Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna Käyhkö

Teknologia: Olisiko teillä hetki aikaa keskustella tekoälystä? - Jenni Meesit pitää pikakoulutuksia Chat GPT:n käyttöön Joensuun kaduilla

Mikael Taylor ja Jenni Meesit tarjoavat ensimmäisen kerran ensi viikonloppuna Joensuun kaduilla ihmisille mahdollisuuden tutustua tekoäly-chattiin. Mikael Taylor ja Jenni Meesit tarjoavat ensimmäisen kerran ensi viikonloppuna Joensuun kaduilla ihmisille mahdollisuuden tutustua tekoäly-chattiin.

Tämän päivän teknologia kehittyy huimaa vauhtia, ja yksi sen kärkipään keksinnöistä on ChatGPT. Tämä valtavan suuri kielimalli on kehitetty OpenAI:n toimesta, ja se perustuu GPT-3.5-arkkitehtuuriin. ChatGPT:n tekoäly perustuu syvälliseen oppimiseen, joten sen kehittäjät ovat kouluttaneet sitä valtavalla määrällä dataa, jotta se pystyy vastaamaan monenlaisiin kysymyksiin ja tuottamaan laadukasta tekstiä....

Tämän lehtijutun avausvirkkeen on kirjoittanut tekoäly Chat GPT, josta puoli maailmaa on kohissut viimeisen puoli vuotta – samaan aikaan kun toinen puoli ei ole kuullutkaan aiheesta.

Tuo lause syntyi simppelisti: kirjoitin Googleen ”Chat GPT”, loin itselleni tilin sähköpostin avulla ja näpytin tekstikenttään ”kirjoita lehtijuttu chatgpt:stä”.

Kaikesta tästä teknologisesta tarmokkuudestani voin kiittää nuorta naista nimeltä Jenni Meesit.

Hän on 23-vuotias, hengästyttävää tahtia puhuva tradenomiopiskelija ja tekoäly-chat-konsultti, jolla on missio: Jenni Meesit haluaa, että me tavalliset tallaajat saisimme tekoälyn hyödyt käyttöön, mieluiten heti.

 

Jenni Meesit syntyi vuonna 2000 Thaimassa ja muutti äitinsä kanssa Suomeen vuonna 2003. Ison osan lapsuudestaan ja nuoruudestaan Meesit vietti mummonsa kanssa.

– Asuimme ensin Imatralla, sitten muutin Vantaalle, Helsinkiin, takaisin Imatralle, Lappeenrantaan... Kolme vuotta sitten muutin opiskelemaan Joensuuhun Karelia-ammattikorkeakouluun, ja täällä olen nyt asunut elämäni pisimmän yhtäjaksoisen ajan.

Ennen Joensuuhun muuttoa Jenni Meesit suoritti reserviupseerikoulun Haminassa, ja vapaa-aikanaan Meesit treenaa taekwondoa, jonka vyökokeet ovat ohjelmassa ensi viikolla. Mutta se hänestä, sillä nyt on paljon painavampaakin puhuttavaa.

Tekoäly-chat on ihmeellinen systeemi. Se on tietokoneohjelma, joka on suunniteltu kommunikoimaan ihmisten kanssa kirjoitetun tekstin avulla.

– Chat GPT käyttää luonnollisen kielen käsittelyä ja koneoppimista, se kaivaa internetistä uskomattomalla nopeudella tietoa ja yhdistelee niitä, Jenni Meesit kuvailee.

Chat GPT toimii ikään kuin todennäköisyyksien logiikalla: se kerää tietoa, yhdistää asioita ja tuottaa sitä kautta tekstiä, jonka hankkimiseen ja tuottamiseen ihmisellä menisi moninkertaisesti enemmän aikaa.

– Kuulin ensimmäisen kerran Chat GPT:stä opiskelukaveriltani viime marraskuussa. Aluksi ajattelin, että tämähän on vain yksi teknologiahippien leikkikalu, mutta kun tutustuin siihen paremmin, aloin melkein itkeä: tämän avullahan pystyy lisäämään työtehoja järkyttävän paljon.

 

Chat GPT vei Jenni Meesitin mennessään viime talven aikana.

– Olin unelmatyössäni markkinoijana käännös- ja tulkkauspalveluita välittävässä Youpretissä, mutta tekoäly-chatin vetovoima on tällä hetkellä niin kova, että päätin hypätä yrittäjäksi. Olen tähän mennessä ollut puhumassa oppilaitoksissa, organisaatioissa ja yrityksissä ja minua haastateltu käyttäjäasiantuntijana graduun, radioon ja ties mihin.

Taustaltaan Jenni Meesit ei ole koodari.

– Minulla on Chat GPT:hen vain vahva käyttäjäsuhde. En missään nimessä ole mikään tekoälyn kehittäjä tai edes paras käyttäjä, mutta olen hyvä yleistajuistamaan asioita ja kertomaan maanläheisesti, miten homma toimii ja mitä hyötyä tästä voisi olla kenellekin.

Niitä hyötyjä Jenni Meesit todellakin näkee Chat GPT:ssä olevan.

– Tekoälyllä voi moninkertaistaa ajattelemisen, tekstin tuottamisen ja tiedon hankkimisen tehot. Ajatus on toki pelottavakin: monessakin ammatissa voi tuntua, että viekö tekoäly minun työni tai että mitä tietoturvariskejä tähän liittyy.

 

Tekoälyn ilosanoman levittämiseksi Jenni Meesit ryhtyi yhteistyöhön ystävänsä Mikael Taylorin kanssa, joka puolestaan on joensuulainen tapahtumaorganisoinnin ammattilainen.

Toukokuun 25. päivä he järjestävät Tiedepuistolla tekoälychat-foorumin, johon on osallistumassa monia teknologia-alan yrityksiä ja syvän pään asiantuntijoita. Jenni Meesitin oman puheenvuoron otsikko on ”Kahden kuukauden työ parissa tunnissa”.

– Applen luoneen Steve Jobsin hieno vertaus tietokoneista oli, että tietokone on ajattelun polkupyörä. Me jatkojalostimme ajatusta niin, että tekoäly-chat on ajattelun moottoripyörä, Mikael Taylor kertoo.

Meesitin ja Taylorin missio onkin, että suomalaiset eivät jäisi ajattelun ja työn tehostamisessa polkupyörän varaan, kun muut menevät menojaan moottoritien ohituskaistalla.

– Alamme vetää ChatGPT:n pikakoulutuksia Joensuun keskustassa jo tulevana viikonloppuna. Jenni on uskomattoman taitava sanallistamaan tekoälyn mahdollisuuksia ja kertomaan käytännön esimerkkien avulla, mihin kaikkeen tätä voi käyttää, Mikael Taylor sanoo.

– Tekoälyn mahdollisuudet ovat uskomattomat. Itse olen pannut ChatGPT:n tekemään minulle treeniohjelman, kirjoittamaan työläitä raportteja ja artikkeleita, keräämään taustatietoja, tekemään power point -esityksiä, hankkimaan tietoja esimerkiksi vieraan maan kulttuurista paneelikeskustelun järjestämistä varten ja niin edelleen, Jenni Meesit luettelee.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä