Julkaistu    |  Päivitetty 
Tiina Sormunen

Syksyllä 30 vuotta ja uusi albumi

Matti Päiväpuron mukaan 30 vuotta on kulunut nopeasti. Siinä ajassa Masa Maindsin kokoonpano on ehtinyt muuttua, mutta Päiväpuro ja rumpali Mika Tossavainen ovat pysyneet alusta asti. Matti Päiväpuron mukaan 30 vuotta on kulunut nopeasti. Siinä ajassa Masa Maindsin kokoonpano on ehtinyt muuttua, mutta Päiväpuro ja rumpali Mika Tossavainen ovat pysyneet alusta asti.
Ennen oli toisin, ja se pätee myös lieksalaiseen Masa Mainds -yhtyeeseen.

Syksyllä 1989 solisti Matti Päiväpuro sai ajatuksen bändistä, joka soittaisi sellaisia hyviä coverbiisejä, joihin hänen lauluäänensä soveltuisi. Syntyi muun muassa Rainbow’n, Led Zeppelinin ja Deep Purplen kappaleita versioinut Masa Mainds, joka pääsi yllättävän nopeasti keikkailemaan pitkin poikin Suomea, kun sana uudesta bändistä alkoi kiiriä eteenpäin.

Nosteesta huolimatta lainakappaleiden soittamista ei katsottu hyvällä.

– Oli vähän sellaista morkkaamista, että mitä ihmettä te covereita veivaatte. Ei siitä mitenkään huonot fiilikset jäänyt, eikä mennyt montaakaan vuotta, kun alkoi tulla omia kappaleita, kuten Rauniotango, Dada Dii ja Siivet.

– Mutta kun katsoo nykypäivää, coverbändithän ovat hirveän suosittuja, Päiväpuro vertaa.

90-luvun alussa myös keikkailu oli erilaista kuin nykyään. Päiväpuro muistaa, kuinka silloin oli paljon ravintoloita, jotka tarvitsivat bändejä viihdyttämään asiakkaitaan. Masa Maindsillakin saattoi olla keskellä viikkoa keikka Helsingissä, mikä tarkoitti Päiväpurolle virkavapaan ottoa ja aikaisin startattua automatkaa kohti Etelä-Suomea.

– Käytiin keikka heittämässä, pakattiin kamat ja äkkiä takaisin kotiin. Aamulla kerkesinkin melkein töihin, muutaman tunnin saatoin myöhästyä opetustehtävistä, nykyisin aluerehtorina Lieksassa työskentelevä Päiväpuro tähdentää.

Alkuajoista Masa Maindsin keikkatahti on muuttunut huomattavasti maltillisemmaksi ja Itä-Suomi-painotteisemmaksi, mutta pelkällä nostalgialla tätä haastattelua ei tarvitse täyttää.

Suomenkielistä pop-rockia soittavalla yhtyeellä on tänä kesänä keikka per viikko, minkä lisäksi Masa Mainds julkaisi keväällä kolme uutta kappaletta, Karuselli, Unohdan nimenikin ja Yli laaksojen.

Parhaillaan lieksalaisyhtye viimeistelee keskisyksyllä julkaistavaa pitkäsoittoaan yhdessä Heikki Marttilan kanssa Gurujen studiolla Joensuussa.

– Karuselli on soinut jonkin verran ihan valtakunnan verkossakin, ja kappale on mukana tulevalla julkaisulla. Levylle tulee kymmenen tai yksitoista kappaletta, joita olemme parin viime vuoden aikana tehneet hitaasti ja varmasti, Päiväpuro täydentää.

Muutama vuosi sitten Masa Mainds päivitti soundiaan nykyaikaisemmaksi, kun Marttila toi kappaleiden sovituksiin uutta ja raikasta ilmettä. Samanlaisena linja jatkuu myös syksyllä julkaistavalla albumilla.

Tekstien osalta Masa Mainds ei ole muuttunut, sillä biisinikkari Päiväpuron mukaan lyriikoissa on edelleen mukana tiettyjä, hänelle ominaisia hirtehisiä näkökulmia. Kaikkea ei kannata ottaa niin vakavasti.

– Yhtenä asiana siellä nousee esiin sellainen positiivisuus. Kannattaa kaikkien vaikeuksien kautta ajatella, että on olemassa hyvääkin. Ottaa ne jo olemassa olevat hyvät asiat, niistä kannattaa nauttia joka päivä.

Uutta albumiaan Masa Mainds on valmistellut välillä tiiviimmillä rupeamilla, välillä kalenterissa on ollut pitkiäkin taukoja. Heinäkuun puolivälin tienoilla yhtyeellä on tarkoituksena kuunnella yhdessä Marttilan kanssa, millaisia raitoja albumille on tulossa. Osan kappaleista he ovat tehneet vuosi sitten.

– Tsekkaamme vähän sitäkin, onko kappaleissa vielä säätämisen varaa, Päiväpuro lisää.

Lauantaina lieksalaiset matkaavat Joensuuhun keikalle viihderavintola Las Palmasiin. Päiväpuro kertoo, että luvassa on Masa Maindsin perussetti eli biisejä, joita ihmiset heidän keikoiltaan eniten odottavat.

– Joka keikalla pitää soittaa ainakin Siivet, Dada Dii ja Rauniotango. Lainakappaleista Holvikirkko on sellainen, jota toivotaan. Covereita on mukana muutama, ja ne on muutettu kokonaan Masa Mainds -muotoon.

– Emme tietenkään matki niitä samalla tavalla kuin ne on alun perin soitettu. Uudet biisimmekin olemme sovittaneet keikoille soundillisesti aina eri tavalla, niihin muotoutuu aivan vääjäämättä sellainen keikkaformaatti, Päiväpuro summaa.

Kommentoi

Hae Heilistä