Julkaistu    |  Päivitetty 
Tiina Sormunen

Juice-coverit vaihtuivat omiin kappaleisiin

Petri Pullin, Timo Nevalaisen, Sara Suvisen, Taija Veijonmaan ja Ari Saarisen muodostama Ardes julkaisi elokuussa mukavan vastaanoton saaneen Polku-ep:n. Kuva: Seija Kotkajuuri Petri Pullin, Timo Nevalaisen, Sara Suvisen, Taija Veijonmaan ja Ari Saarisen muodostama Ardes julkaisi elokuussa mukavan vastaanoton saaneen Polku-ep:n. Kuva: Seija Kotkajuuri
Elämän ja arjen rouheutta iloineen ja suruineen biiseissään pohtiva Ardes julkaisi elokuun alkupuoliskolla esikois-ep:nsä Polku. Fyysisen levyn jakelu käynnistyy vasta syyskuun puolella, mutta kontiolahtelaisyhtyeen ep:n kaikki viisi raitaa ovat jo nyt kuunneltavissa suoratoistopalvelu Spotifyssa.

Ja ilmeisesti kappaleita on myös kuunneltu, sillä Ardesin biisinikkari, kitaristi Ari Saarinen kertoo saaneensa hyvää palautetta sekä tutuilta että ihan tuntemattomilta. Etenkin ep:n lyriikoista on tykätty, niitä kun jokainen voi tulkita omalla tavallaan ja omista lähtökohdistaan.

Tunnelma oli kohdillaan myös Polku-ep:n julkaisukeikalla Tuulaakissa 9. elokuuta. Ardesin soittaessa tupa oli täynnä, ja porukkaa kerääntyi kesäravintolan liepeillekin.

– Se on aina kiva fiilis, kun ohikulkeva pyöräilijäkin päättää pysähtyä. Näkee, että hän on pyörälenkillä, kun hän jääkin kuuntelemaan pidemmäksi aikaa musiikkia. Se on aika kiva kiitos, Ardesin laulaja Sara Suvinen lisää.

Alun perin Ardesin tavoitteena oli tehdä kokonainen levy, mutta kun yhtye aloitti maaliskuussa äänitykset yhdessä Rauno Paanasen kanssa Kontiolahdella Mönnissä, hyvin nopeasti kävi selväksi, ettei työlle mietitty aikataulu riittänyt täyspitkän albumin tekemiseen.

– Se on kuitenkin niin pitkä prosessi, ja levyn tekeminen vaatisi niin paljon. Studion vuokraaminen pidemmäksi aikaa on arvokasta, siihen emme vielä lähteneet, Saarinen taustoittaa.

Aikaa vei myös ep:n valmistuminen, sillä varsinaisten äänitysten jälkeen muutama kohta kaipasi vielä pientä viilausta. Miksattavaksi levy matkasi Ouluun, jossa Joensuussa aiemmin vaikuttanut Paananen nykyään asuu.

Lopputulos, Polku-ep, on kieppunut tekijöiden korvakäytävissä lukuisia kertoja, ja myös he pitävät levyä onnistuneena. Saarista julkaisulla ilahduttaa etenkin parantunut soundi sekä soittotaito.

– Ainahan on parannettavaa, mutta tyytyväisiä olemme kokonaisuuteen, hän linjaa.

Valmiita kappaleita Ardesilla on parikymmentä, joiden jatkosuunnitelmista yhtye ei ole vielä ihan varma. Saarinen epäilee, että nykytrendin mukaisesti Ardes ei tee enää toista cd-levyä, vaan jatkossa yhtyeen musiikkia löytyy ainoastaan suoratoistopalveluista. Sinne kontiolahtelaisyhtye lataa uutta musiikkia biisi kaksi kerrallaan, sitten kun sen aika taas on.

Sitä ennen Ardesin tuotantoon voi tutustua keikoilla. Seuraavan kerran yhtye esiintyy livenä tulevana lauantaina Kontiolahden satamassa Höytiäisen tuvalla, jossa Ardes soittaa illan aikana kaksi setillistä musiikkia.

– Se sisältää suurin piirtein koko meidän tämänhetkisen repertuaarimme, olisiko noin 18 biisiä, Saarinen täsmentää.

Kontiolahtelaisen Ardesin tarina sai alkunsa vuonna 2017. Sitä ennen yhtyeen jäsenillä oli Juice Leskisen kappaleita versioiva kokoonpano, kunnes Saarinen keksi alkaa kirjoittaa omia kappaleita. Erään kerran hän toi muutaman oman biisinsä mukana treenikselle ja ehdotti, jos he lainabiisien sijaan kokeilisivat soittaa niitä.

Porukka innostui, ja kesällä 2017 yhtye äänitti ensimmäisen oman kappaleensa, Tuuliset aamut, ja teki sille musiikkivideonkin.

– Siinä muodostui sitten pikkuhiljaa bändikin. Vähän on ollut jäsenvaihdoksia, mutta kaikki innostuivat, kun aloimme tehdä omia biisejä. Ne olivat kivaa vaihtelua coverkappaleille, Saarinen muistelee.

Alusta asti kaveriporukkaperiaatteella toimineen Ardesin nykyinenkin kokoonpano, Saarinen, Suvinen, rumpali Taija Veijonmaa, basisti Petri Pulli ja kitaristi Timo Nevalainen, pohjautuu monivuotiselle ystävyydelle. Tosin Saarisen ja Suvisen osalta kyse on enemmästäkin, sillä he ovat aviopari. Saarinen mainitsee myös vielä ep:llä rumpuja soittaneen lapsuudenkaverinsa Ari Nevasen, joka jättäytyi yhtyeestä äskettäin pois.

Ardesin lähitulevaisuuden suunnitelmissa on haalia lisää keikkoja, minkä myötä yhtye pääsisi paitsi soittamaan biisejään myös hankkimaan rutiinia livetilanteisiin.

– Meillä on nyt tiedossa muutamia keikkoja sekä sähköisesti että akustisesti, mutta pikkuhiljaa kehittelemme biisejämme treenikämpälläkin. Alamme myös tehdä taas lisää biisejä. Katsotaan, miten paljon niitä tulee ja sen mukaan sitten mennään, Saarinen paljastaa.

Kaikella tällä Ardes tähtää ensi kesään. Kesä kun on aikaa, jolloin yhtye keikkailee eniten, sillä se ei ole, kuten Saarinen luonnehtii, mikään bilebändi.

– Oman musiikin kanssa keikkapaikat ovat vähän harvemmassa, hän kiteyttää.

Kommentoi

Hae Heilistä