Julkaistu    |  Päivitetty 
Tiina Sormunen

Kirjo ei takerru yhteen genreen

Viime syksynä Karusellista Kirjoksi nimensä vaihtanut yhtye sai alkunsa keväällä 2013. Välillä orkesteri ei ole ollut niin aktiivisesti olemassa, mutta nyt ilmassa on taas tekemisen meininkiä ainakin keikkojen muodossa. Viime syksynä Karusellista Kirjoksi nimensä vaihtanut yhtye sai alkunsa keväällä 2013. Välillä orkesteri ei ole ollut niin aktiivisesti olemassa, mutta nyt ilmassa on taas tekemisen meininkiä ainakin keikkojen muodossa.
Sattuma saa aikaan kaikenlaista, myös bändejä. Tästä esimerkkinä vaikkapa joensuulais-lehmolainen Kirjo, jonka tarina käynnistyi joskus keväällä 2013, kun laulaja Vilja Väisänen ja kitaristi Sepeli Sarkkinen tutustuivat toisiinsa yhteisten tuttavien kautta.

Hyvin pian kaksikko totesi, että heillä on yhteisiä intressejä, sillä molemmat tykkäävät tehdä musiikkia. Seuraavaksi pitikin jo perustaa bändi.

Alkumetrinsä yhtye kulki nimellä Karuselli, mutta viime syksynä nimi vaihtui Kirjoksi. Myös kokoonpano meni hieman uusiksi, ja nykyisin orkesterissa soittavat Väisäsen ja Sarkkisen lisäksi kitaristi Antti Palmroos, basisti Ari Hämeenkorpi ja rumpali Mika Vauhkonen.

Tyylikseen Kirjo ilmoittaa Facebook-tiedoissaan indierockin grunge- ja punk- vivahteilla, mutta haastatteluun tavoitetun Väisäsen mukaan yhtye ei halua lokeroitua mihinkään tiettyyn genreen. Kaikkien biisien sävy on erilainen.

– Riippuu vähän mielentilasta, mitä vaikutteita meillä aina milloinkin on. Itse tykkään kuunnella punkia, mutta kaikki me olemme aika laidasta laitaan kuunnelleet musiikkia, Väisänen muotoilee.

Omia kappaleita Kirjolla on valmiina 14, joista vanhimmat ovat keväältä 2013, uusimmat tämän kevään ja kesän tuotoksia. Enemmänkin voisi olla, mutta koska Kirjo ei ole mikään junioribändi, se on ollut toisinaan myös tauoilla soittajien elämäntilanteiden ja erilaisten projektien takia. Yhtyeen ikähaitari vaihtelee 34 vuodesta yli viiteenkymmeneen.

Kirjon kappaleet ovat syntyneet Väisäsen ja Sarkkisen yhteistyönä.

– Minä olen mennyt Sepelin luokse, ja hän on soittanut biisiaihioita kitarallaan ja minä olen alkanut tehdä niihin sanoituksia, Väisänen tarkentaa.

Kirjon kappaleet ovat yhtä lukuun ottamatta suomenkielisiä. Sitä yhtä englanninkielistä Väisänen luonnehtii ”villiksi kortiksi”, joka vain sattui muotoutumaan sellaiseksi, kun Sarkkinen soitti kitarallaan surumielistä melodiaa joskus kolme, neljä vuotta sitten. Sen jälkeen lyriikoiden kielenä on säilynyt suomi.

– Suomen kieli on tuntunut luonnollisemmalta kuin englanti, koska se on sydämen kieli ja sillä pystyy ilmaisemaan itseään paremmin. Olemme myös saaneet sanoituksistamme positiivista palautetta, joidenkin mielestä ne ovat puhuttelevia, Väisänen kertoo.

Toistaiseksi Kirjon musiikkia voi kuunnella ainoastaan keikoilla. Seuraava rykäisy on perjantaina Popkadun Teatteriklubi goes punk -kinkereissä, ja silloin luvassa on ainakin ihan uusia Kirjo-biisejä. Joensuun Kulttuuritorilla yhtye käy soittamassa keskiviikkona 24. heinäkuuta.

Mikäli Kirjon suunnitelmat toteutuvat, tulevaisuudessa yhtyeen tuotantoa on mahdollista kuulostella myös demolta.

– Kauhea into ja palo siihen on, ihan jo keikkojen myymisenkin kannalta. Toiveena olisi äänittää demo jossain ammattilaisstudiolla, mutta yhdenkin biisin äänittäminen on kallista. Se maksaa useamman satasen, hän harmittelee.

Noin muutoin Kirjo etenee rennolla otteella. Väisänen mainitsee, kuinka viisikko tykkää tehdä ja soittaa yhdessä, ja yhtye on heille kaikille tärkeä itseilmaisun kanava.

Siksi tauotkin ovat aina olleet vain taukoja, ja niiden päätyttyä kirjolaiset ovat palanneet yhteisen sorvin ääreen.

– Sepeli esimerkiksi sanoi, että hänelle on tosi luontevaa soittaa kitaraa. Ja hän soittaa sitä tosi paljon niin kotonaan kuin treeneissäkin.

– Minulla ei ole ihan niin hyvä tilanne. Asun keskustassa ja kotona on niin ohuet seinät, etten kauheasti uskalla laulaa siellä. Olen kerran saanut naapureiltani lapun, että älä laula. Naapureilla lienee ollut huono päivä tai minä en ollut vireessä, Väisänen summaa naurahtaen.

Kommentoi

Hae Heilistä