Julkaistu    |  Päivitetty 
Tiina Sormunen

Antti Railiolta haiskahtava artisti

Vuoden 2013 The Voice of Finland -voittajana tutuksi tullut Antti Railio kertoo kasvaneensa kuudessa vuodessa sekä ihmisenä että artistina. Hän vertaa itseään merikapteeniin, jolla on nyt taitoa ja kokemusta seilata vähän myrskyisimmissäkin säissä. Vuoden 2013 The Voice of Finland -voittajana tutuksi tullut Antti Railio kertoo kasvaneensa kuudessa vuodessa sekä ihmisenä että artistina. Hän vertaa itseään merikapteeniin, jolla on nyt taitoa ja kokemusta seilata vähän myrskyisimmissäkin säissä.
Studioon saapastelleen tuottaja Jimmy Westerlundin huomautus kaikuu kännykän välityksellä Joensuuhun asti, mutta laulaja Antti Railio, 34, välittää terveiset varmuuden vuoksi vielä uusintana.

– Tuottaja tuli tänne ja sanoi, että täällä haisee mies, hän toistaa ja purskahtaa äänekkääseen nauruun.

Millainen aromipesä studiosta on muhiutunut, se ei linjoja pitkin sentään välity, mutta luultavasti melkoinen.

Perjantai-iltapäivänä haastatteluun tavoitettu, vuoden 2013 The Voice of Finland -voittaja kun paljastaa tehneensä tuottajansa ja bändinsä kanssa töitä studiossa pari päivää kellon ympäri.

Miehen vuorokausirytmi on sen myötä sekaisin ja kohta pitäisi lähteä keikka-auton mukana Lahteen, mutta Railio jaksaa olla innostunut.

Laulajan mukaan äänityssessioissa syntyi miestuoksujen ohella jotain oikeasti hienoa: uutta musiikkia, joka tuo uusia kulmia myös Antti Railion artistiuteen. Mitä se käytännössä tarkoittaa, sen kuulemme vielä tämän vuoden aikana.

Tuleva syksy näyttäytyy Railion kalenterissa muutoinkin hyvin kiireisenä ajanjaksona, sillä soolouraansa nyt täysillä keskittyvä laulaja julkaisee tänä vuonna myös ensimmäisen joululevynsä. Sen äänitykset alkavat syyskuussa.

Jouluihmiseksi tunnustautuva Railio kertoo haaveilleensa omasta joululevystä pienestä asti.

Lapsuudessa hänen elämänsä oli välillä hyvin köyhää, perhe asui keskellä metsää, ja kaikenlaisten vastoinkäymisten ja sairauksien takia koti oli toisinaan sähkötön.

Jouluisin epäonni ja kurjuus kuitenkin unohtuivat, ja perhe nautti yhdessäolosta, joulukuusen loisteesta ja kaikista niistä herkuista, joita he onnistuivat pöytään loihtimaan.

– Minulle siinä oli jotain taikaa, joulu on ollut minulle aina tärkeä. Joululauluista varsinkin Vesa-Matti Loirin versiot ovat olleet rakkaita, ja pienestä pitäen minulla on ollut sellainen fiilis, että haluan itsekin tehdä joululevyn, Railio täsmentää.

Joululevylleen Railio tulkitsee itselleen tärkeitä joululauluja, ja mukana ovat ainakin Varpunen jouluaamuna ja Sylvian joululaulu.

Albumille on kaavailtu myös yhtä Railion omaa joululaulua sekä paria yllätysnumeroa.

Viime vuonna ensimmäisen, 25 konserttia käsittäneen kirkkokiertueensa tehnyt Railio suuntaa myös tänä jouluna tien päälle. Tällä kertaa kirkkokonsertteja on vähemmän, sillä loppuvuosi sisältää niin paljon uuden musiikin tekemistä.

– Se harmittaa sinänsä, koska oli kiva nähdä, kun paikat olivat täynnä, meni minne tahansa. Ja palaute oli ylitsevuotavaa. Ihmiset kyselivät, koska minulta tulee joululevy ja lupasin, että ensi jouluksi tulee.

– Olen sanani mittainen mies, Railio lisää.

Samaan saumaan hän lipsauttaa olevansa mukana myös Insite-nimisessä elokuvaprojektissa. Jere Koistisen ohjaamasta, syksyllä kuvattavasta elokuvasta tai edes omasta roolistaan Railiolla ei ole lupa juoruta sen tarkemmin, mutta hän kehaisee toiminnantäyteisen tarinan käsikirjoitusta hyväksi. Ensi-iltansa Insite saa joskus ensi vuonna.

Tulevan viikonloppunsa Railio viettää Joensuussa kaksipäiväisessä Iskelmäkesä 2019 -tapahtumassa. Perjantaina hän nousee lavalle Raskasta iskelmää -kokoonpanossa yhdessä JP Leppäluodon ja Tuple Salmelan kanssa, lauantaina vuoron saa Antti Railio bändeineen.

Raskasta iskelmää on Raskasta joulua -projektin kesäisempi versio, jonka settilista koostuu suomi-iskelmän legendaarisista kappaleista.

Ensimmäisen keikkansa Raskasta iskelmää soitti vuosi sitten Iskelmä-festareilla, tänä kesänä konsertteja on yli kaksikymmentä.

Joulukonsertteihin verrattuna iskelmäkeikat ovat Railion mielestä tietyllä tapaa kevyempiä. Poljento on toki raskas, mutta henkisesti kenenkään ei tarvitse rypeä synkissä lätäköissä.

– Olemme kuitenkin festareilla. Revitellään ja pidetään hauskaa, tärkeintä on saada lava täytettyä ja yleisö mylvimään. Kesällä mennään tukka putkella ja nauraen kohti auringonlaskua vauhtikalsareissa, talvella tunnelmoidaan raskaissa vesissä ja fiilistellään syntyjä syviä, hän linjaa.

Lauantaina Railion omalla keikalla yleisö pääsee kuulemaan laulajan uusia, vielä julkaisemattomia kappaleita.

Kommentoi

Hae Heilistä