Julkaistu    |  Päivitetty 
Tiina Sormunen

Elonkerjuu kulkee railakkaasti eteenpäin

Elonkerjuun nykyinen solisti Osku Ketola (edessä) tapasi Lauri Tähkän ja Simo Rallin jo ennen kuin heidän bändistään tuli iso. Ketola työskenteli levy-yhtiössä tuottajana ja kykyjenetsijänä, jonka juttusilla Tähkä ja Ralli kävivät. Ketola ei nähnyt pohjalaisbändissä potentiaalia, mille Elonkerjuun keikkabussissa on nyt naureskeltu. Elonkerjuun nykyinen solisti Osku Ketola (edessä) tapasi Lauri Tähkän ja Simo Rallin jo ennen kuin heidän bändistään tuli iso. Ketola työskenteli levy-yhtiössä tuottajana ja kykyjenetsijänä, jonka juttusilla Tähkä ja Ralli kävivät. Ketola ei nähnyt pohjalaisbändissä potentiaalia, mille Elonkerjuun keikkabussissa on nyt naureskeltu.
Tuntematon numero.

Loppukeväästä 2017 duokeikalle autoillut Osku Ketola vilkaisi kännykkänsä näytöllä vilkkunutta infoa ja meinasi jo olla vastaamatta. Lopulta hän kuitenkin nosti luurin korvalleen.

– Elonkerjuun rumpali Lenni Paarma soitteli ja tiedusteli, mitä touhuilen, kiinnostaisiko tulla bändiin laulamaan. kotoaan Koskenkorvan taajamasta Etelä-Pohjanmaalta tavoitettu Ketola muistelee.

Paarman puhelu tuli hänelle täytenä yllätyksenä. Ketola kyllä oli bändin kanssa hei hei -tason tuttuja, mutta mitään tällaista hän ei ollut osannut odottaa. Olihan Elonkerjuukin ollut jo muutaman vuoden tauolla.

Hiljaiseloa vietti myös Ketolan silloinen bändi, pohjalaista poprockia soittanut Palava, joten hän päätti vastata Paarmalle, että kokeillaan. Tuntuihan se ajatuksena aika huikealtakin, vaikka samalla Ketola oli myös epävarma. Miten hän pystyisi laulamaan ja ottamaan haltuun koko Elonkerjuun pitkän historian?

Ketola harppoi yhtyeen kanssa bändikämpälle ensimmäisiin treeneihin. Niiden loputtua bändi oli valmis.

Julkisuuteen Elonkerjuu ei tihkunut uudesta solististaan kuin vasta loppuvuodesta 2017. Ennen jouluaattoa yhtye soitti muutaman salakeikan faneilleen, kunnes tuli aika tiedottaa vuonna 2015 alkaneen tauon päättymisestä ja uudesta kokoonpanosta.

Tauon aikana Elonkerjuusta lähtivät pois viulisti Johanna Koivu sekä solisti Juha Lagström. Jäljelle jääneet, Paarma, kitaristi Simo Ralli ja basisti Antero Naali sekä laulaja-viulisti Osku Ketola julkistivat myös Elonkerjuun ensimmäiset paluukeikat, jotka yhtye soitti Seinäjoella ja Vaasassa pääsiäisenä 2018.

Keikat alkoivat isosti Seinäjoki-areenalta, jonne mahtuu 3  000 ihmistä. Ketola tosin ei jännittänyt yleisömäärää vaan muistamista. Bändi soittaisi puolitoista tuntia, ja koska Ketola sekä laulaa että soittaa viulua, hänellä ei olisi lainkaan hengähdystaukoja, joiden aikana ehtisi kerätä ajatuksia.

– Se siinä jännitti, että unohdanko minä jotain niin, että homma menee aivan sekaisin, Ketola lisää.

Fanien ajatuksia hän ei enää siinä vaiheessa kelannut. Kun Ketolaa pyydettiin Elonkerjuuseen, hän tiesi, että yhtyeellä on fanaattisia faneja, jotka osaavat suhtautua solistin vaihtumiseen hyvinkin tunneperäisesti. Ihan varmasti häntä myös verrattaisiin Elonkerjuun aiempiin solisteihin, Lagströmiin ja Lauri Tähkään, joiden imitointiin Ketola ei halunnut lähteä. Se oli hänelle selvää alusta asti.

– Tajusin, etten voi kenenkään saappaita täyttää, vaan minun pitää tulla omat saappaat jalassa ja toivoa, että yleisö tykkää. Ei tässä voi miksikään muuksi muuttua.

Paluukeikat menivät hyvin, ja fanit toivottivat uuden solistin lämpimästi tervetulleeksi Elonkerjuu-perheeseen.

Syyskuussa Elonkerjuu julkaisi viiden vuoden tauon jälkeen uuden albumin, XX, jonka singlelohkaisut, Sydän edellä, Saanhan mä tulla viereesi ja Elämäntuli, ovat saaneet mukavasti radiosoittoa.

Elonkerjuun pohjalaisuus kappaleissa kuuluu edelleen, mutta soundimaailmansa yhtye on päivittänyt 2020-luvulle. Levyn raidat ovat Paarman, Rallin ja Ketolan käsialaa.

Ketola kertoo olevansa jopa yllättynyt, kuinka hyvän vastaanoton uudet laulut ovat saaneet. Levyllä kun on hänen mielestään todella rohkeitakin Elonkerjuu-lauluja.

– Ehkä sellaisia, että mietin, voimmeko me näin modernisti ilmaista jonkin asian. Miten fanikunta tämän ottaa? Mutta fanit ovat tykänneet kaikista eniten niistä rohkeista vedoista ja lauluista, että sinänsä pelko oli väärä.

– Uskon, että tämän bändin kanssa tehdään vielä kaikenlaista hullua.

Uudella albumillaan Elonkerjuu juhlistaa 20-vuotista taivaltaan. Välillä reitti on ollut kivikkoinen ja katkera, mutta nyt bändi on Ketolan mukaan hyvässä iskussa. Lauantaina Elonkerjuu esiintyy Joensuussa.

– Tekeminen on tosi mukavaa ja keikat ovat riehakkaita, niin kuin Elonkerjuulla on yleensä ollut. Nyt mennään vain railakkaasti eteenpäin, Ketola summaa.

Kommentoi

Hae Heilistä