Julkaistu    |  Päivitetty 
Kari Viljakainen

Rakentaminen: Sirkkalan liikkumiskeskuksessa alkaa pian olla valmista

Miira Voutilainen odottaa innolla uuden liikkumiskeskuksen valmistumista. Joensuun Katajan voimistelujaoston harjoitteluolosuhteet paranevat merkittävästi. Miira Voutilainen odottaa innolla uuden liikkumiskeskuksen valmistumista. Joensuun Katajan voimistelujaoston harjoitteluolosuhteet paranevat merkittävästi.

Urheilukaupunki Joensuun tällä hetkellä kiivain rakennusvaihe on Sirkkalan liikkumiskeskuksen rakennustyöt entiseen konehalliin. Erittäin monipuolisten tilojen suurin agenda on niiden käyttötarkoitus.

– Koko konsepti on ihan uudenlainen. Monet jutut ovat muiden kuin seurojen käytössä ja tavoitettavissa. Parkour, e-urheilu ja ”black box” -näyttämötila ovat niitä mielenkiintoisimpia tekemisen vaihtoehtoja. Liikuntasalikin rakennukseen tulee, Joensuun kaupungin liikuntatoimenjohtaja Timo Heinonen toteaa.

– Päivisin tilat on Pielisjoen koulun käytössä. Illat on varattu yleiseen toimintaan. Ei seuroille.

Tilojen valmistumien ajoittuu elokuun loppuun, jonka jälkeen alkaa käyttäjien toteuttamat kalustamiset. Ulkotiloihin tulevat suunnitelmat ovat vielä osin auki, mutta tarkentuvat syksyn aikana.

– Syyskuu varataan vielä pintojen putsailuille ja tuulettamiselle. Onhan tämä ollut iso ja erikoinen kokonaisuus. jossa budjettikin on elänyt ja tiloihin tullut muutoksia.

 

Liikkumiskeskuksen kokonaisbudjetti on tällä hetkellä 6,6 miljoonaa euroa.

– Tästä valtionavustus liikuntapaikkarakentamiseen on 750 000 euroa, kertoo Joensuun kaupungin rakennuttajapäällikkö Antti Turunen.

Rakennustyössä on nähty monenlaisia vaiheita.

– Haastavaa on ollut, kun hallin käyttötarkoitus muuttui radikaalisti. Purkuhommia tehtiin joulukuulle. Hankaluuksia ovat tietysti tuoneet vanhat rakenteet. Kattoholvejakin jouduttiin purkamaan yllätyksenä. Oletus oli, että ne voidaan säästää, avaa projektia vastaava rakennusmestari Olli Ryhänen Rakennustoimisto Reijonen Oy:ltä.

Kaikkiaan 3 600 neliön lämpimän sisätilan yksi merkittävämmistä käyttäjistä ovat voimistelijoille, joille varattu on yli 900 neliön tilakokonaisuus.

– Perinteisin tilahan se täällä on. Sen varaaminen kulkee liikuntatoimen kautta ja on pyhitetty voimistelulle ja voimisteluseuroille. Muiden tilojen hallinnointi on nuorisopalveluilla, Timo Heinonen taustoittaa.

 

Yksi taho, joka hyppii riemusta Sirkkalan valmistuessa on Joensuun Katajan voimistelujaosto. Harjoitteluolosuhteet 700 kilpailijalle ja harrastajalle paranevat merkittävästi.

Telinevoimistelun lajivastaava Miira Voutilainen, on ollut projektissa mukana ja antaa kiitosta asian kokonaisuudesta ja yhteistyöstä.

– Olemme saaneet alusta asti osallistua suunnitteluun. Seuralla annettiin vapaat kädet täyttää tila piirustusten pohjalta. Olemme saaneet vahvasti määritellä, mikä sisältö telinesaliin tulee.

– Aika vaikeaa suunnitelmien tekeminen toki oli. Entinen maajoukkueurheilijamme Antti Rönkkö on rakennuspuolen insinöörinä ollut mukana hyvien vinkkien antajana. Volttimontun syvyyskin viilattiin hänen vihjeestään.

 

Seuran pääasialliset toimintamuodot ovat telinevoimistelu ja TeamGym. Nyt näiden kilparyhmien harjoitteleminen siirtyy syksyllä Sirkkalaan.

– Jos ei joku siellä nyt toimi, voimme syyttää ihan itseämme, Miira Voutilainen naurahtaa.

– Miesten telinevoimisteluahan meillä ei ole, joten tilaan ei telineitäkään tule. Sen sijaan voimme kyllä järjestää naisten SM-kisoja.

Miten voimisteluun liittyvä harrastaminen vaikeiden koronavuosien jälkeen jaksaa?

– Ihme ja kumma kilparyhmäläisiä ei karsiutunut juurikaan pois. Harrasteryhmistä pienempiä lapsia kyllä katosi. Nyt näyttää, että ollaan taas nousukiidossa.

 

Harrasteryhmillä Nepenmäen koulun uusi sali on ollut kovalla käytöllä. Perinteisen urheilutalon tilat ovat auttamattomasti pienet, vaikka nekin on uudistettu.

– Urheilutalolla treenaa nyt lähinnä 200 kilparyhmäläistämme. Sehän se meitä eniten kismittää, että yleensä koulusaleista meille arvotaan ne jämävuorot mitä palloiluilta yli jää, Miira Voutilainen kritisoi.

Katajan voimistelijoilla on myös vuoroja Rantakylän urheiluhallilta, josta löytyy myös iso trampoliini ja omaa välineistöä.

Sirkkalan salin myötä Voutilainen toivoo, että harrastajat saadaan siirrettyä osin urheilutalolle telineiden kanssa harjoittelemaan.

– Miehiä TeamGymin maajoukkueessa on seurastamme peräti neljä. Sen tason urheilijoille Sirkkalan valmistuminen on lottovoitto.

– Tahtotila on vahva, että uuden huumassakaan emme nosta harrastusmaksuja. Nytkin esimerkiksi kilparyhmissä meillä on lähes puolet halvemmat hinnat kuin samankokoisessa seurassa Kuopiossa.

Miira Voutilainen kiittelee myös kaupungilta tulevaa tukea ilmaisten juniorivuorojen ja ohjausavustusten kautta.

– Vahvaan tulevaisuuteen luotan, olemmehan tällä hetkellä selkeästi Katajan suurin jaosto. Miten sitten siinä vuoden 2026 Gymnaestrada haussa käy, pitäisi myös selvitä kevään aikana.

– Liitonkin suuntaan on hyvä, että kaupunki on niin vahvasti mukana tässäkin hakuprosessissa.

Reilu neljä vuotta sitten Miira Voutilainen oli ainut työntekijä Katajan voimistelujaostossa. Nyt päätoimisia on viisi. Tähän on tietysti vaikuttanut myös pari vuotta sitten tapahtunut onnistunut työnjako JoenVolin kanssa.

– Aikuisjumppaajat jäivät JoenVoliin. Nykytilanteen vahvuus on osin siitäkin johtuvaa. Ratkaisu oli mielestäni erittäin onnistunut.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä