Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna Käyhkö

Kahvila: Marttakahviossa alkoi heti hyvä kuhina

Uusi Marttakahvio on ollut avoinna viikon. Uusi Marttakahvio on ollut avoinna viikon.

Uusi Marttakahvio avasi ovensa viikko sitten keskiviikkona.

– Ihanaa hulinaa on ollut avajaisista asti, kiittelee Pohjois-Karjalan Marttojen toiminnanjohtaja Heli Hjälm.

– Moni kävijä on sanonut odottaneensa kahvion aukeamista kevään ajan, toiset taas ovat selvästikin rakennusta ihastelemassa.

Uusi Marttakahvio on varsin poikkeuksellinen kahvilarakennus Joensuussa.

Rakennukset on toteutettu CLT-elementeistä. Kahviorakennuksen ja piirakkapajan väliin jäävän tilan päällä on sääsuojana kirkas pleksi.

– Sääsuoja on jo muutamassa päivässä osoittautunut tarpeelliseksi. Tämähän suojaa porottavimmalta paahteelta sekä pieneltä sateelta.

Perjantai-iltapäivänä Marttakahvioon kiemurtelee jatkuva jono asiakkaita. Suosituin tuote on toki karjalanpiirakka, mutta kauppansa tekevät myös munkit ja pullat.

– Meillä on kesän ajaksi palkattu noin 15 työntekijää, Heli Hjälm kertoo.

Piirakkapajassa aamu alkaa kello 7, kun ensimmäiset paistajat saapuvat paikalle.

– Päivässä valmistuu keskimäärin 350 karjalanpiirakkaa; monesti ne ovat jo aamupäivän aikana tehty. Joku on ihmetellytkin, että eikö piirakkapaja ole ikinä auki, kun ei täällä iltapäivällä näy enää ketään, mutta eihän sitä martoilla kauaa nokka tuhise.

 

Marttakahvion varsinainen toteutus tapahtui oppilaitosyhteistyönä.

Rakennustyön hoitivat Riverian ammattikoulun opiskelijat. Talonrakentaja-opiskelijat kasasivat CLT-elementit sekä vastasivat varsinaisen rakennuksen valmistumisesta. Rakennus valmistui viime helmikuussa.

Huhtikuussa logistiikan opiskelijat siirsivät talot Joensuun torille, jossa asennustyöt jatkuivat. Mukana hankkeessa oli myös talotekniikan opiskelijoita tekemässä LVIS-työt.

Karelia-ammattikorkeakoulun opiskelijat vastasivat projektin muusta johdosta yhdessä rakennushankkeen muiden toimijoiden kanssa.

– Tästä tuli kyllä todella hieno ja toimiva rakennus, Heli Hjälm kiittelee.

Marttakahvion rakennus on pysyvästi paikallaan torin reunalla. Avoinna kahvio on syyskuun puoliväliin saakka.

– Tämä katettu tila tuo uusia mahdollisuuksia myös muuhun kuin kesäaikaan; voi olla, että täällä myydään kaakaota torin talvitapahtumissa. Ja voisihan rakennukseen virittää kauniit jouluvalot, kun niiden aika koittaa, Heli Hjälm miettii.

Mutta nyt on kesän kiireisimmät viikon meneillään, ja toiminnanjohtajankin työpanosta tarvitaan tiskin takana. Melkein jokainen asiakas kommentoi rakennusta, piirakoita ja Marttakahvion toimintaa viimeistään astioita palauttaessaan.

– On tässä tullut tunne, että meitä ehdittiin jo kaivata, kun normaalisti vapulta kahvion aukaisemme. Monelle Marttakahvin piirakka ja kahvi on se oikean kesäaamun merkki.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä