Julkaistu    |  Päivitetty 
Henri Jumppanen

Muoti: Terveisiä Suomen takatukkapääkaupungista

Muodonmuutokseni 80-luvun tyyliin eteni leppoisasti Suvi Vuoren käsittelyssä. Muodonmuutokseni 80-luvun tyyliin eteni leppoisasti Suvi Vuoren käsittelyssä.

Joensuun kesä on täynnä tapahtumia. Yksi kesän uusista tuulahduksista on 1980-luvun röyhkeän räiskyvää charmia edustavat Mulletinleikkauksen Suomen mestaruuskilpailut, jotka järjestetään perjantaina 16.6. joensuulaisen Barber Caven tiloissa Koskikadulla. Tapahtuman tuottajana toimii Pohjois-Karjalan nuorten yrittäjien varapuheenjohtaja Petu Haimila.

Päätin ottaa selvää mistä eksoottiselta kuulostavassa tapahtumassa on oikein kyse. Päästäkseni aitoon takatukkatunnelmaan, heittäydyin Barber Caven yrittäjän, parturi Suvi Vuoren käsiteltäväksi, ja leikkuutin itselleni mulletin.

 

Ennen parturointia on hyvä ottaa selvää, että millaisesta hiusmallista mulletissa on kyse.

Suvi Vuori kertoo, että pelkistetysti mulletissa eli takatukassa on kyse päältä ja sivuilta lyhyestä, mutta takaa pitkästä tukasta. Mulletista on olemassa monia erilaisia variaatiota, kuten sivuilta täysin kaljuja, permanentattuja, värikkäitä sekä huoliteltuja versioita. Kultakauttaan hiustyyli eli 80-luvulla ja 90-luvun alussa.

– Mulletti on taas muodissa ja sen suosio kasvaa kokoajan, viime kesänä jo tehtiin muutamia malleja. Mulletti on myös unisex-malli, joka sopii sukupuolesta riippumatta kenelle vain, Suvi Vuori kertoo.

Ennen kuin Suvi Vuori aloittaa pitkähkön hiuskuontaloni operoinnin, katsomme läpi muutamia mullettimalleja. Kuvissa vilahtelivat muun muassa TV-sarja Miami Vicen päähenkiö Johnny Crocket, Ihmemies Mcgyver ja Roadhouse elokuvassa Daltonia esittänyt Patric Swayze. Kaikki varsin ikonisia 80-luvun TV-ruuduilla ja valkokainkailla vierailleita takatukkia.

– Mulletti edustaa minusta ajatusta siitä, että jokainen saa rohkeasti olla mitä haluaa ja tuoda persoonallisuuttaan esiin. Sinulla on lisäksi viikset, ja mulletti ja viikset ovat loistava yhdistelmä, sellainen röyhkeä ja itsevarma, Vuori rohkaisee vielä hieman jännittynyt toimittajaa.

Taustalla ämyreistä soiva Guns N’ Rosesin Sweet Child O’ Minen rohkaisemana aloitamme. Ensin hiukset pestään ja sitten ensimmäinen saksien nipsaisu. Se on menoa nyt!

 

Mistä ihmeestä, näin villi idea kuin Mullet Cutin SM-kilpalu sai alkunsa?

Petu Haimila kertoo idean syntyneen, kun Pohjois-Karjalan nuoret yrittäjät olivat suunnittelemassa kesän kulttuuriviikon sisältöä. Matkalla kokoukseen Haimila koki ”mullet-herätyksen”.

– Vastaani käveli parimetrinen karpaasi, jolla oli sellainen kunnon permanentattu mulletti. Hän huokui energiaa ja itsevarmuutta, silloin minulle heräsi ajatus, että jotain tuommoista tarvitaan.

– Selvitin, ettei vastaavia SM-kilpailuja oltu järjestetty aiemmin Suomessa. Ensimmäiseksi yhteistyökumppaniniksi mieleeni tuli Barber Cave, jonne marssin pari kuukautta sitten ideani kanssa, Haimila kertoo.

Petu Haimilan ei tarvinnut maanitella Suvi Vuorta mukaan.

– Olin tuolla meidän alakerrassa, kun Petu tuli tänne, ja kun kuulin sanan mulletti, olin heti, että, mikä, missä, mulletti?, Suvi Vuori muistelee.

Muodonmuutokseni 80-luvun tyyliin etenee ja rentoudun, kun näen mulletin piirteiden piirtyvät esiin. Mietin jo mielessäni, kuinka hyvin mulletti ja aurinkolasit istuvatkaan yhteen.

– Otetaanko edestä ja sivuilta vielä lyhyemmäksi? Suvi Vuori kysyy.

Näytän vihreää valoa, ja Vuori jatkaa hiusteni käsittelyä rennoin ja varmoin ottein.

 

Kuinka Suomen mestaruudesta oikein kisataan?

Petu Haimila ja Suvi Vuori kertovat, että kuvanäytteiden perusteella valikoitui 12 osallistujaa ympäri Suomea. Osallistujat kilpailevat neljässä 40 minuuttia kestävässä karsintaerässä, kolme osallistujaa kerrallaan. Lopuksi käydään finaali, jossa kaksi parasta ottavat yhteen. Viisihenkinen alan ammattilaisista koostuva tuomaristo antaa suorituksille pisteet, ja lopuksi kartoitetaan kenellä on eniten pisteitä. Kaksi parasta pääsevät finaaliin.

– Alkuerät mitellään tässä Barber Caven yläkerrassa, mutta finaali käydään alakerrassa, jonne rakennetaan myös catwalk ja esiintymislava, jossa paikallinen bändi Hirttämättömät myös esiintyy, Petu Haimila kertoo.

Tarjolla on myös tapahtuman tunnelmaan sopivaa ruokaa ja juomaa. Haimila ja Vuori kertovat, että tuomariston kokemusasiantuntijana toimii Joensuulaisille tuttu takatukka, Karate-Mauri, jonka nimeä kantava erikoisolut on yksi varta vasten tapahtumaan lanseeratuista erikoisuuksista.

Leikkisästä luonteestaan huolimatta kyseessä on viralliset SM-kilpailut, joissa Haimilan ja Vuoren mukaan kilpailevat alansa rautaiset ammatilaiset ja lahjakkuudet.

– Täällä tullaan kisaamaan tosissaan, mutta ei vakavissaan, Vuori muotoilee.

 

Tapahtuma on myös herättänyt kiinnostusta maailmalla Australiaa ja Yhdysvaltoja myöten.

Petu Haimila toivoo, että tapahtumasta muodostuu osallistujille ja yleisölle ainutlaatuinen ja hauska, festarihenkinen päivä, joka jättää persoonallisen jälkensä Joensuun vilkkaaseen tapahtumakesään.

Mullet Cutin SM-kilpailut ovat kaikille avoin ja maksuton tapahtuma. Kisapäivänä katsojien on myös mahdollista leikkuuttaa itselleen mulletti ilman ajanvarausta.

– Paikalla on Barber Caven parturi, joka leikkaa mulletteja halukkaille, myös muidenkin kuin kilpailumallien on mahdollista käydä esittelemässä mullettiaan estradilla päivän päätteeksi.

– Puhtaalla tukalla vaan paikalle, koska alakerran leikkauspisteellä ei pystytä pesuja tekemään, Suvi Vuori kertoo viimeistellessään tuoretta takatukkaani.

Kun astelen tuore mulletti päässäni iltapäivän aurinkoon, vedän aurinkolasit silmilleni ja kävelen Pielisjoen rantaan. Päässäni alkavat soimaan Miami Vicen tunnussävelet. Pystyn näkemään mielessäni jokea pitkin kiitävän muskeliveneen, jonka kannelta pastellin sävyisessä puvussaan tähystävä Johnny Crocket huikkaa minulle: Tervetuloa kerhoon, olkoon Joensuun kesä 2023 täynnä takatukkia!

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä