Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna Käyhkö

Kahvila: Unelmasta kasvoi jo toinen kahvila

Penttilässä sijaitsevassa Kahvila Pisteessä on myös vaatemyymälä. Tiskin takana Evita Joenpelto (vas.) ja yrittäjä Maija Ruotsalainen. Penttilässä sijaitsevassa Kahvila Pisteessä on myös vaatemyymälä. Tiskin takana Evita Joenpelto (vas.) ja yrittäjä Maija Ruotsalainen.

Penttilän rantakahvilassa käy iloinen puheensorina, vaikka ikkunan takana suomalainen kesäkuu muistuttaa viileämmästä puolestaan.

– Aurinkoisella säällä terassi on tosi suosittu, tälle puolen rantaa kun paistaa ilta-aurinko, Kahvila Pisteen toinen yrittäjä Maija Ruotsalainen, 32, kertoo.

Kahvila Piste avasi ovensa pahimman koronakurimuksen keskellä vuonna 2021.

– Näin Heilistä jutun tiloissa avanneesta vaatemyymälästä, jonka yrittäjä Annamaija Vienola-Kokkonen sanoi haastattelussa, että tässä menisi hyvin myös kahvila. Päätin sitten poiketa hiihtolenkiltä käymään, ja asiat etenivät nopeasti, Maija Ruotsalainen muistelee.

Asioiden supsikasta etenemistä auttoi Ruotsalaisen ja hänen siskonsa Helena Lainpellon vankka kokemus kahvilayrittäjyydestä.

– Olemme nyt yhdeksän vuotta pyörittäneet kirjastolla toimivaa Kahvila Pilkkua. Siellä leivotaan myös kaikki täällä rantakahvilassa myytävät tuotteet.

Ensimmäinen kahvilakesä meni koronarajoituksia pidellessä, mutta viime kesä näytti Penttilän rantaraitin voiman:

– Täällä kävi yllättävän paljon turisteja ihan eri puolilta Suomea ja maakuntaa. Toki paljon asiakkaina on myös lähistöllä asuvia ihmisiä sekä vaikka pyöräretkeilijöitä, Maija Ruotsalainen kertoo.

Pisteen kyltti näkyy joen toiselle puolelle, ja jatkuvasti rakentuva kaupunginosa houkuttelee monia katselemaan paikkoja.

– Me olemme olleet rantakahvilan sijaintiin oikein tyytyväisiä, vaikkei tämä ytimessä olekaan.

Pisteen ykköstuotteita ovat makea ja suolainen vohveli, jotka paistetaan terassilla. Vohvelin täytteeksi voi tilata jäätelöä, nutellaa, banaania ja muita lisukkeita tai suolaiseen versioon kinkkua, kanaa tai tonnikalaa.

Lisäksi myynnissä on erilaisia makeita ja suolaisia paistoksia, jotka leivotaan Pilkun keittiössä.

– Minähän en ollut alun perin koulutukseltani leipuri vaan rakennusmaalari. Tälle alalle minut toi intohimo leipomiseen ja kahvilan pyörittämiseen.

– Opiskelin myöhemmin työn ohessa leipuri-kondiittoriksi, Maija Ruotsalainen kertoo.

 

Siskokset Maija ja Helena kasvoivat Kiuruvedellä maatilan tyttöinä.

– Maatilalla oppi tekemään töitä aamusta iltaan, ja myös leivoimme paljon kaikenlaista. Meillä oli siskoni Helenan kanssa yhteinen haave: pääsisipä asumaan kaupunkiin, johon voisi perustaa oman kahvilan.

Siskosten muutettua Joensuuhun opiskelemaan unelma toteutui varsin pian.

– Helena oli ollut Pilkussa useiden vuosien aikana harjoitteluissa ja kesätöissä, ja niin tutustuimme kirjaston kahvilan silloiseen yrittäjään. Hän vierailikin meillä joskus, ja taisi vakuuttua ahkeruudestamme ja leivontataidoistamme. Saimme Pilkun pyöritettäväksi tosi nuorena; minä olin silloin vasta 23-vuotias. Mukaan yrittäjäksi lähti myös isosisko Reeta, joka luopui osuudestaan noin vuosi sitten.

– Olihan se tosi hienoa, että sellainen lapsuuden ja nuoruuden haave toteutui niin pian. Ja yhä edelleen tykkään kahvilan pyörittämisestä tosi paljon.

Tällä hetkellä Maija Ruotsalainen pyörittää Pilkkua ja Pistettä työntekijöiden kanssa, sillä isosisko Helena Lainpelto on äitiyslomalla äskettäin syntyneen vauvan kanssa.

– Tänä aamuna aloitin päivän kello 6.30, ja lupasin opastaa kesätyöntekijää, että taitaa minulla iltakuuteen mennä töissä, Ruotsalainen naurahtaa.

– Mutta aion tänä vuonna pitää lomaakin, kunhan vaan kahvilat saadaan pyörimään kesäsijaisten kanssa.

Kahvila Piste on auki arkisin kello 14–20.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä