savikiekkoja ja vanha soitin – juuri semmoinen, joka on joskus soinut rintamallakin.

– Meillä käy paljon sisustajia ja keräilijöitä, jotka etsii jonkin tietyn aikakauden esineitä, Veteläinen sanoo.

Ihailemme hetken savikiekkosoitinta ja olemme yhtä mieltä: mukavasti se rahisee ja saa aikaan miellyttävän äänimaailman.

Katse kiertää liikkeessä ja noukkii omasta lapsuudesta tuttuja asioita. Tuommoisilla rantapalloillakin tuli joskus kotilammessa leikittyä – ei ehkä juuri tuommoisella, jossa on Gulfin logo, mutta jollakin muulla mainosrantapallolla.

Erilaiset mainoskyltit nostavat nekin pintaan muistoja, samoin huonekalut ja astiat. Seinällä lyö samanlainen kello, jonka äiti sai aikoinaan 50-vuotislahjaksi. Veteläinen vahvistaa, että hyviä tarinoita täällä kuulee.

Omat mummola- tai muut lapsuudenmuistotko ihmisiä tänne siis vetävät?

– Varmaan se on muistojen lisäksi laatu. Vanhat lipastot ja muut ovat kestäviä, ja niissä on hyvin säilytystilaa. Ne eivät ole kovin valtavan kokoisia, ja niitä on helppo käyttää pienissäkin asunnoissa. Kierrättäminen, jossa vanhat tavarat saavat uuden elämän, on tämän päivän juttu.

Vanhasta tavarasta ovat kiinnostuneet hyvin monenlaiset ja monen ikäiset kotiensa sisustajat.

 

Turunen on Wote, jonka nimissä on niin Woten puoti kuin automaalaamo Woten pajakin.

– Joskus nuorena minua ruvettiin kutsumaan Woteksi, ja siitä se on jäänyt, Turunen kertoo.

– Kun automaalaamo on Woten paja, laitettiin tämänkin nimeen Wote, että ihmiset tietää, että ollaan samaa jatkumoa, puodin myymälänhoitajaksi tunnustautuva Veteläinen jatkaa.

– Kyllähän ne aika lailla käsi kädessä menevät, Turunen toteaa.

Turunen on usein avaamassa puotia yhdessä puolisonsa kanssa mutta siirtyy sitten pajan puolelle. Molemmille on elämäntapana pyöriä autopiireissä ja toimia erilaisen vanhan tavaran parissa.

– Nythän meillä on tulossa viikonloppuna teemapäivä, Veteläinen totesi haastattelupäivänä.

– Tänne tulee harrasteautoparkki pihaan, jossa on myytävänä uutta vaatetavaraa, ja pin up -tytöt tulevat pyörittämään onnenpyörää.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä