Julkaistu    |  Päivitetty 
Tiina Sormunen

Ora et Labora, ajat synkkenevät taas

Jonsuusta syksyn konserttikiertueensa aloittava CMX työstää parhaillaan seuraavaa julkaisuaan. Kuvassa rumpali Olli-Matti Wahlström, kitaristi Timo Raisio, basisti-laulaja A.W. Yrjänä sekä kitaristi Janne Halmkrona. Kuva: AJ Savolainen Jonsuusta syksyn konserttikiertueensa aloittava CMX työstää parhaillaan seuraavaa julkaisuaan. Kuvassa rumpali Olli-Matti Wahlström, kitaristi Timo Raisio, basisti-laulaja A.W. Yrjänä sekä kitaristi Janne Halmkrona. Kuva: AJ Savolainen
Musiikki on tutkimusmatkailua. Välillä matkan varrelta löytyy laulu.

Lauseet on runoillut kotimaisen vaihtoehtorockin pioneerin, vuonna 1985 perustetun CMX:n nokkamies A.W. Yrjänä yhtyeensä Ora et Labora -kiertueen tiedotteeseen, mutta varsin hyvin ne kuvaavat myös nelikon nykyisyyttä. Yhtye kun työstää parhaillaan tulevaa julkaisuaan, ja Yrjänä paljastaa työn olevan nyt sävellys- ja sanoitusvaiheessa.

Ekskursiohenkeä on vaatinut myös Ora et Labora -kiertue, jonka settilistalle CMX on poiminut kappaleita kolmenkymmenen vuoden ajalta. Yrjänästä sukellus on ollut kiinnostava, sillä kiertueen kappaleita valitessaan hän on päässyt katsomaan, mitä eri vuosikymmenillä on tullut tehtyä.

– Meillähän on julkaisujakin neljältä eri vuosikymmeneltä. Miten oma musiikillinen estetiikka on vaikkapa muuttunut ja toisaalta mitkä asiat ovat pysyneet samoina. Kun esittää lauluja eri vuosikymmeniltä, se on tekijälle vähän kuin selaisi vanhoja päiväkirjojaan, Yrjänä kuvailee.

Ora et Labora on CMX:n uran ensimmäinen konserttisalikiertue. Harvemmin livenä kuultuihin kappaleisiin keskittyvän kiertueensa avauskeikan yhtye soitti kesäkuussa Seinäjoella Provinssissa, loput Ora et Labora -otsikon alla veivattavat kuusi konserttia koittavat lokakuussa. Syyskiertue käynnistyy perjantaina 4. lokakuuta Joensuusta Kerubista.

Provinssin keikkaa Yrjänä luonnehtii maistiaiseksi, sillä sen pituus oli vain puolet syyskiertueen ohjelmistosta. Syksyn Ora et Labora -konsertit ovat parituntisia istumakeikkoja, ja musiikillisesti niiden pääpaino on CMX:n rauhallisemmassa tuotannossa.

– Klubisettiin pitää panna aika paljon aina sitä rockia, joten tämä on meidän meditatiivisemman puolemme konsertti, jossa on aika paljon biisejä, Yrjänä lisää.

Konserttien settilistaa koostaessaan yhtye pyrki kuulostelemaan myös yleisöltään, mitä lauluja he haluaisivat kuulla. CMX:n huhuilu sosiaalisen median kanavissa tuottikin tulosta, ehkä jopa liian hyvin.

– Ehdotuksia tuli kolmisensataa. Niistä oli pikkuisen vaikea valita yhden illan ohjelmistoa, Yrjänä veistelee.

Lokakuun konsertteja varten yhtye on harjoitellut livekuntoon noin kolmekymmentä kappaletta. Yrjänän sanoin tavoitteena on ollut treenata ne kertakaikkisen hyviksi, mikä on vaatinut aika paljon työtä. Herkempi himputtelu kun ei ole CMX:lle ihan sitä ominta aluetta.

– Meidän tavallinen keikkamme on kuitenkin aika meluisa ja isolla kädellä vetäisty. Jos olisimme harjoitelleet vielä enemmän kappaleita, emme olisi ehtineet tälle kiertueelle, Yrjänä huomauttaa.

Kun settilistan vanhimmat kappaleet ovat 90-luvun puolelta, tunnistaako hardcorepunkilla aloittanut, sittemmin progressiivisen taiderockin maisemiin vaeltanut tekijä niistä edelleen itsensä?

Yrjänä vastaa tunnistavansa, häntä kun on siunattu tai kirottu hyvällä muistilla.

– Muistan kyllä hyvin elämäni varrelta vaiheet, tunteet ja maailmankatsomukselliset asiat, joita olen käynyt läpi. Sehän auttaa taas siihen, että ymmärtää itse, miksi on milloinkin halunnut tehdä jonkin laulun. Ja kun esittää sitä, se auttaa tulkitsemaan sitä laulua nykyhetkessä paremmin.

– Soittaminenhan on myös jonkinlaista tunnemuistia. Olen joskus huomannut, kun minulla on soitin ja laulu aina läsnä keikoilla, että jos minulta otetaan basso pois, en muista sanoja.

– Lauluntekstien muistaminen on niin sidoksissa siihen, mitä teen käsilläni soittaessani.

Kiertueen nimi, munkeilta lainattu viisaus Ora et labora eli rukoile ja tee työtä, jatkaa CMX:n tuttua, juhlavien latinankielisten otsikoiden linjaa. Yrjänän mukaan latina kalskahtaa aina jotenkin mahtipontiselta, mutta CMX:lle vanhaan kieleen turvautuminen on myös leikkiä, antipopulaarimusiikkihommaa.

Ora et Laboralla yhtye kommentoi tämänhetkistä elämää: ajat tuntuvat synkkenevän taas.

– Ainahan ne synkkenevät, mutta ajat tuntuvat taas synkkenevän. Rukoile ja tee työtä viittaa tietysti siihen, että pitää tehdä asioita ja suhtautua niihin hartaudella, tosissaan ja positiivisesti, Yrjänä täydentää.

Harras lienee tunnelma myös CMX:n tulevissa konserteissa, joissa yleisö istuu penkeillään kuin kirkossa konsanaan. Kuinka valmis yhtye on kohtaamaan istuvat kuulijansa?

– Meillä on ehkä kaksi kokemusta aiemmin. Provinssin perusteella sanoisin, että se oli hyvin miellyttävä kokemus ja yleisön ilmeitä seuratessani sitä se oli käsittääkseni myös heille, Yrjänä vastaa ja hymähtää, kun toimittaja alkaa miettiä istumisen vaarallisuutta.

Sehän tunnetusti tappaa. Ja mitäs sitten, jos joku yleisössä lumoutuu musiikista niin, että haluaa nousta ylös ja ottaa mahdollisesti muutaman keinahtelevan tanssiaskeleen. Lasketaanko se huonoksi käytökseksi?

– En minä tiedä, sehän riippuu ihan keikkapaikasta, ja toisaalta seisominen tappaa myös, jos sitä tekee liikaa, Yrjänä väistää ja innostuu muistelemaan.

– Olen nähnyt 70-luvulta joitain konserttitaltiointeja, joissa yleisön alkaessa tanssia salin valot sytytetään, että täällä on mellakka. Minähän olen ollut moshausajan lapsi musiikissa, ja meidän 80-luvun alkupään keikkamme olivat sellaisia, että jossain kappaleessa 30-40 ihmistä yleisöstä saattoi tulla lavalle yrittäen huutaa mikkiin ja pogoilla.

– Ehkä se yksi istumakeikka silloin tällöin on hyvä kontrasti.

Ora et Labora -konserttisalikiertueen viimeiset keikat CMX soittaa Helsingissä kahtena iltana, 10.–11.- lokakuuta. Sen jälkeen yhtye jatkaa seuraavan julkaisunsa valmistelua, jonka pitäisi ilmestyä joskus ensi vuonna.

Alkuvuodesta CMX:n suunnitelmissa on sulkeutua studioon.

– Meillä on pikkuisen aikataulut vielä kesken tuottajan ja studion kanssa, mutta materiaalia alkaa olla puolet tehtynä. Ja äläkä kysy, millaista, Yrjänä päättää nauraen.

Ei kysytä, jäämme odottelemaan.

Kommentoi

Hae Heilistä