Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Tapahtuma: Kestävää jos mitä

Cherry Blaclace on hallitseva Pin Up Sisko. Cherry Blaclace on hallitseva Pin Up Sisko.

Vintageharrastus on kestävää kuluttamista ja kierrättämistä, jos mikä, toteaa Sarah Laukkanen tiedotteessaan.

Taito Pohjois-Karjala ry:n markkinointi- ja kulttuurituottajana työskentelevä Laukkanen kutsui tiistaina mediaa Taitokortteliin tapaamaan asianmukaisiin asuihin pukeutuneita Pin Up Siskot ry:n jäseniä sekä Autokerho Hot Rodders Polvijärvi ry:n aktiiveja, jotka ovat jälleen näkyvästi esillä lauantaina 10.6.2023 kello 10–16 järjestettävässä Joe VIntage -tapahtumassa, joka keräsi viime kesänä Taitokortteliin runsaat 8 000 kävijää.

Tapahtumassa tuodaan esille vanhojen käsityötekniikoiden tarpeellisuutta nykyajassa, samoin sitä, miten vanhat käsityöammatit muuntuvat nykyaikaan.

– Suutareita, verhoilijoita ja kutojia tarvitaan edelleen. Esimerkiksi museoautojen entisöinti vaatii niin taitavan verhoilijan kuin maalarinkin. Mukana tapahtumassa tätä kaikkea edustamassa ovat mm. maineikkaat joensuulaiset käsityöalan yritykset Liituraita ja Sulokas sekä joensuulaislähtöinen, nykyisin Helsingissä kivijalkamyymälää pitävä Rubylea, Laukkanen kertoo.

 

Osana tapahtumapäivää Taitokorttelin lavalla käydään Pin Up Sisko 2023 -vintagemallikilpailu.

– Kilpailu poikkeaa valtavirran kauneus- ja mallikilpailuista monin tavoin, sanoo yhdistyksen puheenjohtaja Hanne Kytökangas.

– Kisaa ei käydä sosiaalisessa mediassa, eikä yleisön suosikkityttökään ratkea nappia painamalla. Voittajat ratkaistaan vanhan ajan kauneusmittelön perinteitä noudattaen paikan päällä Taitokorttelissa, jossa yleisö on hurmattava. Ratkaisevaa ovat luonteva esiintymistaito, yleisön kohtaaminen ja sisarellinen joukkuehenki.

Voiko kilpailuun valmistautua? Ilman muuta ja kannattaakin, vastaa Kytökangas.

– Ensinnäkin tietysti täytyy laittaa meille videohakemus ja toivoa sen jälkeen parasta. Finalistit julkistamme vappuna, ja sen jälkeen alkaa aktiivinen valmistautuminen.

Taitokorttelissa tiistaina ollut hallitseva Pin Up Sisko, paljon kilpaileva Cherry Blacklace antoi omat vinkkinsä:

– Jos kilpailu ei ole sidottu järjestäjän asuihin, mietin tarkkaan millaisen asun laitan millekin kierrokselle. Sen kummoisemmin en oikeastaan valmistaudu, kun pin up on minun elämäntapani.

 

Autokerho Hot Rodders Polvijärvi ry järjestää autojen näyttelyn Pohjoisen Rantapuiston alueella sekä harrasteautoparkin, mikäli Joensuun kaupunki myöntää siihen luvan. Nähtävänä on entisöityjä ja palkittuja menopelejä sekä museoautoja.

– Joe Vintage avaa jälleen kesäkauden tapahtumat. Viime vuonna sää suosi tapahtumaa ja Rantapuistossa kulki ihmisvirta läpi alueen koko päivän. Ihmiset olivat iloisella mielellä liikkeellä ja pysähtyivät ihmettelemään hienoja autoja, muistelee autokerhon puheenjohtaja Mika Rieppo.

– Yksi kerhomme vahvuus on se, että emme ole pelkästään jenkkiautokerho. Näin saamme myös Joe Vintageen kokoon kivan kattauksen eri maissa eri vuosikymmeninä valmistetuista vanhoista ajoneuvoista, joissa kaikissa on jotakin hienoa ja omalaatuista.

Mistä päin maailmaa autoja on luvassa?

– Jäseniltämme löytyy japanilaisia, saksalaisia, venäläistä – Ladaakin. Tarkemmin emme vielä kattausta tiedä. Odotellaan ilmoittautumisia ja katsotaan, keitä tulee, Rieppo vastaa.

Sarah Laukkasen mukaan Taito Pohjois-Karjala ry pyrkii osaltaan olemaan mukana kestävän kuluttamisen nostamisessa yleiseen tietoisuuteen.

– Koronapandemia nosti itse, omin käsin tekemisen hurjaan suosioon, eikä tuo suosio osoita notkahtamisen merkkejä. Villasukat, villapaidat ja räsymatot ovat vain pieni esimerkki siitä, mitä nyt halutaan taas itse opetella tekemään. Somen myötä näistä on tullut ilmiöitä aina vain nuorempien parissa, Laukkanen huomauttaa.

Mutta miten Pin Up Siskot ja Autokerho Hot Rodders Polvijärvi oikein päätyivät samaan tapahtumaan. Vastaus on oikeastaan itsestään selvä, kun katsoo Sarah Laukkasen asua.

– Minun verkostojeni kautta totta kai, vaikka kummankaan yhdistyksen jäsen en ole, Laukkanen vahvistaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä