Julkaistu    |  Päivitetty 
TIINA SORMUNEN

Suoraan ja kaunistelematta

Seuraavaksi Ville Karttunen keskittyy tekemään uutta musiikkia Ukkosmaineelle. Kuva: Tomi Palsa Seuraavaksi Ville Karttunen keskittyy tekemään uutta musiikkia Ukkosmaineelle. Kuva: Tomi Palsa

Laulaja-lauluntekijä Ville Karttunen, 32, kirjoitti ensimmäisen laulunsa päiväkoti-ikäisenä. Tai paremminkin rallatteli.

– Muistan sen edelleen ulkoa, se on aika lyhyt, Karttunen naurahtaa, muttei kehtaa paljastaa riimien sisältöä tai edes laulun aihetta, vaikka kuinka yrittäisi udella.

Määrätietoisemman biisien kirjoittamisen Karttunen laskee aloittaneensa yläasteella. Seiskaluokalla hän perehtyi oppimismielessä kitaraan ja kahlasi läpi Nirvanan ja myöhemmin Metallican tuotantoa, minkä jälkeen heräsi ajatus omista kappaleista. Sitten hän vain alkoi kirjoittaa niitä.

Ysiluokalla Karttusella oli ensimmäinen sellainen bändi, joka soitti pelkästään hänen tekemiään biisejä. Sen jälkeen bändejä on piisannut, ja Karttusen lyriikoita ovat esittäneet ainakin punkbändi Pentilän saha, lastenmusiikkiorkesteri Hullut Hattuset sekä elektropop-duo Ukkosmaine. Siinä sivussa hän on perustanut myös levy-yhtiön, syksystä 2003 toimineen Juki Recordsin.

Toukokuussa pitkän linjan muusikko julkaisi yhteisörahoitusprojektin siivittämänä ensimmäisen sooloalbuminsa Lätäkköarkisto.

Se on pitkällisen mietinnän tulos. Ensimmäiset kappaleet ovat vuosimallia 2009, mutta vielä silloin Karttunen ei ajatellut niiden päätyvän hänen soololevylleen. Vasta syksyllä 2013, kun Ukkosmaine jäi keikkatauolle, Karttunen alkoi äänittää tasaiseen tahtiin syntyneistä kappaleistaan sovitettuja versioita.

Hetkeä, jolloin hän sai valmiin sooloalbumin viimein käsiinsä, Karttunen kuvailee jännäksi.

– Levy-yhtiön jätkänä kävin tietysti hakemassa koko painoksen levypainosta. Autossa katsoin vain, että levyssä on kaikki niin kuin suunniteltiinkin ja panin sen soimaan. Lähdin ajamaan ja ekan biisin alkaessa oli pakko pysähtyä, että hetkinen, tämä on oikeasti nyt tässä.

Kriitikoilta Lätäkköarkisto on saanut hyvin vaihtelevan vastaanoton: siitä on joko tykätty tai sitten ei. Erityistä huomiota ovat herättäneet Karttusen lyriikat. Hyväntuulisten rock- ja poplaulujen seassa kun on myös kappaleita, joissa mainitaan suoraan ja kaunistelematta sellaisia sanoja kuin sperma, paska ja pillu.

Karttunen ei putsannut rumaa kieltä pois, koska hän halusi olla rehellinen biiseilleen ja niiden tunnelmille.

– Rockkulttuuri on syntynyt vastakulttuurina, alustana kapinalle, ja nyt se on todella konservatiivista. Jos jossain teatterilavalla mainitaan sperma, kukaan tuskin ajattelee, että hyi kamala. Miksi rockissa pitäisi olla eri tavalla?

 

 

Perjantaina joensuulaislähtöinen, nykyään Helsingissä asuva Karttunen lämmittelee Anssi Kelaa tämän Kerubin keikalla. Karttunen tunnustautuu suureksi Kelan kirjoitusten ystäväksi.

– Olen lukenut molemmat hänen kirjansa ja seurannut blogia alkuajoista lähtien. Luulen, yhtymäkohtana on myös Kelan kirjoitusten rivien välistä ja riveiltä välittyvä syvä intohimo ja rakkaus omaan työhönsä.

Anssi Kela on tänä syksynä mukana Nelosen Vain elämää -sarjassa. Mikäli Karttunen olisi mukana jollain tulevalla tuotantokaudella, kenet hän haluaisi versioimaan biisejään?

– Osaisin vastata tähän monellakin tavalla, mutta en kehtaa. Tässä yhteydessä täytyy sanoa, että oli tosi siistiä, kun tänä vuonna oli Niinivaaran lukion loppu ja opiskelijat olivat tehneet Lauluja Niikalta -cd:n, jossa oli heidän versioitaan tunnetuista ja vähemmän tunnetuista biiseistä. Avausraitana oli Ukkosmaineen Suudelmia Suvikadulla. Se oli superliikuttavaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä