Julkaistu    |  Päivitetty 
Tiina Sormunen

Jannika B löysi taas tanssin ilon

Jannika B:llä on ollut hurjat kaksi vuotta, johon on mahtunut Tähdet, tähdet -syksyä, Idols-tuomarointia, levyntekoa, keikkoja ja kiertueita ja tänä syksynä myös Tanssii tähtien kanssa -kilpailua. Eikä tekeminen lopu, sillä suunnitelmia on jo pariksi vuodeksi eteenpäin.  Kuva: Sara Lehtomaa Jannika B:llä on ollut hurjat kaksi vuotta, johon on mahtunut Tähdet, tähdet -syksyä, Idols-tuomarointia, levyntekoa, keikkoja ja kiertueita ja tänä syksynä myös Tanssii tähtien kanssa -kilpailua. Eikä tekeminen lopu, sillä suunnitelmia on jo pariksi vuodeksi eteenpäin. Kuva: Sara Lehtomaa

On itsenäisyyspäivän aatto ja laulaja-lauluntekijä Jannika B, oikealta nimeltään Jannika Wirtanen, 34, on vähän ihmeissään. Tanssii tähtien kanssa -kilpailun finaalissa muutama viikko sitten toiseksi tanssiparinsa Aleksi Seppäsen kanssa tullut Jannika viettää ensimmäistä vapaapäiväänsä pitkiin aikoihin, ja aamukymmeneltä valjennut torstai on edennyt leppoisasti kahvikupin kera pyöriessä ja aikatauluttomuutta kummastellessa.

Fiilis on sen myötä hyvä ja hengähdystaukokin paikallaan, sillä TTK-kilpailua varten Jannika treenasi tanssia neljänä päivänä viikossa neljä tuntia. Ja sehän oli hikistä mutta samalla hyvin palkitsevaa hommaa.

– Paljon uutta oppia niin tanssiaskeleissa kuin monessa muussakin asiassa. Tuo oli sellainen matka, josta en osannut edes odottaa, mitä se tuo tullessaan, Jannika summaa.

 

Tanssija Jannikasta piti alun perin tullakin, sillä hän löysi klassisen baletin jo hyvin varhain lapsena. Tanssi kuitenkin tyssäsi teini-iässä, kun Jannikalle ilmoitettiin hyvin suorasanaisesti, että ammattitanssijaksi hänellä on liian lihaksikkaat reidet.

Baletin pariin hän uskaltautui seuraavan kerran vasta tänä syksynä, TTK:n innoittamana.

– Tänään pääsen aikuisbalettiin taas kolmen viikon tauon jälkeen. Tanssin balettia nyt omasta ilostani ja nautinnostani miettimättä, mitä muut ajattelevat, hän iloitsee.

Kaikessa riemukkuudessaan TTK oli Jannikalle myös henkisesti raskas kokemus. Yli miljoona tv-katsojaa sunnuntai-iltaisin keränneeseen tanssikilpailuun heittäytymisen myötä hän altistui muiden arvioitavaksi, mikä ei ole hänen luonteelleen kovin luonnollista.

Jannikan mielestä taiteessa on mahdotonta kilpailla.

– Paradoksaalista kyllä olen sellaisella alalla, jossa työtäsi arvostellaan koko ajan ja mitataan listamenestyksillä. Mutta kai se on se hinta mikä siitä on maksettava, että sitä saa tehdä.

 

 

Tanssin ohella Jannikan syksyyn on mahtunut musiikkia. Hänen kolmas albuminsa, maaliskuussa julkaistu Toinen nainen myi kultaa jo kesän alussa, mutta vasta syksyllä levy-yhtiö keksi sellaisen tarinan, mikä sai kiireisen artistin saapumaan toimistolle. Siellä Jannika ja hänen tiiminsä yllätettiin kultalevyillä.

Niihinkin liittyy Jannikan mukaan pieni ajatusmaailmallinen ristiriita. Artistina tärkeintä on olla miettimättä, mitä muut ajattelevat, mutta menestyksen kannalta millään muulla kuin sillä, mitä muut ajattelevat tekeleestäsi, ei ole väliä.

Kultalevy on merkki siitä, että tekele on kolahtanut isoon määrään ihmisiä. Tosin silloinkin Jannika on huomannut vähättelevänsä saavutuksiaan.

– Ensimmäinen levyni myi kultaa neljän vuoden jälkeen julkaisusta. Se oli omakustanneaikaa, enkä ole teettänyt siitä edes kultalevyä seinälle. Ajattelin, että siinä meni niin kauan ennen kuin se myi kultaa, hän toteaa viitaten vuonna 2013 julkaisemaansa Kaikki rohkeus -debyyttiin.

– Mutta sitten mieheni totesi hyvin, että mikäpä parempaa kuin tehdä musiikkia, joka kestää aikaa. Eli ihmiset kuuntelevat sitä edelleen. Kunhan ehdin, teetätän siitäkin itselleni kultalevyn.

 

Lauantaina Joensuussa esiintyvä Jannika heittää samalla marraskuussa alkaneen syyskiertueensa viimeisen keikan. Sen jälkeen koittaa vähän pidempi keikkatauko, jonka aikana Jannika aikoo sukeltaa studioon työstämään jonoksi asti kertyneitä uusia biisejä.

Ensimmäisiä maistiaisia sinkun muodossa saattaa olla luvassa jo alkuvuoden aikana.

– Mutta tässäkin kohtaa sanon, että pyrimme menemään sisältö edellä, ei aikataulu. Se antaa mahdollisuuden tehdä rauhassa, Jannika lisää.

Tälle vuodelle kalenterissa on vielä yksi hyvin merkityksellinen päivä: Jannikan ja Apulanta-yhtyeen kitaristi-laulajan Toni Wirtasen hääpäivä. Vuonna 2013 joulukuun viimeisenä päivänä toisilleen tahdon sanoneen pariskunnan suunnitelmissa on juhlistaa päivää viettämällä perheaikaa joko kotioloissa tai mökillä.

– Nautimme vuodenvaihteesta ja kilistelemme tuleville uusille kuvioille, Jannika kertoo.

 

// Juttua muokattu 20.4.2020 kello 12.15: Pariskunta sanoi toisilleen tahdon vuonna 2013.

Kommentoi

Hae Heilistä