Julkaistu    |  Päivitetty 
Tiina Sormunen

"Voiton puolella ollaan jo"

Lauantaina Joensuuhun duo-keikalle saapuvan Ilpo Kaikkosen settilista koostuu puoliksi laulajan omista kappaleista, toisen puolen hän on sovittanut ja lainannut kotimaisen iskelmän ja rockin tarjonnasta. Kuva: Jani Mahkonen Lauantaina Joensuuhun duo-keikalle saapuvan Ilpo Kaikkosen settilista koostuu puoliksi laulajan omista kappaleista, toisen puolen hän on sovittanut ja lainannut kotimaisen iskelmän ja rockin tarjonnasta. Kuva: Jani Mahkonen

Maaliskuun jälkeen muusikko Ilpo Kaikkosen sosiaalisen median viestintäkanavat ovat pysyneet vaitonaisina. Musiikin tekemistä tai keikkailua hän ei ole lopettanut, mutta syy hiljaisuuteen löytyy Kaikkosen viimeisimmästä Facebook-päivityksestä.

Maaliskuun viimeisenä päivänä julkaisemallaan videolla muusikko raportoi kuulumisistaan, ja jo hänen kasvoistaan huomaa, etteivät uutiset ole hyviä. Toinen puoli kasvoista on oudon ilmeetön, ja puhuminen näyttää vaativan erityisen paljon ponnisteluja.

Videolla Kaikkonen kertoo pari päivää jatkuneista oudoista oireistaan, kovasta päänsärystä ja makuaistin katoamisesta, minkä jälkeen vasen puoli kasvoista puutui. Diagnoosiksi paljastui vasemmanpuoleinen kasvohalvaus.

Samaisella videopätkällä Kaikkonen rauhoittelee, ettei tila ole vaarallinen, mutta toipuminen voi viedä muutamasta viikosta useampaan kuukauteen. Itse hän toivoo, että ainakin artikulaatio palaisi. Laulajalle, Fox-televisiokanavan kanavaäänelle ja freelancer-radiojuontajalle selkeä puhe on aika tärkeä työväline.

 

 

Viitisen kuukautta myöhemmin Lahdessa puhelimeen vastaa kiireistä keikkakesää elävä Kaikkonen. Haastattelupäivänä perjantaina takana on hetki sitten tehty soundcheck, edessä keikka kotikaupungissa, ja rauhalliseen tahtiin jutusteleva Kaikkonen vaikuttaa tyytyväiseltä.

Eikä vähiten siksi, että muusikko on toipunut kasvohalvauksestaan niin hyvin, että nykyään hän pystyy operoimaan ihan normaalisti niin laulajana kuin puheammattilaisenakin.

– Mutta ihan vielä ei ole sataprosenttista toipumista tapahtunut. Vielä on vähän tutkimuksia, onko tässä jostain muusta kyse, mutta sanotaanko, että voiton puolella ollaan jo, Kaikkonen täsmentää.

Maaliskuussa tunnelmat olivat hyvin erilaiset. Kaikkonen muistelee varsinkin ensimmäisten hetkien olleen kamalia, kun hän epätietoisena odotteli diagnoosia oireilleen. Ja kun se sitten tuli, olo ei kohentunut yhtään. Yrittäjänä toimivasta Kaikkosesta tuntui, että kasvohalvauksen mukana meni hänen ainoa työkalunsa.

Ensimmäiset pari viikkoa hänen ajatuksensa olivat hyvin mustia.

– Jouduin miettimään, mitä minä sitten teen, jos en pysty näitä töitä enää tekemään, mikä minusta tulisi isona. Ei ole niin sanotusti mitään varasuunnitelmaa taskussa, Kaikkonen kertaa.

Vähitellen lääkäreiden optimistisuus ja lisätieto kasvohalvauksesta saivat hänet kuitenkin uskomaan, ettei tila olisi pysyvä. Yleensä suurin osa diagnoosin saaneista toipuu joko kokonaan tai lähes sataprosenttisesti. Jälkimmäisessä tapauksessa jäljelle jäävä vaiva on lähinnä kosmeettinen.

Facebookissa julkaisemansa videon jälkeen Kaikkonen sai paljon tsemppauksia sekä vertaistukea, mutta pelkkä avautuminen sosiaalisessa mediassa ei vielä riittänyt. Laulajalla oli kalenterissaan pitkä lista jo sovittuja keikkoja, joiden tiimoilta hänen piti käydä uusi tilanne läpi myös asiakkaidensa kanssa. Että olisiko heille ok, kun keikalle saapuva Ilpo Kaikkonen ei välttämättä kuulosta ja näytä enää samalta, mutta hän kyllä tekisi parhaansa siitä huolimatta.

Yhtäkään sovittua keikkaa ei peruttu, mistä Kaikkonen on hyvin kiitollinen.

Silti häntä itseään hetkittäin hävetti nousta yleisön eteen puolikuntoisena. Esimerkiksi hän mainitsee hyvin pian kasvohalvauksen jälkeen soittamansa keikan Helsingin Casinolla, joka on paikkana tavallisista arvokkaampi. Kaikkonen epäili, etteivät kaikki yleisössä tienneet hänen tilanteestaan, joten laulajalla oli valtava tarve kertoa välispiikeissään kasvohalvauksesta.

– Joku saattoi kuvitella, että tuo laulaja on kauheassa humalassa, kun vähän sammaltaa ja naama roikkuu.

 

 

Musiikin tekemiseen kasvohalvaus ei sinällään vaikuttanut, sillä vuoden 2011 Idols-laulukisasta ponnistanut, henkiseksi eläkeläiseksi itseään luonnehtiva Kaikkonen on aina viihtynyt painavien aiheiden parissa. Suomenkielistä iskelmällistä poprockia tekevä, kaksi albumia julkaissut laulaja on aiemmissa kappaleissaan käsitellyt muun muassa läheisten kuolemaa sekä pelkoa työpaikan menettämisestä.

Aikaa kirjoittamiselle jäi nyt tosin aiempaa enemmän, sillä sairaus pakotti tinkimään muista töistä. Kaikkosen pitkän ajan projektille, kolmannelle pitkäsoitolle, se teki hyvää. Laulajan toistaiseksi tuoreimman sooloalbumin, Hei elämä!, julkaisusta on jo reilusti yli kolme vuotta.

Kaikkonen on kirjoittanut lauluja tulevalle julkaisulleen, mutta studioon asti hän ei ole materiaaliaan vielä vienyt. Valmiita kappaleita laulajalla on kuudesta kahdeksaan.

– Veikkaan, että tuossa syksymmällä joitain ensimmäisiä biisejä lähden äänittämään. Ihan vielä ei ole levyllistä, pikkuisen pitäisi kirjoitella lisää, koska yleensä on hyvä olla ylimääräistäkin, että biisejä voi sitten karsia levylle, Kaikkonen suunnittelee.

Muita suuria aikeita syksylle laulajalle ei ole, ellei kalamiehen kulta-aikaa lasketa. Lohenkalastusta harrastava Kaikkonen uumoilee, että tulevana sesonkina hänen vapaa-aikansa kuluu Kouvolaan suuntautuvien kalareissujen parissa.

– Minulla on siellä kesäpaikka, ja tästä on sinne yleensä noin tunnin ajomatka. Sinne voi tehdä lyhkäsempiäkin reissuja, ei tarvitse aina olla montaa päivää kerrallaan, Kaikkonen päättää.

Kommentoi

Hae Heilistä