Julkaistu    |  Päivitetty 
Tiina Sormunen

Pienikin vilkaisu toiseen riittää

Viime talvena The Voice of Finland -laulukisassa ensimmäisenä duona käväisseet Martti Orre ja Niina Kokko ovat keikkailleet yhdessä alkuvuodesta 2016 lähtien. Pariskunnan kommunikaatio toimii myös lavalla. Kuva: Tiina Sormunen Viime talvena The Voice of Finland -laulukisassa ensimmäisenä duona käväisseet Martti Orre ja Niina Kokko ovat keikkailleet yhdessä alkuvuodesta 2016 lähtien. Pariskunnan kommunikaatio toimii myös lavalla. Kuva: Tiina Sormunen
Asia tulee nopeasti hyvin selväksi. Toisiaan leikkisästi piikittelevät ja toistensa lauseita täydentävät joensuulaiset Martti Orre ja Niina Kokko ovat paitsi yhdessä musisoiva duo myös pariskunta.

Ja mikäpä on ollessa. Työn ja arjen yhdistäminen on kitkatonta, kun molemmat tietävät, mitä muusikon työ on. Eli mitä se on, kun pitää yötä vasten rehjuta keikoilla. Yleensä he ovat vielä samaa matkaa liikenteessä, joko yhdessä duona tai osana Dirt Clinton and the party starters -bilebändiä.

– Lavalla ei tarvitse periaatteessa kuin pikkuisen vilkaista toista, niin tietää mitä tapahtuu, koska ihminen on niin tuttu. Häntä lukee ihan eri tavalla kuin esimerkiksi muita bändikavereita, Kokko lisää Orren nyökkäillessä vieressä.

Huonoja puolia tilanteesta ei löydy edes keksimällä.

– Riippuu tietysti ihmisestä sekin, mutta mehän olemme olleet kuin paita ja pylly alusta lähtien. Joku voisi ajatella, että se voi häiritä, kun olemme töissä ja vapaalla yhdessä, mutta ei se ainakaan minua häiritse pätkääkään.

– On tietysti ihmisestä kiinni, mikä oman tilan tarve on kelläkin. Nykypäivänähän kukin voi olla ihan luontevasti epäsosiaalinen omalla ruudullaan, jos haluaa, Orre toteaa ja tällä kertaa on Kokon vuoro nyökytellä.

Siksi lieneekin sopivaa, että Martti Orre ja Niina Kokko -duo esiintyy torstai-iltana Kerubin Kellarissa järjestettävällä, ihmissuhteiden ilta -teemaisella Villiklubilla.

Villiklubi on kaikille erityistä tukea tarvitseville aikuisille avoin kohtaamispaikka, jonka tarkoituksena on mahdollistaa vapaamuotoinen sosiaalinen toiminta muiden ihmisten joukossa. Villiklubeja järjestetään Joensuun ohella eri puolilla Suomea. Toimintaa järjestää Jotta kukaan ei jäisi yksin -hanke yhdessä paikallisten kehittäjäkumppaneiden kanssa. Joensuussa ensimmäinen Villiklubi rokattiin viime helmikuussa.

Orre on ollut iltamissa aiemminkin soittamassa, ja hän kehuu Villiklubin tunnelmaa tosi kivaksi. Näissä kemuissa yleisö ymmärtää hänen mukaansa erityisen hyvin, että kun bändi soittaa musiikkia, sen on tarkoitus olla hauskaa ja siitä tulee hyvä mieli.

Torstaisen Villiklubin teema, ihmissuhteiden ilta, ei aiheuta duolle päänvaivaa settilistaa rakennettaessa.

– Suurin osa kappaleista kertoo tavalla tai toisella ihmissuhteista, joten luulen, että löydämme sieltä aika helposti sopivia kappaleita. Olen aina irvaillut keikoilla, että miten se nyt meni, 95 prossaa biiseistä kertoo nykyisestä, entisestä tai tulevasta tyttökaverista, Orre velmuilee.

– Aivan, ja mehän olemme pariskuntana tehneet tätä hommaa koko ajan, ensimmäiseen Villiklubiinsa valmistautuva Kokko lisää.

– Siitä löytyy myös omaa huumoria lavalle, Orre jatkaa.

Villiklubin ideologia sopii hyvin myös Martti Orren ja Niina Kokon duolle. Hyväntekeväisyystyö on heille sydämen asia, ja siksi duo on laajentanut viime jouluna aloittamansa Jouluiloa joka paikkaan -kiertuekonseptinsa ympärivuotiseksi. Kaksikon ajatuksena on viedä musiikkia paikkoihin, joiden asukkaat tai asiakkaat eivät muutoin pääse osallistumaan kulttuuririentoihin.

Hyväntekeväisyyskeikkoja duo on käynyt soittamassa hoivakodeissa, palvelutaloissa, toimintakeskuksissa ja sairaaloiden osastoilla.

– Periaatteessa missä vain, mihin saa auton viereen ja pystyy kamat kantamaan sisälle. Missä vain tarvitaan, sillä idealla teemme näitä, Orre tähdentää.

Duon ohjelmisto sisältää muutoinkin musiikkia laidasta laitaan, joten keikkakohtaisen settilistan laatiminen luonnistuu kuin itsestään. Lisäksi Orre paljastaa omistavansa pitkän ja synkän humppamenneisyyden, joten siltä pohjalta vanhan liiton valssiosastoakin irtoaa tuosta vain.

Hyväntekeväisyyskeikkoja he tekevät ilmaiseksi. Toistaiseksi duon kaukaisin keikkapaikka on ollut Ilomantsissa.

– Totta kai meilläkin on ne omat resurssit, että Joensuun alueella mielellään, mutta llomantsiin asti olemme lähteneet, kun on niin kovasti toivottu. Siinä oli sitten parikin eri keikkaa, joten oli kyllä aivan loistava reissu, Kokko muistelee.

Paljon ehtinyt duo puhutti viime talvena myös paikallismediaa, kun Orre ja Kokko olivat mukana The Voice of Finland -laulukilpailussa. Kaksikon tie katkesi kaksintaisteluvaiheeseen, mutta tv-julkisuus toimi heidän kohdallaan niin kuin pitikin: se toi duolle positiivista huomiota.

Tv-kisailun myötä myös Karjalan Heili jututti Orrea ja Kokkoa viime huhtikuussa, ja haastattelussa duo kertoi suunnittelevansa oman levyn tekemistä.

Ja suunnittelevat edelleen.

– Levyhommat ovat siitä hyviä, että ne valmistuvat sitten kun valmistuvat. Biisejä laitetaan kasaan sitä mukaa kun saadaan aikaan, pakottamalla se homma ei etene mihinkään, Orre miettii.

– Levy tulee sitten, kun sen aika on, Kokko nyökkää.

– Ei ole mitään kiirettä, mutta mahdollisimman äkkiä, Orre vielä virnistää ja molempia naurattaa.

Kommentoi

Hae Heilistä