Julkaistu    |  Päivitetty 
Kari Viljakainen

Lasten liikunta: Pesäpallo jalkautuu päiväkoteihin

Banaanihippa sopii hyvin pesistunnin loppuverryttelyksi. Banaanihippa sopii hyvin pesistunnin loppuverryttelyksi.

Urheiluseurat ovat suuntaamassa ohjattua toimintaansa yhä nuorempiin ikäluokkiin. Yksi merkittävä avaus on Pohjois-Karjalassa Viinijärven Urheilijoiden aloittama yhteistyö Liperin ja Polvijärven kuntien päiväkodeissa.

Toimintaa ohjaa seurassa junioreiden valmennuspäällikkönä toimiva Marko Huhtanen, 57. Aina 1970-luvulta asti pesäpallon parissa toiminut porilainen omaa laajan kokemuksen lajista Porin Pesäkarhuista, Turku Pesiksestä ja Rauman Ferasta. Toiminnan eri tasoja on aina Superpesiksestä naperoikäisiin saakka.

– Helmikuussa aloitimme yhteistyön varhaiskasvatuksen kanssa. Kyseessä on viisi- ja kuusivuotiaat päiväkotilaiset eli alan kielellä viskarit ja eskarit.

– Pyrkimyksenä on liikuttaa kaikkia ryhmiä ainakin kerran kuukaudessa. Päiväkoteja on mukana yksitoista ja ryhmiä kaikkiaan 26, Marko Huhtanen kertoo.

 

Apuna vajaan tunnin kestävissä liikuntahetkissä on päiväkotien omaa henkilökuntaa. Ylämyllyn Taikametsän päiväkodissa apuna oli perjantaina 12. toukokuuta varhaiskasvatuksen opettaja Tiina Korhonen.

– Sisällä on jumpattu talven ajan ViU:n ohjauksessa. Nyt ollaan ensimmäistä kertaa ulkona. Erittäin hyvin tunti on sujunut. Into pursuaa lapsista, kun päästän kokeilemaan oikeita lajitaitoja.

– Kunhan homma tulee tutummaksi, niin ohjaus sujuu vieläkin tehokkaammin. Nytkin lapset noudattavat toki toimintasääntöjä jo erittäin hyvin. Onhan tämä ihan huippua, että tällaista on tarjolla, Tiina Korhonen kehuu.

 

Viskarilaiset Joose ja Jaida olivat ulospääsemisestä innoissaan.

– Onhan täällä mukavampaa kuin sisätiloissa. Lyöntiharjoittelu oli kivaa. Ohjaajat osasivat neuvoa niin hyvin meitä, molemmat kertovat.

Joose arvioi tähtäävänsä isona pesäpalloilijaksi. Jaida sen sijaan sanoi varmanoloisesti haluavansa olla isona rock-tähti.

Kesää kohti pidettävät kertamäärät kasvavat, koska liikkumismahdollisuudet monipuolistuvat. Taikametsässäkin tulee olemaan kertoja kaikkiaan eri ryhmillä jopa viisi kuukautta kohti.

 

Kokonaisuus huipentuu heinäkuun aikana, jolloin aukiolevissa neljässä päiväkodissa pidetään pesistunteja kolme kertaa viikossa.

Valtakunnallisestikin ViU:n toteutus ja yhteistyö päiväkoteihin on merkittävä ja harvinainen.

– Pesäpalloliitossa ei muistettu vastaavaa toteutusta. Eikä muissakaan lajiliitoissa asian suhteen juuri muistikuvia ollut, kun kyselin mahdollisia aikaisempia kokeiluja, Marko Huhtanen vahvistaa.

Miten merkittävän kokonaisuuden rahoitusasiat hoituvat?

– ViU hoitaa rahoituskuvion pyörittämisen. Tukea asiaan saadaan monelta taholta, esimerkiksi Pohjois-Karjalan Liikunnalta ja Itä-Suomen Pesäpallolta.

– Itse olen kiertänyt kevään ajan paljon eri päiväkodeissa. Kesäksi saan avukseni ohjaavia apukäsiä 13 palkattavan kesätyöntekijän kautta. Siitä iso kiitos kuuluu Liperin Osuuspankille, Marko Huhtanen iloitsee.

 

Suomisarjan paikallisottelussa ViU–JoMa tiistaina Viinijärvellä oli myös esillä monenlaista tulevien pesistähtien ohjelmaa.

Uutena syksylle on tulossa vielä lapsille suunnatut neljä Hippo-tapahtumaa, jonka mallina on tuttu vuosia pyörinyt samanniminen hiihtotapahtuma. Näiden järjestäjiksi on valittu Suomesta 14 seuraa. ViU on niissä yksi toimija.

– Kaikki tämä toiminta tähtää tietysti yleisestikin pienten lasten liikkumisen kannustamiseen ja kehittämiseen. Jos näistä joku sitten erityisesti innostuu pesäpallosta, niin pelaajapolku kyllä ViUsta löytyy entistä paremmin tulevaisuudessa, Marko Huhtanen vakuuttaa.

Miten sitten länsirannikon mies on kotiutunut susirajalle kolmeen vuoden aikana?

– Tosi hyvin olen viihtynyt, enkä ole löytänyt mitään syytä miksi täältä pitäisi lähteä pois. Onhan kulttuuriero Satakunnan ja Pohjois-Karjalan välillä aika suuri, mutta hallittavissa, Marko Huhtanen naurahtaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä