Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna Käyhkö

Puutarha: Kesäkukat ja hyötykasvit tekevät kauppansa äitienpäivälahjaksi

Auringonkukkien suosio lähti viime vuonna isoon nousuun Ukrainan sodan vuoksi, kertoo Piritta Heikkinen. Puutarhoissa on nyt vuoden kiireisimmät viikot alkamassa. Auringonkukkien suosio lähti viime vuonna isoon nousuun Ukrainan sodan vuoksi, kertoo Piritta Heikkinen. Puutarhoissa on nyt vuoden kiireisimmät viikot alkamassa.

Puutarhoissa eletään nyt vuoden todellisia kiireviikkoja. Kontiolahden Iiksenniityllä sijaitsevalla Kuivalan taimitarhalla sesonki käynnistyy perinteisesti äitienpäivän aikoihin..

– Kesäkukkien ostaminen lahjaksi on varsin yleistä nykyään. Lapset ja isät hakevat kukkia pari päivää ennen juhlapäivää, ja monesti se kysymys kuuluu, että mitähän kannattaisi ostaa, naurahtaa Piritta Heikkinen, 48, joka on nykyisin Kuivalan taimitarhan toinen osaomistaja.

Vuodesta 1989 toimineen Kuivalan taimitarha perustivat aikoinaan Raija Kuivalainen ja Tuovi Kuivalainen, veljesten vaimot, jotka sattuivat molemmat innostumaan puutarha-alasta.

– Monesti sitä Raijan kanssa vuosien saatossa mietittiin, että kumman idea tämä olikaan, mutta ei muistettu, Tuovi Kuivalainen muistelee nauraen.

Raija ja Tuovi kouluttautuivat molemmat puutarhureiksi, ja äkkiä homma alkoi kasvaa.

– Ensimmäinen kasvihuone hankittiin käytettynä – kuten nämä kaikki sen jälkeenkin – ja siinä koko suku sai olla kasaamassa sitä. Aluksi kasvatimme purjoa, fenkolia ja tilliä, mutta kesäkukkien voima tuli äkkiä selväksi; ne myytiin loppuun alusta asti.

Raija Kuivalainen on jo edesmennyt, mutta taimitarhan toiminta jatkuu suvun voimin. Viime joulukuussa Kuivalan taimitarhasta tehtiin virallinen sukupolvenvaihdos, kun Tuovin tytär Piritta Heikkinen ja Raijan poika Mika Kuivalainen ottivat yrityksen hoitaakseen.

– Kaikki keväät täällä on mennyt töitä paiskiessa, että sinänsä homma on ollut hyvin tuttua, Piritta Heikkinen kertoo.

Taimitarha sijaitsee valtavien peltoaukeiden keskellä. Yhteensä kasvihuoneita on nyt viisi. Uusin valtava kasvihuone kasattiin viime syksynä, ja se on nyt tulvillaan värikkäitä kesäkukkia.

– Yhteensä kesäkukkia on nyt 1 600 neliömetrin alalla. Viime vuonna kukat loppuivat kesäkuun 10. päivä, ja nyt ajateltiin, että jos myytävää riittäisi juhannukseen asti, Piritta Heikkinen kertoo.

 

Äitienpäivänä äitejä on perinteisesti muistettu ruusuin, mutta nykyään moni hakee äidin iloksi muutakin.

– Varsinkin amppelit ovat suosittu lahja äidille. Ne löytävät yleensä paikkansa kodin pihapiiristä helposti, ja ovat näppäriä käsitellä ja hoitaa, Piritta Heikkinen sanoo.

– Viime vuosina perinteiset pelargoniat ovat nousseet uuteen suosioon. Samoin hortensiaa, riippupetuniaa ja hyötykasveja menee paljon.

Moni äitienpäivälahjaa ostava asiakas tarvitsee ostotilanteessa hiukan apua.

– Neuvon aina miettimään, millaisia kukkia äidillä on ollut: tykkääkö hän helppohoitoisesta, näyttävästä, värikkäästä ja niin edelleen. Samoin usein tulee puhuttua kukan sijoituspaikasta: onko pihapiiri varjoinen vai aurinkoinen.

– Mutta yhtä kaikki kesäkukka tuntuu olevan monen mielestä sellainen vaivaton ja varma lahja. Siitä on iloa pitkään, eikä yleensä voi kovin pahasti mennä vikaan, jos äiti yhtään kukista tykkää.

 

Kuivalan taimitarhan sijainti ei ole mitenkään keskeinen: matkaa Joensuun keskustaan tulee kymmenisen kilometriä, eikä lähistöllä ole juuri muita kauppaliikkeitä. Asiakkaat ovat silti aina löytäneet paikalle.

– Kaukaisimmat asiakkaat ovat käyneet Kuopiosta ja Rovaniemeltä, Tuovi Kuivalainen kertoo.

– Toki tästä lähistöltä käy paljon väkeä, mutta myös eri puolilta Joensuuta, Ilomantsista, Heinävaarasta ja muista lähipitäjistä.

Taimitarhaa ympäröivät pellot ovat monen lintubongarin vakiopaikkoja keväisin.

– Moni asiakas sanoo, että tulee meille ihan miljöön takia. Täällä pääsee todelliseen maaseutumaisemaan. Pelloilla huutelevat kurjet, kasvihuoneiden takana kukkuu kesällä käki ja visertää kiuru. Meillä on varsin kotoisa tunnelma täällä, niinkin on moni asiakas kommentoinut, Piritta Heikkinen sanoo.

 

Leppoisasta tunnelmasta huolimatta puutarhan pyörittäminen vaatii reipasta työntekoa.

– Touhut alkava maaliskuussa taimien istutuksella. Sitten koulitaan, kitketään, kastellaan, lannoitetaan. Kasvihuoneiden lämpötilaa ja kosteutta pitää valvoa tarkkaan. Varsinkin tällainen vaihteleva kevät vaatii aika paljon työtä. Lämpötila voi yhtäkkiä nousta liian korkeaksi ja kohta taas laskea liikaa.

Varsinaiset myyntiviikot alkavat toukokuulla, ja Kuivalan taimitarhakin on auki 8.5. alkaen joka päivä kello 9–17, ja 15.5. alkaen 9–19. Kaupanteko loppuu, kun kukat loppuvat.

Tuovi Kuivalainen on vuosikymmenien aikana nähnyt muutoksen kevään etenemisessä.

– Ennen myynti alkoi käytännössä ylioppilasjuhlista ja päättyi juhannukseen. Nyt kevät on aikaistunut niin, että myynti vilkastuu viimeistään toukokuun puolivälissä, ja yleensä kesäkuun 10:een päivään mennessä kaikki on myyty.

Kun sesonki on lyhyt, ei pelkällä taimitarhalla elä ympäri vuoden. Äiti ja tytär ovat saaneet järjestelyä asiat varsin samalla tavalla vuosien aikana.

– Minä olen syksystä kevääseen töissä päiväkodissa. Tämä järjestely on toiminut tosi hyvin, Piritta Heikkinen kertoo.

– Minäkin olin hoitotyössä talvet ja kasvihuoneissa kesät. Nyt toki olen eläkkeellä. Tai enhän minä täältä taimitarhalta taida ikinä jäädä kokonaan eläkkeelle, Tuovi Kuivalainen nauraa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä