Julkaistu    |  Päivitetty 
Tiina Sormunen

Stereo on ihan okei syrjähyppy

Stereo on Haloo Helsinki! -kitaristien Jere Marttilan ja Leo Hakasen muodostama DJ-tuottajaduo, joka julkaisee loka-marraskuussa esikoisalbuminsa. Kaksikon keikoilla on mukana myös tuottaja Error.  Kuva: Marek Sabogal Stereo on Haloo Helsinki! -kitaristien Jere Marttilan ja Leo Hakasen muodostama DJ-tuottajaduo, joka julkaisee loka-marraskuussa esikoisalbuminsa. Kaksikon keikoilla on mukana myös tuottaja Error. Kuva: Marek Sabogal
Haloo Helsingin siirryttyä tauolle elokuussa 2018, areenasarjaan nousseen yhtyeen mittariin oli kertynyt varsin muikeat lukemat: 700 keikkaa, kuusi levyä ja 12 yhteistä vuotta.

Paljon mutta ei ilmeisesti liikaa, sillä emobändin vaiettua jokainen Haloon jäsen on hakeutunut takaisin musiikin pariin. Laulaja-basisti Ellillä on progemaisemissa purjehtiva Ellipsinsä, Jukka Soldan soittaa rumpuja JVG:ssä ja lauantaina Joensuuhun saapuvalla kitaristikaksikolla, Jere Marttilalla ja Leo Hakasella, EDM-duo Stereo.

Tosin enää vain hetken aikaa, sillä vaikka Haloo Helsingin tauko päättyy vasta vuonna 2021, yhtyeen jäsenet palaavat sorvin ääreen jo ensi vuoden tammikuussa. Silloin he alkavat suunnitella yhtyeen seuraavaa albumia.

Kun hengähdystauko Suomen suosituimmasta suomirockyhtyeestä jää suhteellisen lyhyeksi, miksi ihmeessä Haloon jäsenet viettävät luppoaikansa perustaen uusia bändejä eikä lomaillen musabisneksestä?

Puhelin hälyttää useamman kerran, ennen kuin Jere Marttila vastaa. Äänessä on iso ripaus hämmästystä, sillä Marttila kertoo olleensa rakentelemassa Stereon syksyn keikkasettiä yhdessä Leo Hakasen kanssa, ja siinä rytäkässä perjantaiaamupäiväksi sovittu haastattelu oli päässyt unohtumaan. Hyvin nopeasti Marttila kuitenkin kokoaa ajatuksensa, kun häneltä tiedustelee syitä Stereo-duon olemassaoloon.

Helsingissä, Siltamäen päiväkovin pihalla ystävystyneet Marttila ja Hakanen ovat tunteneet toisensa lapsesta asti. Teini-iässä molempien arki alkoi täyttyä musiikista, eikä sinne sittemmin ole paljoa muuta enää mahtunutkaan. Musiikista on tullut myös iso osa identiteettiä.

Tilanteen ollessa tämä Marttilalla ei käynyt edes mielessä, että Haloon tauon aikana hän voisi vain levätä laakereillaan. Päinvastoin, breikki avasi oven projekteihin, joihin Marttilan ja Hakasen aika ei Haloon aikana ollut riittänyt. Molempia kiinnosti konepainotteisen, modernin popmusiikin tuottaminen, minkä lisäksi useampi artisti oli ehdotellut heille yhteistyötä biisien muodossa.

– Jo useampi vuosi sitten fiilistelimme, että jos Haloo Helsingistä jää aikaa, voisimme kehitellä joitain muita juttuja. Aloimmekin siinä ohessa tehdä erilaisia demoja ja tajusimme heti, että nämä eivät Haloo Helsingille istu, sillä on niin oma soundimaailmansa ja tyylinsä, Marttila taustoittaa.

Studioon kaksikko meni ensimmäisen kerran vuosi sitten juhannuksena ja alkoi ihan tosissaan tehdä Stereo-musiikkia. Parissa kuukaudessa biisiaihioita oli kasassa 20. Eihän niitä tietenkään vain lojumaan voinut jättää, joten Marttila ja Hakanen tekivät päätöksen. Biisit on saatava julkaistua ja niitä on päästävä esittämään ihmisille.

– Kaikki mitä sen jälkeen olemme tehneet, on ollut meille kuin hyppy tuntemattomaan. Toki olemme Leon kanssa säveltäjiä ja tuottajia Haloossakin, mutta tekstien kirjoittaminen, muiden artistien kanssa tekeminen ja kaikki se, mikä tulee Stereon livetoimintaan. Ne kaikki ovat olleet meille täysin uutta, Marttila täydentää.

Loka-marraskuussa debyyttialbuminsa julkaiseva Stereo on tiputellut singlejä helmikuusta alkaen joka kuukausi. Debyyttisingle Vuosien päästä feat. Etta on Marttilan mukaan ”räjähtänyt käsiin”, sillä paljon radiosoittoa saanut kappale on kerännyt Spotifyssakin yli kuusi miljoonaa kuuntelukertaa.

Stereon tuorein singlejulkaisu on elokuussa ilmestynyt Sä saat mut palasiksi, jolla vierailee Sunrise Avenuen laulaja Samu Haber. Ennen albumin julkaisua duo suunnittelee julkaisevansa vielä ainakin yhden singlen, mahdollisesti kaksi.

Stereo-taivaltaan Marttila kuvailee sairaan kivaksi, vaikka samalla kaksikko on painanut hommia hiki roiskuen. Vuosi on lyhyt aika tehdä albumi, lanseerata uusi yhtye ja soittaa keikkoja, mutta enempää aikaa ei nyt tällä kertaa ole tarjolla.

– Onneksi saan olla myös kiitollinen, että meille on tällainen tilaisuus siunaantunut, voimme Haloon ohella tehdä tällaisen hetkellisen, no, ehkä tämä on jonkin sortin syrjähyppy, mutta ihan okei tyylillä. Väkisinkin tämä jättää nälän, että varmasti jossain vaiheessa taas Stereosta kuullaan, Marttila muotoilee.

Tämän viikon perjantaina Jyväskylästä käynnistyvä Stereon syyskiertue päättyy joulun tienoilla Tavastialle, minkä jälkeen duo asettuu taka-alalle ja antaa tilaa Haloo Helsingille. Marttila myöntää odottavansa jo tammikuuta, vaikka Stereon myötä hän onkin päässyt tekemään jotain täysin erilaista.

Haloo Helsinki jäi tauolle osittain siksi, ettei bändillä ollut tarkkaa hajua, mihin suuntaan se olisi seuraavaksi menossa ja mitä haluaisi tehdä. Tauko ja erilaiset sivuprojektit ovat kirkastaneet näkymiä ainakin siltä osin.

– Nyt tuntuu taas hyvältä palata Haloon pariin. Tiedämme, mitä haluamme tehdä, Marttila lisää mutta ei paljasta enempää.

Kommentoi

Hae Heilistä