Julkaistu    |  Päivitetty 
Henri Jumppanen

Hyvinvointi: Noljakan apteekissa sairaanhoitajan vastaanotto kerran viikossa

Jaana Lähteenkorva (vas.) ja Marja Mikkonen Noljakan apteekin hoitola tilassa, jossa sairaanhoitajan vastaanotto järjestetään. Jaana Lähteenkorva (vas.) ja Marja Mikkonen Noljakan apteekin hoitola tilassa, jossa sairaanhoitajan vastaanotto järjestetään.

Maaliskuun alusta alkaen Noljakan apteekissa on voinut käyttää sairaanhoitajan palveluita. Tällä hetkellä palvelut järjestetään kerran viikossa keskiviikkoisin, jolloin apteekissa on paikalla sairaanhoitaja. Vastaanotolle voi mennä ilman lähetettä. Ajan voi varata Noljakan apteekista paikan päältä. Noljakan apteekin apteekkari Marja Mikkonen kertoo, että lähitulevaisuudessa ajan voi varata myös apteekin verkkosivujen kautta.

Vastaanotolla on mahdollista käydä esimerkiksi korvahuuhtelussa, laboratoriokokeissa, pistättämässä lääkeinjektio tai ottamassa rokote.

Vastaanotolla on mahdollista myös hoidattaa haavoja sekä käydä verenpaineen tai diabeteksen seurannassa. Sairaanhoitajapalvelun tuottaa kotimainen sosiaali- ja terveyspalvelu yritys Wallaton Oy. Sairaanhoitajina apteekissa työskentelevät yrityksen palkkaamat paikalliset sairaanhoitajat.

 

Wallattoman palvelujohtaja Jaana Lähteenkorvan mukaan palvelun ei ole tarkoitus kritisoida julkista toimijaa, vaan tarjota ihmisille vaihtoehtoja. Lähteenkorva kertoo, että moni ihminen voi kokea julkisen palvelun pariin pääsemisen nykyään hankalaksi, ja verikokeisiin ja muihin mittauksiin pääsyä voi joutua odottamaan pitkiäkin aikoja.

– Me emme ota esimerkiksi akuuttiverinäytteitä, vaan muun muassa vitamiinimäärityksiä, jotka ovat itsehoitoa tukevia mittauksia.

– Se on tämän palvelun keskeinen tulokulma, että ihmiselle tarjotaan mahdollisuus kartoittaa omaa hyvinvointiaan matalalla kynnyksellä.

Lähteenkorva kertoo, että suosittuja toimenpiteitä heidän palvelussaan ovat olleet muun muassa korvahuuhtelut, rokotukset sekä lääkeinjektioiden pistämiset.

– Esimerkiksi injektion voi saada tätä kautta pistätettyä samalla reissulla, kun käy apteekissa noutamassa lääkkeen. Me hoidamme luonnollisesti myös dokumentoinnin, eli kaikki mitä täällä tehdään, merkataan myös Omakantaan, Lähteenkova lisää.

Apteekkari Marja Mikkonen kertoo yhteystyön Wallattoman kanssa syntyneen ajatuksesta apteekkipalveluiden laajentamisesta uusiin suuntiin. Apteekkitoiminta linkittyy Mikkosen mukaan läheisesti terveydenhuoltoon, joten siinäkin mielessä, kyseessä on hänen mielestään luonteva lisä apteekin tarjontaan.

– Apteekissa oli myös toiminnalle valmiiksi sopiva tila, jonka ylilääkäri on todennut sairaanhoitajan palveluihin soveltuvaksi. Sairaanhoitajan vastaanotto on järjestetty apteekin hoitola tilaan jossa kosmetologi työskentelee neljänä päivänä viikossa, ja nyt myös sairaanhoitaja kerran viikossa, Marja Mikkonen kertoo.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä