Julkaistu    |  Päivitetty 
Janita Kauppinen

Yritys: Puutarha-ala veti uudelleen puoleensa

Satu Kuokkanen piti kymmenen vuotta taukoa puutarha-alan yrittämisestä, mutta veri veti takaisin kasvihuoneeseen. Satu Kuokkanen piti kymmenen vuotta taukoa puutarha-alan yrittämisestä, mutta veri veti takaisin kasvihuoneeseen.

Liperin Salokylällä sijaitseva Saduntarha on seudun uusin puutarha. Yrittäjä Satu Kuokkanen, 54, on kuitenkin alalla kokenut konkari.

Liperistä kotoisin oleva Kuokkanen opiskeli aikoinaan vaatesuunnittelun artenomiksi Hämeenlinnassa ja perusti sen jälkeen puutarha-alan yrityksen Liperin kirkonkylälle.

Viidentoista vuoden jälkeen yrityksen liiketoiminta loppui vuonna 2013.

– Kiinnoistuin liiketaloudesta, ja lähdin opiskelemaan tradenomiksi Karelia-ammattikorkeakouluun. Opiskeluiden lomassa kuljetin kolmea poikaa harrastuksissa.

Nyt pojista kaksi on jo aikuisia ja nuorin menossa yhdeksännelle luokalle.

– Siltäkin osin nyt on hyvä aika tehdä omaa juttua, kun enää ei tarvitse jatkuvasti olla harrastuskuskina, Satu Kuokkanen kuvailee.

 

Opinnot eivät Satu Kuokkasen mukaan menneet hukkaan, vaikka varsinaisia alan töitä hän ei ole tehnytkään.

– Artenomin koulutuksesta tulee sitä taiteellisuutta. Liiketalouden opinnoissa tietoni päivittyivät nykyaikaan esimerkiksi tietotekniikan osalta. Opinnot antoivat yrittäjyyteen sanat, mutta yrittäjyyden oppii vain tekemällä.

– Koulutus on työssä tavallaan mausteena, ja opinnoista on aina hyötyä. Puutarhaviljely on vetänyt minua aina puoleensa, vaikka opinnot ovatkin suuntautuneet muille aloille.

Kymmenen vuoden tauon jälkeen puutarha alkoi jälleen houkutella.

– Vaikka muistikuvat puutarha-alasta ovat sellaiset, että se on tietyllä tavalla rankkaa ja hektistä, niin kyllä tämä on se minun juttuni.

– Aikaisemman yrityksen tuoma kokemus luo paineita, mutta elämä on opettanut, ettei kannata liian suuria odotuksia kasata, Satu Kuokkanen kuvailee.

– Tässä iässä onneksi jo tajuaa, että pitää tehdä sitä, mikä aidosti itseä kiinnostaa.

Saduntarha on perustettu Kuokkasen isän kotipaikalle, jossa Satu Kuokkanen on elänyt ensimmäiset ikävuotensa.

Puutarha sijaitsee Liperin Salonkylällä metsän siimeksessä.

– Linnut konsertoivat täällä koko kevään. Satakielen lauluakin on kuulunut.

Inspiraatiota puutarhaan on tullut tädiltä, jolla oli maatila.

– Lapsena ajauduin puutarha-alalle kesätyön kautta, Kuokkanen muistelee.

Kuokkanen rakensi itse noin 300-neliöisen kasvihuoneen lastensa kanssa. Lämmitetty kasvihuone on rakennettu kokonaisuudessaan kierrätysmateriaalista.

– Käytetystä materiaalista rakentaminen oli kustannustehokasta, vaikka se tarkoittikin lisää työtunteja.

– Kasvihuoneessa valmistelevat työt aloitetaan silloin kun on vielä lunta ja pakkasta, joten lämmitys on tosiaan tarpeen, Kuokkanen lisää.

Yksivuotisten kesäkukkien myynti painottuu loppukevääsen ja alkukesään.

Monivuotisia perennakasveja myydään rinnalla samaan aikaan. Nyt istutetut perennat myydään loppukesän ja ensi vuoden aikana.

 

Kasvihuoneen tila on rajallinen, joten Kuokkanen on aloittanut perinteisellä kukkavalikoimalla, mutta kertoo kuuntelevansa asiakkaiden toiveita jatkoa ajatellen. Valikoimaan kuuluu muun muassa orvokkeja, karjalanneitoja ja pelargoneja.

Satu Kuokkanen myös sommittelee itse kukka-amppeleita ja sekoittaa eri värejä ja lajikkeita.

– Suunnittelussa pitää ottaa monta asiaa huomioon. Esteettisen arvon lisäksi tärkeä seikka on eri lajikkeiden veden ja valon tarve.

– Pitää ottaa huomioon myös se, että miten eri kukat viihtyvät yhdessä: jotkut lajikkeet jyräävät toiset alleen.

Saduntarhan valikoimassa myös vihannekset ovat merkittävässä osassa.

Puutarhalla kasvaa kurkkuja, tomaatteja, mansikoita ja erilaisia yrttejä. Tomaatteja ja mansikoita löytyy myös amppeleissa, jotka voi laittaa vaikka parvekkeelle kasvamaan.

– Hyötykasvit ovat aina olleet suosiossa, ja nykyään monet haluavat kasvattaa vihanneksia itse. Ihmisillä on myös ruukkupuutarhoja.

 

Nyt Satu Kuokkasella on tavoitteena, että osaisi suhtautua hiukan rennommin yrittäjänä elämiseen.

– Haluan ainakin yrittää tehdä työtä ilolla, rennommalla otteella ja rakkaudesta luontoon.

– Yrittäjyys ja stressittömyys on aika haastava yhdistelmä, ja kiireisiä stressihetkiäkin on varmasti luvassa. Liian ruusuista kuvaa en tosiaan halua antaa puutarhayrittäjyydestä, Satu Kuokkanen lisää.

Tehtyjä tunteja on paljon, eikä kaikki työ näy ulospäin. Talvisin puutarhalla on hiljaiseloa, mutta silloin valmistaudutaan myös seuraavaan kasvukauteen.

Silloin Kuokkanen kylvää ja kasvattaa uusia kasveja seuraavaa kesää varten. Työ on stressitekijöistä huolimatta antoisaa, ja asiakkaiden ilosta Kuokkanen saa myös itselleen iloa.

– Minulla ei ole ennalta määrättyjä suunnitelmia tulevaisuudelle ole, vaan otan päivän kerrallaan ja katson mihin se kantaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä