Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna Käyhkö

Joensuu: Vuosi täynnä kulttuuria ihan ilmaiseksi

Tänä vuonna Joensuussa järjestetään yli sata ilmaista kulttuuritapahtumaa. Viralliset avajaiset järjestettiin Botanialla puolitoista viikkoa sitten. Tänä vuonna Joensuussa järjestetään yli sata ilmaista kulttuuritapahtumaa. Viralliset avajaiset järjestettiin Botanialla puolitoista viikkoa sitten.

Nyt ei auta kitistä, että kun mitään ei järjestetä ja kaikki on niin kallista. Joensuussa on luvassa kuluvana vuonna yli sata ilmaista kulttuuritapahtumaa. Syynä tähän on Kulttuurin unelmavuosi, joka tuo kaupunkiin erilaista osallistavaa taidetta, kulttuuritupsahduksia, toritapahtumia, museokahveja, näyttelyitä, konsertteja, kilpailuja ja vaikka mitä.

– Kulttuurin unelmavuosi syntyi Saimaa-ilmiö-hankkeen perintönä. Kulttuurin unelmavuosi järjestetään viidessä kaupungissa vuoronperään: kierroksen aloitti viime vuonna Mikkeli, Joensuun jälkeen luvassa ovat Lappeenranta, Kuopio ja Savonlinna, kertoo projektipäällikkö Anne Mujunen.

– Hankkeen ideana on järjestää tapahtumia kulttuurin nälkäisille ihmisille sekä houkutella kulttuurin pariin niitä, jotka eivät yleensä käy tapahtumissa. Kun tapahtumat ovat maksuttomia, on kaikilla niihin mahdollista osallistua.

 

Kulttuurin unelmavuoden virallinen avaustilaisuus järjestettiin puolitoista viikkoa sitten Botanialla. Ilmaistapahtumaan saapui yli 3500 ihmistä.

– Se oli aikamoinen startti tähän vuoteen. Tavoitteena on, että pääsemme vähintään samoihin lukuihin kuin Mikkelissä viime vuonna; siellä kulttuurin unelmavuoden tapahtumiin osallistui yli 30 000 ihmistä, Anne Mujunen kertoo.

Eräs konkreettinen unelmavuoden tuotos on valmistunut tammikuun aikana Noora Hattusen ateljeessa Merimiehenkadulla, jossa on yhteisötaidepajalla maalattu neljänä lauantaina Toivo-taideteosta. Kolmiosaisen Toivo-teoksen maalaukseen osallistui yhteensä kymmeniä ihmisiä.

– Teos sijoitetaan Pohjois-Karjalan keskussairaalan tehohoidon osaston käytävälle, jossa se toivon mukaan tuo toivoa, Anne Mujunen sanoo.

Kulttuuri näkyy ja kuuluu monin paikoin Joensuussa. Esimerkiksi kauppakeskus Metropolissa on pop-up-näyttely helmikuun loppuun asti.

Joensuun Taidemuseo Onnissa puolestaan järjestetään vuoden aikana kahdeksan kulttuurikahvilatilaisuutta, joissa on vaihtuva teemat ja esiintyjät. Helmikuun 1. päivänä kulttuurikahvilassa päästään kokemaan historiallinen matka 1900-luvun pukeutumiseen Suomessa. Kulttuurikahviloita järjestetään maalis- ja huhtikuussa sekä syyskaudella syys-, loka-, -marras- ja joulukuussa.

 

Kilpailuhenkisille neulojille on parhaillaan käynnissä Neulo unelmiesi pipo -kilpailu. Yhdessä Taito Pohjois-Karjalan järjestetty kisa kestää helmikuun loppuun.

Kaikki pipot tulevat näyttelyyn Taitokortteliin. Raati valitsee 10 parasta, joista yleisö äänestää suosikkinsa maaliskuussa.

Myös runonlausunnassa pääsee kilpailemaan kevättalven aikana. Ice & Poems -runonlausuntakilpailu järjestetään 18.3. kello 13–14 Joensuun Jääkarhujen avantosaunalla. Kilpailu on juuri sitä, miltä kuulostaa: runonlausumista jäiden seassa.

– Ohjeena on, että osallistujat valitsevat lyhyen runon tai runon osan, jonka pystyy lausumaan avannossa, Anne Mujunen kertoo.

Talvista ohjelmaa kulttuurin unelmavuonna on myös talvilomaviikkojen aikana, jolloin rakennetaan lumiukkoja joko omalle tontille tai taidemuseo Onnin pihaan. Tässäkin lajissa pääsee kisaamaan:

– Lumiukosta voi ottaa kuvan ja lähettää sen Kuvanmaailmaan. Komeimmat lumiukot palkitaan.

Kevään ja kesän aikana on luvassa monenlaisia konsertteja, joita järjestetään Joensuun pitäjissä ja kaupunginosissa. Kesä–heinäkuun vaihteessa puolestaan järjestetään iso toritapahtuma.

 

Erilaisia kulttuuritupsahduksia on luvassa pitkin vuotta. Yksi niistä järjestetään Heinävaaran kirjallisuuspäivä -tapahtumassa Heinävaaran seurojentalolla lauantai-iltapäivällä 1.7.

– Tapahtuma tuo Heinävaaran vaaramaisemiin laajan kattauksen kotimaisia kaunokirjailijoita. Mukana ovat kirjailijat Juha Itkonen, Eppu Nuotio, Merja Mäki, Jussi Moila ja Silja Kejonen. Luvassa keskusteluja kirjoista, kirjoittamisesta ja maisemasta, Anne Mujunen kertoo.

Pysyviä jälkiä kulttuurin unelmavuodesta jää esimerkiksi Ystävyydenpuistoon, jonne joensuulaistaiteilijat valmistavat parhaillaan taidepenkkejä.

– Penkit eivät ole pelkästään ihailtavia vaan myös istuttavia. Taidepenkkeihin on luvassa tosi erilaisia yksityiskohtia. Ne tulevat puistoon toukokuun alussa.

Joensuun kulttuurin unelmavuosi ovat rahoittaneet Pohjois-Karjalan Maakuntaliitto sekä Joensuun kaupunki. Yhteensä tapahtuman budjetti on noin 600 000 euroa.

Tapahtumista lisätietoa löytyy netistä Joensuun kulttuurin unelmavuoden verkkosivuilta sekä some-kanavista.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä