Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna Käyhkö

Liperi: Tanssilla notkeutta rankaan ja virkeyttä mieleen - Liperin Lavatanssijat on liikuttanut vuosien aikana satoja ihmisiä

Kansainvälinen senioritanssi on Liperin Lavatanssijat ry:n yksi vetonaula. Tanssin pyörteissä mennään välillä pareittain, välillä yksin. Kansainvälinen senioritanssi on Liperin Lavatanssijat ry:n yksi vetonaula. Tanssin pyörteissä mennään välillä pareittain, välillä yksin.

”Nopee, nopee, hidas, hidas” kaikuu Liperin Yhteisötalon liikuntasalissa, ja 16 innokasta tanssijaa liikkuu keskittyneesti musiikin tahdissa. On keskiviikkoinen alkuilta, ja käynnissä on Liperin Lavatanssijat ry:n kansainvälisen senioritanssin tunti.

Liperin Lavatanssijat ry on aktiivinen ja iso toimija liperiläisten urheiluseurojen joukossa.

– Meillä on noin parisataa jäsentä, ikäjakaumalla 20–85 vuotta, kertoo LiLat ry:n puheenjohtaja Pirjo Kettunen – joka itseasiassa on koko tanssiseuran äiti.

LiLat ry täyttää ensi kesänä 19 vuotta.

– Olin silloin parikymmentä vuotta sitten tuttavieni puutarhalla töissä, ja siinä käsillä tehdessä oli aikaa ajatella monenlaista. Olin kuullut, että Kittilässä on oma tanssiseura, ja tuli mieleen, että jos Kittilässä on, niin pitäähän olla Liperissäkin, Pirjo Kettunen nauraa.

Ensimmäinen kokoontuminen sovittiin Liperin lavalle, ja perustavan kokouksen jälkeen seura oli kasassa. Tanssi-intoisia ihmisiä löytyi Liperistä varsin äkkiä.

– Mietimme alkuun, että tyytyväisiä ollaan, jos saamme 50 jäsentä. Heti ensimmäisenä syksynä heitä oli jo 70!

 

Tanssitunteja on vuosien varrella järjestetty eri kouluilla, ja edelleen tunteja on esimerkiksi Paloaukean koululla ja Liperin koulukeskuksessa. Pari vuotta sitten käyttöön saadun Yhteisötalon lattioilla tanssahdellaan useamman kerran viikossa eri musiikkityylien tahdissa.

– Meillä on syyskuusta huhtikuun loppuun esimerkiksi lavatanssin alkeisryhmä ja jatkoryhmät. Mukaan pääsee myös kertamaksulla, Pirjo Kettunen vinkkaa.

Kansainvälinen senioritanssi on monen suosikki. Millaista se siis on?

– Se on tanssi, jossa mennään ryhmässä, välillä pareittain ja paria vaihtaen. Hyvin monipuolinen ja vaihteleva tanssi, joka on sinänsä helppo mutta vaatii keskittymistä.

Tänään Pirjo Kettusen kanssa tanssiohjauksen vetää Riitta Martikainen, jonka kansainvälinen senioritanssi vei kerralla mennessään.

– Ennakkoon ajattelin, että senioritanssi kuulostaa joltain aivan liian vanhojen ihmisten jutulta, hän nauraa.

– Mutta tämä on aivan poikkeuksellisen hauska tapa liikkua. Aloin heti käymään tunneilla, ja pian kouluttauduin ohjaajaksi.

 

Hauskuus ja hyvinvointi nousee puheeksi nopeasti, kun Pirjo Kettunen puhuu tanssin puolesta.

– Tanssiminen on monipuolinen liikuntamuoto: tässä tulee askellusta, pieniä hypähtelyjäkin, joista luusto tykkää. Syke nousee ja tulee lämmin ihan itsestään.

– Ja toki ne henkisen puolen asiat ovat yhtä tärkeitä. Musiikki ja sen tahtiin liikkuminen piristävät, ja aivoterveydelle tämä on ykkösjuttu, kun joutuu keskittymään askelsarjoihin. Jos hetkeksikin herpaantuu ajatus muualle, niin äkkiä on jalat solmussa.

Sen lisäksi paritansseissa on yksi ominaisuus, jota ei välttämättä tule heti ajatelleeksi.

– Tanssiessa saa olla lähellä toista ihmistä. Se on monelle yksinäiselle tärkeä asia.

– Ja tietenkin tanssiryhmissä tapaa muita ihmisiä. Täällä vaihdetaan kuulumiset, jaetaan ilot ja surut. Monelle meistä nämä kohtaamiset ovat viikon kohokohta.

 

Liperin Lavatanssijat ry on vuosien varrella ollut aktiivinen monella saralla. Seuran jäsenet ovat kiertäneet kisoissa, porukassa on tehty ryhmämatkoja ja järjestetty monenlaisia tapahtumia.

Seuraavaksi ohjelmassa on 1.4. Liperin yhteisötalolla järjestettävät hyväntekeväisyystanssit, jossa pääsee tanssimaan elävän musiikin tahdissa.

LiLat ry on myös aktiivisesti mukana kilpailutoiminnassa: seura järjestää ensi kesäkuussa 14. kerran lavatanssin SM-kilpailut.

Seuran toiminnassa on mukana useita aktiiveja, mutta moni asia nojaa yhä Pirjo Kettuseen ja tämän puolisoon Pentti Louhelaiseen.

Aikuisiällä toisensa löytänyt pariskunta kohtasi juuri tanssin parissa.

– Olimme juuri jääneet kumpikin yksin edellisistä parisuhteistamme, joten aika oli sopiva. Täällähän se tanssin pyörteissä alkoi, Pirjo Kettunen hymyilee.

Yhteisötalosta on tullut liperiläisille yhdistyksille ja harrastajille kullankallis paikka. Entinen alakoulu palvelee kymmeniä yhdistyksiä ja satoja käyttäjiä viikoittain.

Liikuntasalin varauskalenteri kertoo tällä viikolla ohjelmassa olleen tuolijumppaa, joogaa, pilatesta, sulkapalloa, karaokelaulua – sekä tietenkin tanssia.

Yhteisötaloa hallinnoi Pienten koulu ry, johon kuuluu parikymmentä yhdistystä ja seuraa. Toiminta rahoitetaan jäsenmaksuilla, tilojen vuokraamisella sekä kunnan tuella.

– Aina ei tunnuta muistavan, miten merkittävän vaikutus kansanterveyteen tällaisella yhdistysten järjestämällä toiminnalla onkaan. Täällä pidetään yllä ihmisten toimintakykyä ja lisätään hyvinvointia monella saralla.

– Tämä ei tosiaan ole vain kuluerä, vaan maksaa itsensä takaisin moninkerroin, Pirjo Kettunen huomauttaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä