Julkaistu    |  Päivitetty 
Henri Jumppanen

Ammatin takana: Kun asiakas astuu sisään, on kolme sekuntia aikaa päättää, kuinka palvella häntä, sanoo ravintolatyön konkari Antti Hyvönen

Antti Hyvöselle ravintolatyössä parasta on erilaisten ihmisten kohtaaminen. Antti Hyvöselle ravintolatyössä parasta on erilaisten ihmisten kohtaaminen.

Kuinkas täällä maistuu?

Tämän kysymyksen Outokummussa Hotelliravintola Kummussa työskentelevä Antti Hyvösen on esittänyt uransa aikana monta kertaa. Hyvösen virallinen titteli on tarjoilija, mutta hän kuvailee itseään jokapaikanhöyläksi, jolta taittuvat monipuolisesti ravintola-alan asiakaspalvelutyöt tiskin takana sekä ravintolasalin puolella. Koulutukseltaan Hyvönen on suurtalouskokki. Suurtalouskeittiössä Hyvönen ei ole harjoitteluiden lisäksi työskennellyt, vaan ihmisläheinen tarjoilijantyö veti häntä alusta alkaen puoleensa. Hyvönen on tehnyt myös hieman kokinhommia keittiössä, mutta se ei ole hänen ominta aluettaan, koska Hyvöselle tärkeintä on päästä työssään olemaan ihmisten parissa, siellä missä tapahtuu.

– Minun elämänlankani näissä hommissa on se, että saan olla ihmisten kanssa tekemisissä, 39-vuotias Antti Hyvönen kertoo.

Hyvönen on kerennyt työskennellä ravintola-alalla jo yli kaksikymmentä vuotta. Monenlaiset paikat tanssiravintoloista pystybaareihin saakka ovat tulleen Outokummusta kotoisin olevalle Hyvöselle tutuksi.  Hotelliravintola Kummussa Hyvönen on työskennellyt marraskuusta 2022 lähtien.

– Kun sain kuulla syksyllä, että tähän ovat tulleet minulle entuudestaan tutut yrittäjät, niin päätin heti ottaa yhteyttä. Pääsin sitten palamaan töihin tähän itselleni tuttuakin tutumpaan rakennukseen, jossa aiempien yrittäjien aikaan työskentelin jo 11 vuotta, Viinijärvellä kumppaninsa ja kolmen lapsensa kanssa asuva Hyvönen kertoo. 

 

Tarjoilijantyön lisäksi Hyvösen työnkuvaan kuuluu muun muassa lounasaikaan ravintolan kassasta huolehtiminen, pöytien pyyhkiminen, kahvin keittäminen ja lounasaikaan ruokalinjastosta huolehtiminen. Lounasajan jälkeen hän tarjoilee À la carte annoksia ja työskentelee baaritiskin takana loihtimassa drinkkejä sekä tarjoilee muita virvokkeita. Kaiken tämän lisäksi hän toimii myös välillä hotellivirkailijana, ottaen vastaan esimerkiksi huone- ja tapahtumavarauksia.

– Tämä on tosi monipuolista hommaa, se on tämän työn yksi suurimmista plussista. Yksikään päivä tai tilaisuus ei ole samanlainen, vaan ihmisten toiveiden mukaan saa toteuttaa itseään.

Hyvönen kertoo saaneensa koulunpenkiltä perusvalmiudet työhönsä, mutta hänen kohdallaan vuodet työelämässä, ja kokeneilta kollegoilta saadut opit ovat olleet suuressa arvossa.

Hotelliravintola Kummun työvuorojen lisäksi, Hyvönen tekee edelleen satunaisia yövuoroja baaritiskin takana Ravintola Metsähovissa. Hyvönen on kerennyt työssään näkemään yöelämää kahden vuosikymmenen ajalta. Vaikka aamuyön tunteita saattaa Hyvösen mukaan toisinaan törmätä työn varjopuoliin, kuten aggressiivisiin asiakkaisiin, on baarityö hänelle edelleen mielekäs osa ammattia. 

– Yksi hyvä asiakas korvaa minulle kymmenen haastavampaa. Puhumalla ja hyvillä hermoilla pääsee baaritiskin takana pitkälle, ja menneisiin vuosiin verrattuna yöelämässä käyttäydytään nykyään paljon siistimmin, Hyvönen tuumii hymy huulillaan.

 

 Ravintola-alan työssä tarvitaan Hyvösen mukaan hyviä sosiaalisia taitoja ja tilanteita pitää pystyä lukemaan nopeasti. Hyvönen kertookin, että hän on antanut monelle työharjoittelussa olleelle opiskelijalle saman neuvon: kun asiakas astuu sisään ravintolaan, sinulla on kolme sekuntia aikaa päättää, miten palvelet asiakasta.  Hyvösen mielestä pitää myös osata lukea, että millainen asiakas on kyseessä ja millainen päivä tällä on. Joillekin voi hänen mukaansa esimerkiksi heittää huulta ja toisille ei. 

– On tärkeää olla avoin, hymyillä ja jutella asiakkaalle. Tervehdys on mielestäni aivan oleellinen osa tätä työtä – vaikka olisit kuinka kiireinen, niin aina on aikaa tervehtiä. 

Myöskään naama nutturalla ravintola-alan töitä ei Anti Hyvösen mukaan kannata tehdä. Huonoa ensivaikutelmaa on hänen mielestään vaikea korjata.

– Itse olen pyrkinyt siihen, että en anna huonojen päivien näkyä työssäni. Eihän se ole asiakkaan vika, jos olen minä olen sattunut nousemaan väärällä jalalla sängystä, Hyvönen muotoilee.

 

 Erilaisten ihmisten kohtaaminen on Antti Hyvösen mielestäni hänen työnsä suurimpia rikkauksia. Hän on kohdannut vuosien varrella muun muassa australialaisia, mongolialaisia ja kanadalaisia hotelliasiakkaita.

– Vaikka meillä ei ollut esimerkiksi mongolialaisten kanssa yhteistä kieltä, niin vuorovaikutus pelasi, yksi hymy kertoi enemmän kuin tuhat sanaa. Kun he tulivat toisen kerran asiakkaaksi, sain tuliaisiksi muun muassa jurtta-avaimenperän, joka on edelleen muistona hienosta kohtaamisesta.  

Ihmisten parissa työskentely ja heiltä saatu palaute ovat Antti Hyvöselle työn suola, joka ilahduttaa häntä joka kerta yhtä paljon.

– Kun on saanut hoidettua hyvin jonkin tilaisuuden tai vaikka pariskunnan illallisen, ja he kiittävät lopuksi henkilökohtaisesti, on se kaikkein paras tunne, mitä tästä työstä voi tulla. Silloin tajuat onnistuneesi ja hoitaneesi homman hyvin maaliin.

Ravintola-alalle hakeutumista pohtiville Antti Hyvönen antaa vinkin.

– Jos olet ihminen, joka tykkää jutella, nähdä erilaisia ihmisiä ja kohdata mielekkäitä haasteita, niin tämä on juuri oikea ala sinulle.

 

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä