Julkaistu    |  Päivitetty 
Marko Siintomaa

Koeajo: Mallinimeään suurempi

BMW X1 on päässyt kolmanteen sukupolveen. Jo edellisessä mallisukupolvessa perusrakenne muuttui pitkittäismoottori/takavetorakenteesta poikittaismoottoriseksi/etuvetoiseksi, ja uusi malli noudattaa samaa kaavaa.

Jos haluaa niin sanottua perinteistä menoa, niin luokkaa isommassa X3:ssa on vielä moottori keulalla pohjois/etelä-suunnassa, mutta tällä ei tunnu olevan suurelle yleisölle enää niin väliä. Korikoodin U11 tuntevaa X1-uutuusmallia on saatavilla siis pelkästään etupyörillä raapivana bensa- ja dieselmallina sekä myös nelivetoisena hybridinä.

Lisäksi tarjolla on ladattavia hybrideitä, joilla todellisuudessa pääsee kahta puolen 60 kilometrin pelkällä sähköllä. Uutuus on iX1-mallinimen saanut täysin sähköinen malli, jossa etu- ja taka-akseleilla on 190 heppaiset sähkömoottorit.

 

Järjestelmä tarjoilee oikealle polkimelle tehoa 230 kW eli 313 vanhan liiton hevosvoimaa ja 494 Nm vääntöä. Suomeksi sanottuna muun liikenteen seassa pysyy hyvin mukana ja jos tarvitsee kiihdyttää paikaltaan sataseen, sen pitäisi tapahtua 5,6 sekunnissa. Mukavia lukemia ”tavalliselle autolle”.

Koeajoauto on varustettu Charged-lisäpaketilla, joka tuo mukanaan muun muassa lämmitettävän ratin. Runsaista varustelisävarustepaketeista oli valittu myös Premium, jonka mukana tulevat lämmitettävät etupenkit. Nämä siis toimivat ikuisesti eikä ainakaan tässä kyseisessä koeajoautossa ole vielä menty kuukausiveloitteiseen malliin, jotta talvella penkki lämpiää.

Kaikkea ne keksivätkin automaailmassa... Muutenkin BMW:n tapauksessa lisävarustelista on pitkä kuin nälkävuosi. Valmiiksi mietittyjä varuspaketteja on muutama ja valinnanvaraa riittää muutenkin mielin määrin, joten lopullinen hinta saattaa karata äkkiä pompata.

Mukavuutta lisäävä varuste on koeajoautoa lähestyttäessä avautuva ovien lukitus, joka toki vaatii avaimen olemista taskussa mukana. Ei siis muuta kuin käsi kuskin oven kahvan alle ja autoon sisään.

Auto alkaa jo heräillä tässä vaiheessa, mutta varsinainen ajotilan virta pitää vielä aktivoida erillisellä virtanapilla.

Yhdellä ”kaasupolkimella” ajo onnistuu kaupungissa lähes täysin jarrupolkimeen koskematta, ja autosta löytyy toki myös jarrupoljin nopeita jarrutuksia varten.

Yhdellä jalalla ajo-ominaisuuden saa toki pois valikosta, jos haluaa ajella perinteiseen tapaan kuin automaattivaihteisella autolla.

 

Ajotuntuma on alustaltaan napakka ja jotenkin bemarimaisen tuttu. Ohjaus taas on ainakin talvirenkailla liian kevyen oloiseksi tehostettu, joka tuntuu jotenkin vieraalta tämän merkkisessä autossa.

Akun kooksi kerrotaan 74,7 kWh, jolla kesäkelissä pitäisi päästä täydellä akulla yli 400 kilometriä, ja kovalla pakkasella tämän lukeman saa karkeasti ottaen puolittaa, ettei tule yllätyksiä.

Pienessä pakkassäässä ajotietokone näytti täydelle akulle 285 kilometrin toimintamatkaa, joka vaikuttaa olevan sähkönkulutuksen perusteella lähellä totuutta. Kaupungissa iX1 on siis mitä mainioin kulkupeli ja talven pakkasilla ei tarvitse pelätä, että kylmäkäynnistyksessä kanki tulee moottorinlohkosta kurkkimaan. Se on niitä sähkömoottorin etuja.

Maantielle siirryttäessä sama hiljainen meno jatkuu edelleen. Bemariin on siis laitettu jo tehtaalla äänieristys, joka tuntuu unohtuneen täysin joistakin sähköautoista. Rengasmelu on siis vaimeaa ja kulku maantiellä vakaata.

 

Pidemmillä matkoilla matkaseurue arvostaa akun pikalatauksen esivalmistelua. Tälle on keskinäytössä jopa oma nappi, mutta helpointa ominaisuus on ottaa käyttöön syöttämällä auton navigaattoriin kohde. Auto laskee sitten tauot automaattisesti ja ehdottaa tarpeen mukaan latausta matkalla samalla lämmittäen akun sopivan lämpöiseksi, jotta pikalaturista saadaan paras latausteho.

Auto osaa ottaa parhaimmillaan 130 kW lataustehoa vastaan, joka tarkoittaa keskimäärin noin 100 kilometriä lisää toimintamatkaa kymmenessä minuutissa.

Akun pikalatauksen 10–80 prosenttia pitäisi siis tapahtua optimiolosuhteissa noin puolessa tunnissa.

Akun saa ladattua luonnollisesti myös kotona yönaikana tyhjästä täyteen noin kuudessa ja puolessa tunnissa, mikäli käytössä 3x16A 11 kW voimavirtaa. iX1:een saa myös harvinaisen lisävarusteen alle tonnilla, jolloin auton sisäinen laturi päivittyy 22 kW tehoiseksi. Sitä myöten latausaika lyhenee merkittävästi ja tällä voi olla joillekin autonkäyttäjille iso merkitys.

 

Uusi BMW iX1 vaikuttaa mielenkiintoiselta lisältä ah niin suosittuun noin 4,5 metristen katumaastureiden luokkaan. Se on samalla myös tällä hetkellä edullisin bemarin täyssähköauto. Ohjaamon järjestelyä on yksinkertaistettu vahvasti edellisestä mallisukupolvesta ja esimerkiksi lämmityssäätimet on siirretty keskinäytön valikoihin. Ei siis erillisiä nappeja penkin- ja ratinlämmittimelle, mikä on harmi. Bemari tuo iX1:llä hieman premiumia ”Qashqai-luokkaan”, vaikka monesta paikasta löytyykin äkkiä kovaa muovia. Toisaalta tässä kokoluokassa tämä ei ole mitenkään uutta ja sähköinen voimalinja nostaa yleensä hintaa. Koeajoauton hinta oli vajaat 70 000 euroa ja se on paljon tämän kokoluokan autosta, mutta toisaalta rahalla saa bemarin ja jotkut ovat valmiita myös maksamaan hieman ekstraa merkistä millä ajaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä