Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Rakennus: Tipula-vuosilta tuttu talo pidetään hyvässä kunnossa

Leena Ja Tarmo Parvela ostavat Tero Savolaisen johtamalta Kotopalveluilta ateriapalvelun ja teettivät kattoremontin. Leena Ja Tarmo Parvela ostavat Tero Savolaisen johtamalta Kotopalveluilta ateriapalvelun ja teettivät kattoremontin.

Talo on valmistunut 1945, ja syksyllä 1950 siitä tuli uuden tyttölyseolaisen koulukortteeripaikka.

– Kotini oli Ukkolassa, missä isä oli töissä ratavartijana. Kun aloitin Joensuussa tyttölyseossa, asuin viikot tässä talossa enoni luona, ja sunnuntaiksi menin junalla omaan kotiini, Leena Parvela muistelee helmikuussa 2023.

 

Koulun jälkeen tie vei muualle. Syksyllä 2001 Leena ja hänen miehensä Tarmo Parvela olivat jääneet eläkkeelle Jyväskylän yliopistosta ja päättivät ostaa Leenalle kouluajoilta tutun talon itselleen. Tie toi takaisin Joensuuhun.

Vuonna 2020 Tarmo Parvela sai sydänkohtauksen ja totesi, että enää hän ei jaksa kavuta katolle pudottamaan lumia.Sinne alkoi muodostua jäätä, ja kun Parvelat tilasivat huoltoapua kontiolahtelaiselta Kotopalvelut Kotisi Parhaaksi Oy:ltä, katolle kiivennyt ja luukun kautta vintille pujahtanut Matti Kananen totesi lämpövuodon, joka vaati remonttia.

 

Parvelat tilasivat työn ja hyödynsivät laskussa eritellyssä työn osuudessa kotitalousvähennystä.

– Kotitalousvähennystä olemme hyödyntäneet niin kauan kuin sitä on ollut olemassa, Parvelat kertovat.

Parvelat ovat hyödyntäneet kotitalousvähennystä useilta eri yrityksiltä tilaamissaan töissä. Ensimmäinen sopimus Kotileenan kanssa koski siivousta, Kotopalvelujen kanssa asiakassuhde alkoi ateriapalveluista.

– Kun huomasin, että katolle muodostuu jäätä, mietin, että mitäs nyt tehdään. Huomasin, että Kotopalvelut tekee tämmöistäkin, ja sanoin ihmiselle, joka toi aterioita, että sanopas sille toiselle puolelle, että meillä on tämmöinen ongelma, Tarmo Parvela muistelee.

Parvelat ovat tyytyväisiä työn jälkeen ja myös siihen, mitä tapahtui remontin valmistuttua: jäljet siivottiin ja työssä syntyneet jätteet vietiin pois.

– Sitäkin arvostin, että sää otettiin työssä huomioon, Tarmo Parvela sanoo.

– Olin etukäteen huolissani, mutta kattoa avattiin aina vähän kerrallaan, ja kun työt siinä kohti saatiin valmiiksi, se kohta peitettiin ennen seuraavaan siirtymistä. Miehet kävivät vielä töissä myös lauantaina ja sunnuntaina, koska maanantaiksi oli ennustettu sadetta.

 

Kotopalvelujen toimitusjohtaja Tero Savolainen huomauttaa, että asiakkaan kannattaa ennen sopimuksen tekoa varmistaa yrityksen taloudellinen tilanne.

– Jos verottaja epäilee, että yrityksellä on verovelkaa, ei kotitalousvähennystä välttämättä saakaan, Savolainen varoittaa.

– Joensuu tosin on niin pieni talousalue, että sana leviää, eikä täällä onnistu toimiminen tuolla tavalla. Sitä ongelmaa on ehkä enemmän muilla talousalueilla.

Savolaisen mukaan viranomaiset valvovat, että yrityksillä on kunnossa niin veroasiat kuin lakisääteiset työntekijöiden työterveyshuollotkin. Kotopalvelut on päässyt Luotettava kumppani -rekisteriin, ja vuonna 2022 Kontiolahden Yrittäjät ry valitsi sen Vuoden yrittäjäkseen.

Myös Tarmo Parvela on tyytyväinen yhteistyöhön.

– Sovimme etukäteen, mitä tehdään, ja kuinka päästään laadukkaaseen työhön. Hienoa oli, että laskelma työn hinnasta jopa piti paikkansa. Joskus olen törmännyt selvään vedätykseen.

 

Tero Saviolaisen mukaan kotitalousvähennyksellä on suuri merkitys niin yritysten mahdollisuudelle työllistää kuin siihenkin, että ihmiset huolehtivat kotiensa perusparannuksista.

– Kotitalousvähennys mahdollistaa, että kaikki tehdään viimeisen päälle niin, että vaikkapa lumiesteet tulevat oikeisiin paikkoihin, Savolainen sanoo.

– Joskus asioita käydään tosi perusteellisestikin läpi, koska taloustilanteet ovat erilaisia, ja joillekin joka ikinen euro on merkittävä. Meidän tehtävänä on tehdä laskelmia, mitä saadaan verotuksessa takaisin ja mitä ei, ja esittää se niin yksinkertaisessa muodossa, että asiakas ymmärtää. Lisätietoahan saa sitten verotoimistosta.

Verottajan luo ei tarvitse mennä fyysisesti. Kotitalousvähennyksen hakeminenkin käy helposti netin kautta: loppulaskuun määritelty työn osuus sekä yrittäjän Y-tunnus merkitään veroilmoitukseen, jolla vähennystä haetaan.

 

Haastattelussa sivutaan hiukan sitäkin, mikä merkitys kotitalousvähennyksellä on siihen, kuinka kauan ihmiset voivat asua omissa kodeissaan.

– Totta kai kaikella tällä on merkitystä. Kyllä minä lumityötkin panen kotitalousvähennykseen, Tarmo Parvela sanoo.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä