Julkaistu    |  Päivitetty 
Tiina Sormunen

Pallonheitto kentän toiseen laitaan

Perjantaina Joensuussa esiintyvän Kanervan duo sisältää sähkökitaran ja täyden rumpusetin. Yhdistelmä on lauluntekijän mukaan hauska ja karu mutta samaan aikaan myös rytminen ja rosoinen. Kuva: Paula Virta Perjantaina Joensuussa esiintyvän Kanervan duo sisältää sähkökitaran ja täyden rumpusetin. Yhdistelmä on lauluntekijän mukaan hauska ja karu mutta samaan aikaan myös rytminen ja rosoinen. Kuva: Paula Virta
Kun elämäänsä katsoo taaksepäin, se näyttäytyy usein mystisenä mutta samalla hyvin loogisena. Sellainen tie on ollut myös laulaja-lauluntekijä Kanervalla eli Kanerva Pasasella, 37, jonka taival nykyhetkeen eteni verkkaisesti.

Koko ikänsä laulanut Kanerva alkoi soittaa kitaraa siirryttyään yläasteelle, ja siinä ohessa syntyi myös tekstejä, runoja ja sen sellaista. Joskus yläasteen ja lukion taitteessa Kanerva viimein huomasi, kuinka luontevaa hänelle oli yhdistellä melodioita, sanoja ja lauseita.

Lauluntekijäksi ja muusikoksi Helsingissä varttunut Kanerva ei kuitenkaan aikonut, vaan hän hakeutui ammattikorkeakouluun opiskelemaan käsikirjoittamista. Pitkään Kanerva ajattelikin, että hänestä tulee elokuva- ja tv-käsikirjoittaja.

Silti takaraivossa jyskytti sinnikäs halu tehdä musiikkia. Kanerva valmistui käsikirjoittajaksi, mutta hiljalleen palaset alkoivat loksahdella paikoilleen myös musiikin suhteen. Syntyi omia bändejä, ja hän huomasi kehittyvänsä lauluntekijänä. Pitkään kypsytellyt oma ääni alkoi löytyä.

Kehutun esikoisalbuminsa Paritanssi Kanerva julkaisi maaliskuussa 2018. Ja nyt, vain puolitoista vuotta myöhemmin, hänen toinen sooloalbuminsa Kuinka aika pysäytetään on masterointivaiheessa. Kaikkien kuunneltavissa albumi on perjantaista 4. lokakuuta alkaen.

Tunnelmiaan julkaisun suhteen Kanerva ei ole vielä ehtinyt käsitellä. Viime päivät ovat olleet täynnä kaikenlaista käytännön säätöä, ja tekemistä riittää tulevillekin viikoille.

–  Vähän ennen julkaisua rauhoittuu, kun kaikki on valmista. Sitten ehdin fiilistelemään ja ehkä jännityskin tulee sieltä jossain vaiheessa, puhelinhaastatteluun kotoaan Vantaan Rekolasta tavoitettu Kanerva pohtii.

Lokakuussa ilmestyvän Kuinka aika pysäytetään -albuminsa äärilaidat lauluntekijä on jo paljastanut singlelohkaisuillaan Fitbit ja Aaverakkaudet. Kanervan mukaan kappalevalinnat ovat kuin tahallinen pallonheitto kentän toiseen laitaan, sillä tyylillisesti ne edustavat albumin räväkämpää osastoa. Kun lauluntekijän esikoinen oli vielä folkilla ryyditettyä rehellistä tarinankerrontaa, tulevalla julkaisulla Kanerva ottaa askeleen kohti popimpaa äänimaailmaa.

Tekijälle itselleen muutokset eivät ole suuria, sillä ne ovat lähinnä tuotannollisia seikkoja. Kanervan kappaleet kun ovat edelleen lähtöisin samasta alkupisteestä: lauluntekijästä itsestään ja hänen kitarastaan.

Ainoa erottava tekijä on energia. Paritanssin syke oli rauhallinen, mutta toisella albumillaan Kanerva päätti repäistä.

–  Fitbitissä on tietyssä mielessä aika räyhäkkä energia ja Aaverakkaudet on tanssibiisi, siinä on sellainen house-tanssipohja. Tuleva levy on syntynyt aika nopeasti, ja olen suodattanut biiseihin kaikkea, mitä olen pitkään diggaillut, laajan musiikkimaun omistava Kanerva kertoo.

Vielä ennen albumin julkaisua Kanerva viipaloi siltä yhden kappaleen. Ensi viikolla ilmestyvä Ihana-niminen single on rauhallisuudessaan lähempänä Kanervan aiempaa tuotantoa. Folkia se ei silti varsinaisesti ole.

Kanervan toisen sooloalbumin ydinteemana raksuttaa aika. Se sisältää ajatuksen, kuinka me elämme yhtä aikaa kolmessa ajassa: nykyisyydessä, menneisyydessä ja muistoissa ja siinä, mitä tulee olemaan tulevaisuudessa. Nimensä albumi on lainannut brittiläisen kirjailijan Matt Haigin samannimiseltä teokselta, jonka Kanerva luki jossain vaiheessa ennen levyntekoprosessin aloittamista.

Haigin kirja kertoo historianopettajasta, joka elää normaalisti nykyajassa muiden ihmisten keskellä ja näyttää nelikymppiseltä, vaikka on oikeasti 439-vuotias. Vuosisatoja elänyt mies myös muistaa kaiken menneisyydestään.

Kun Kanerva alkoi kirjoittaa kappaleita uudelle albumilleen, hän muisti Heigin kirjan.

–  Se oli mielestäni hauska premissi ja jotenkin samaistuttava ajatus. Tuntuu joskus siltä, että olisi elänyt satoja vuosia, koska on tapahtunut niin paljon.

–  Omaa historiaa, muistoja, tavallaan reppu on täynnä kaikkea, osa hyviä ja osa huonoja asioita. Tämä on tavallaan se idea, johon levy pohjaa, hän tarkentaa.

Joensuussa Kanervan uusia kappaleita pääsee kuulemaan jo tulevana perjantaina, sillä lauluntekijä esiintyy ravintola Kerubissa ennen Olavi Uusivirtaa. Kovin tuttu vieras Kanerva ei kaupungissa ole, sillä hän muistelee esiintyneensä Joensuussa vain kerran aikaisemmin, joskus vuosia sitten Kerubissa.

Kommentoi

Hae Heilistä