Julkaistu    |  Päivitetty 
Tiina Sormunen

Onni on paradoksien summa

Pepe Johansson (vasemmalla) ja Markus Koskinen muodostavat Teleksin ydinkaksikon. Helmikuussa yhtye julkaisee vuosien tauon jälkeen albumillisen uutta musiikkia. Kuva: Aki-Pekka Sinikoski Pepe Johansson (vasemmalla) ja Markus Koskinen muodostavat Teleksin ydinkaksikon. Helmikuussa yhtye julkaisee vuosien tauon jälkeen albumillisen uutta musiikkia. Kuva: Aki-Pekka Sinikoski
Siitä on niin kauan aikaa, kun Teleks on ollut edellisen kerran keikalla Joensuussa, että solisti Pepe Johansson, 50, nostaa luurin toisessa päässä pullon huulilleen ja ottaa huikan.

Vettä tosin, sillä Johansson on, kuten niin moni muukin nykypäivän muusikko, urheiluhullu. Tai triathlonisti, jos tarkkoja ollaan. Elokuussa solisti rehki ensimmäisen Ironman-matkansa, joka piti sisällään uintia 3,8 kilometriä, pyöräilyä 180 kilometriä ja juoksua yhden maratonin verran.

Tällä hetkellä Johansson urheilee kilpailukautta kevyemmin, vain kahdeksan tuntia viikossa. Liikuttava määrä sekin, ja siksi ei ole lainkaan kummallista, kun muusikko kertoo haastattelun aluksi tulleensa juuri uimasta. Janottaahan se urheilukin.

Vesihuikan jälkeen Johansson jatkaa muistelua ja ajautuu jonnekin 80-luvulle, jolloin hän vaikutti porvoolaisessa Marco & The Missing Parts -yhtyeessä.

– Olimme Joensuussa keikalla, sanoisin ehkä vuonna 1987. Paikkaa en muista, se oli sellainen rokkipaikka, jossa mentiin portaat toiseen kerrokseen, ihan siinä keskustassa, Johansson hapuilee ja tarttuu toimittajan jupinaan vanhasta Kerubista, joka tosin niihin aikoihin taisi toimia Kebab-nimellä.

– Kuulostaa tutulta, joo. Mutta en muista, milloin viimeksi olemme olleet Joensuussa, siitä on kyllä aikaa, hän täydentää.

Seuraava kerta sen sijaan on ihan kulman takana. Perjantaina Teleks soittaa duokeikan Gloriassa.

Joensuun-keikka tuli Johanssonille sekä Teleksin toiselle jäsenelle, Markus Koskiselle hieman yllättävään rakoseen. Yhtye viimeistelee helmikuussa julkaistavaa kuudetta studioalbumiaan, ja näin syksyllä Teleks keikkailee verrattain vähän.

Pari vuotta työn alla ollut albumi on jo tavallaan valmis. Johansson paljastaa sen viimeisen miksaussession olleen viikko sitten keskiviikkona, mutta asiat voivat vielä muuttua.

– Meillä on yksi musta hevonen, joka saattaa ehkä tulla sille levylle. Tavallaan voi sanoa, että levy on valmis vasta sitten, kun se julkaistaan, mutta musan osalta se on kai valmis. Mutta onhan tässä vielä monta kuukautta aikaa.

– Koko ajan teemme lauluja, eikä koskaan tiedä, mikä se kokonaisuus onkin vaikka sitten loppusyksystä, hän muotoilee.

Tulevalta julkaisultaan kaksikko on lohkaissut kolme singleä, kappaleet Ikean kuvasto, Kaksi ainoaa sekä Onnen kaava. Laulut ovat tuttuun tapaan Johanssonin ja Koskisen käsialaa.

Tuoreimmalla singlelohkaisullaan Onnen kaava Teleks pureutuu elämän keskeiseen kysymykseen: Mikä tekee onnelliseksi ja mitä se onnellisuus on?

Kappale antaa yhdenlaisen vastauksen, mutta Johansson pohtii aihetta vielä pidemmälle. Hänen kokemuksensa mukaan onnen kaava suhteutuu aina vallitsevaan tilanteeseen. Se on jokaiselle ihmiselle erilainen ja se on myös joka hetkessä erilainen.

– On myös sellaisia näkökulmia, että onnellisuutta ei voi ratkaista, vaan se on aina seuraus jostain, ikään kuin sivutuote. Millään yleispätevillä totuuksilla ei ehkä pystytä vastaamaan kysymyksiin, joita tämä biisi ruotii, mutta herkullinen aihehan se on, Johansson sanoo.

Hänelle itselleen onni on paradoksien summa. Se ei edusta sellaista tietoisuutta, jossa Johansson olisi pelkästään onnellinen, vaan hänen elämässään voi samaan aikaan olla jotain vaikeaa tai jopa raskasta, mikä ei kuitenkaan estä häntä olemasta onnellinen. Johanssonin mielestä kykyä olla onnellinen määrittää hyvin paljon myös se, miten suhtautuu omaan elämäänsä

– Harvoinhan meillä on elämässämme pyhyyden hetkiä, olemme aina tavallaan sellaisessa risteyksessä elämämme kanssa. Mutta ilman kokemusta onnellisuudesta on varmaan hankalaa, sehän voi pahimmillaan johtaa tuhoutumiseen, ihmisen luhistumiseen.

– Että kyllä meillä pitää olla jokin suhde omaan onnellisuuteemme, Johansson painottaa.

Muun muassa radiohitit Siivet, Kotimatkalla ja Tuulilasin nurkkaan kirjoittanut Teleks on bändinä suuri tuntematon, vaikka ikää sillä alkaa olla jo 20 vuotta. Johanssonille ja Koskiselle Teleks on kolmas yhteinen yhtye, sillä Porvoossa varttuneen kaksikon bändihommat alkoivat vuonna 1988. Torilla eräänä perjantai-iltana tavanneet teinipojat keksivät idean bändistä, mikä johti seurakuntien tilaisuuksissa soittaneen Pepe ja Hyvä olo -nimisen kokoonpanon kasaamiseen.

Vuonna 1996 iskenyt taiteilija-ahdistus kannusti perustamaan uuden yhtyeen. Kolme seuraavaa vuotta Johansson ja Koskinen kulkivatkin Kansalaiset-kokoonpanon matkassa, kunnes koitti Teleks-aika. Ensimmäisen albuminsa Siivet Teleks julkaisi vuonna 2003.

Yhtyeen nykytilaa Johansson luonnehtii innostuneeksi. Meneillään on taas Teleksin historiassa hieman tiiviimpi vaihe ja kaiken lisäksi kaksikolla on hyvin hauskaa keskenään. Johansson toivoo, että se välittyisi myös ulospäin.

– Kyllähän nämä meidän biisimme ovat aika tekstivetoisia, ja niitä mietitään aika paljon siinä mielessä, että mitä erityistä annettavaa meillä on tähän suureen suomalaiseen musiikkiperheeseen. Mikä se meidän maailmamme on, mihin me ihmisiä pyydämme mukaan. Se on jokaisella musantekijällä omanlaisensa, hän linjaa.

Kommentoi

Hae Heilistä