Julkaistu    |  Päivitetty 
Kari Viljakainen

Seniorit: Miesten omassa jumpparyhmässä liikutaan vanhojen hittibiisien tahtiin

Alkuverryttely menossa. Kädet, olkapää, peppu, vai miten se menikään. Alkuverryttely menossa. Kädet, olkapää, peppu, vai miten se menikään.

Kun astelee keskiviikkoaamuna Joensuun Vesikon aerobic-saliin ja korviin kantautuu Matin ja Tepon kappale Suuret setelit, iskee tunne, että mihin sitä oikein on menossa. Seuraavana vuorossa on samanlaista legendaa Säkkijärven polkan muodossa. Siis miksi?

Tietysti siksi, että Joensuun seudun kansalaisopiston miesten niska-selkä-jumppa on alkanut. Kurssi on harvinaisuus, koska se on suunnattu pelkästään seniori-ikäisille miehille.

Kolmen vartin aikana hyödynnetään tällä kertaa käsipainoja. Jumpan vetäjänä on liikunnanohjaaja Jenni Raassina-Asikainen. Ohjauksen lisäksi hän toimii myös kansalaisopiston allasliikunnan ja senioreiden sekä soveltavan liikunnan suunnittelijana.

– Aloitin kyseisen ryhmän vetämisen vuonna 2011. Ehdottomasti tämä on viikon kohokohta. Puolet porukasta on ollut sieltä asti mukana ja osa jo aiemminkin, Jenni Raassina-Asikainen kertoo.

 

Jenni Raassina-Asikainen toteaa tosiasian, että kaikille avoimissa ryhmissä miehet ovat usein laskettavissa yhden käden sormin.

– Usein miehiltä kuulee, että tulin, kun vaimo pakotti. Miehet viihtyvät paremmin omissa ryhmissään. Rantakylän allasryhmässäni taitaa olla harvinaisesti yli viisi miestä.

Ryhmän toiveet ovat mukana tuntien suunnittelussa.

– Omalla keholla tehdään paljon, käytetään keppiä ja kuminauhaa. Tyypillisin toive kysyttäessä on, että kaikki käy, sinä kyllä tiedät, Jenni Raassina-Asikainen hymyilee.

– Eniten kaipaan vinkkiä musiikkipuoleen. Tämän hetken listahitit eivät oikein toimi, mutta musiikkilajeja käytän laidasta laitaan. Monelle juuri oikean aikakauden musiikki tuo mukanaan muistoja ajoilta, kun oltiin oikeasti nuoria ja notkeita.

 

Kurssi käsittää syksyllä 12 ja keväällä 13 tuntia. Kevään kurssin hinta on 36 euroa. Loppuhuipennus on aina hieno.

– Joka kauden lopussa ryhmä esittää minulle lauluesityksen. Paras kiitos ohjaajalle. Herkistymättä ei siitä selviä, Jenni Raassina-Asikainen tunnustaa.

Raimo Antikainen, 81, on viihtynyt ryhmässä lähes siitä asti, kun Outokummusta muutti Joensuuhun vuonna 2018.

– Yhteisöllisyyshän tänne vetää. Kun olen tullut muualta, niin tätä kautta pääsin tutustumaan helposti uusiin ihmisiin, Raimo Antikainen taustoittaa.

– Toinen tärkeä juttu on se, että eihän tätä itsekseen tulisi tämän ikäisenä juuri enää tehtyä.

Erityisesti miesten omat ryhmät ovat Raimo Antikaisen mieleen.

– Yhteiset jumpat naisten seassa eivät minua innosta. Jutustelu voi olla täällä vapaampaa. Ei tarvitse sanomisiaan niin paljon varjella. Miehillä ja naisilla kun on usein eri asiat mielessä.

– Onhan tuo Jenni ihan huippu. Jos menee väärin, niin neuvoo heti oikeat askelmerkit. Antaa kotiläksyjäkin. Pitää siis huolta meistä tosissaan, Raimo Antikainen kiittelee.

Aktiiviliikkujan arsenaaliin kuuluvat myös englanninkielikurssit, kävely, hiihto ja pilkkiminen. Eikä laskettelukaan ole vielä jäänyt pois talviohjelmasta.

Myös Matti Saavalainen, 71, on tullut mukaan samalla tavalla kuin Raimo Antikainenkin.

– Muutettiin kolme vuotta sitten Tuusniemeltä. Aloin tutkia kansalaisopiston tarjontaa ja bongasin tämän lisäksi myös samalle kohderyhmälle suunnatun torstaisen kuntotreenin.

– Tuttuja tulee näin helpommin kuin muuten etsimällä, Matti Saavalainen vahvistaa.

Eikä hänenkään liikunta jumppiin jää.

– Hiihtoa on kohta tänäkin vuonna kasassa 800 kilometriä. Kävely ja pyöräily kuuluvat kesäisten mökkitöiden lisäksi kunto-ohjelmiini, Matti Saavalainen sanoo.

Hänelle tärkeintä on hiihdossakin omaan tahtiin eteneminen. Ei mennä enää täydellä koneella.

– Täällä jumpassa on monipuolista tekemistä. Minua ilahduttaa erityisesti tuo Jennin musiikki, joka tuo hyvän rytmin tekemiseen. Se tiivistää entisestään porukkahenkeämme.

 

Tulijoita 16 henkilön ryhmään olisi enemmänkin, joten ensi syksylle on tarkoitus lisätä seniorimiehille sopivaa tarjontaa.

Osallistujien ikähaitari niska-selkä jumpparyhmässä on tällä hetkellä 69–83 vuotta.

Kaikkiaan senioreiden ja soveltavan liikunnan parissa oli osallistumiskertoja vuonna 2022 Joensuun seudun kansalaisopistolla reilusti yli 900. Miesten osuus on nousussa ja lähestyy jo viidesosaa.

Herrasmiehet toivottelivat lopussa kohteliaasti kirjoittajallekin, että tervetuloa mukaan 10 vuoden päästä. Ainakin notkeuden puolesta nyt heti olisi parempi vaihtoehto.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä