Julkaistu    |  Päivitetty 
Tiina Sormunen

Aikuisuus vaatii luovia projekteja

Pitkällä keikkatauolla ollut Lionhide soittaa perjantaina La Barressa järjestettävillä Ruttokäräjillä. Pitkällä keikkatauolla ollut Lionhide soittaa perjantaina La Barressa järjestettävillä Ruttokäräjillä.
Haastattelupaikaksi valikoitunut Sointulan näyttelytila paljastuu Suvi Laaniselle entuudestaan hyvin tutuksi paikaksi. Joskus vuosia, vuosia sitten Lionhide-yhtyeen solisti kuljeskeli kaupungilla etsien rauhallista soppea, jossa voisi keskittyä miettimään ja kirjoittamaan erään pahasti keskeneräisen kappaleen lyriikoita. Kaipaamansa hiljaisuuden hän löysi Sointulan alakerrasta.

Työstämänsä kappaleen nimeä Laaninen ei enää varmaksi muista, mutta hän epäilee sen olleen Demons, joka löytyy myös Lionhiden helmikuussa julkaisemalta debyytti-ep:ltä Dream. Ep:n Demons on tosin melko lailla erilaisempi kuin se kulttuurikapakassa muinoin muotoutunut Demons.

Laaninen kun on kirjoittanut biisin varmaan kolme kertaa uusiksi, kerran suomeksi ja pari kertaa englanniksi.

– Se on ehkä ep:n muista biiseistä poiketen selkeimmin rakkauslaulu tai erolaulu, ja minulla meni pitkään, että olin siihen tyytyväinen. Sen idea ei mielestäni ollut alun perin tarpeeksi omaperäinen, ja se vaati aika monta kierrosta, että siitä tuli hyvä, Laaninen taustoittaa.

Lionhide on vuonna 2015 perustettu rockyhtye, jonka soundista on napattavissa kaikuja myös progressiivisesta rockista, stonerista ja garagerockista. Yhtyeen jäsenistä solisti Laanisella, kitaristi Jaakko Kauppisella ja basisti Riina Suikkasella on yhteistä bändihistoriaa jo pitkälti yli kymmenen vuoden takaa.

Yhteinen taival alkoi suomenkielistä punkia veivanneesta Syöjättäristä, jonka jälkeen kolmikko perusti Pakanakansan ja tyyli vaihtui suomimetalliksi. Jälkimmäisessä yhtyeessä Laanisen pesti sisälsi jonkin verran muun muassa örinälaulamista.

Uuden bändin aihioita alkoi olla ilmassa jo ennen Lionhiden perustamista, kun biisit alkoivat mennä rockimpaan suuntaan. Lyriikoista vastaavalle Laaniselle tuli tunne, etteivät suomenkieliset tekstit enää uppoaisi Kauppisen ja Suikkasen tekemiin uusiin sävellyksiin.

– En tiedä, mistä se johtui. Olisimme varmaan voineet jatkaakin suomen kielellä, mutta en ollut koskaan ennen kirjoittanut englanniksi. Se oli aika hyvä haaste myös itselleni, Laaninen lisää.

Alkuvuosinaan Lionhide teki biisien lisäksi myös keikkoja, kunnes vuonna 2018 koitti tauko, kun yhtyeen silloinen rumpali Jani Suvivuo halusi keskittyä jazzprojekteihinsa.

Uuden rumpalin, lappeenrantalaisen Misca Muhlin, Lionhide löysi viime syksynä Muusikoiden.net-sivuston kautta, mutta pitkäksi venähtänyt keikkatauko katkeaa vasta tulevana perjantaina Joensuussa La Barressa järjestettävillä Ruttokäräjillä.

– Meillä meni yli puoli vuotta, ennen kuin löysimme uuden rumpalin ja sitten piti treenata Miscan kanssa. Siinä meni aikaa, vaikka hän omaksuikin biisimme todella nopeasti. Misca oli opetellut ne jo ennen ensimmäisiäkään treenejä.

– Asenne oli erittäin kohdallaan, Laaninen kehaisee.

Aikaa vei myös Lionhiden esikois-ep:n Dream valmistuminen. Äänitysprosessi oli Laanisen mukaan pitkä, kun aiemmin kaksi musiikkivideota ja yhden kolmen biisin singlen julkaissut yhtye päätti hioa debyytillään vähän kaikkea vokaaleja myöten.

Ep:llä olevat kappaleet, Rabbit Hole, What Is Fear, Demons, Mary Is Gone ja Dream, kertovat kaipuusta lapsuuteen ja sen satuihin, joissa lelut saattoivat puhjeta puhumaan ja kaikki oli mahdollista, ainakin unelmissa.

Kysymykseen: Onko aikuisuus kovin tylsää? Laaninen vastaa naurulla.

– Mielestäni aikuisuus on ihanaa, mutta se vaatii sen, että pitää tehdä joitain luovia projekteja, joissa pääsee taas leikkimään ja leikittelemään mielikuvituksella, hän jatkaa.

Lionhiden parissa luovia projekteja on ainakin luvassa, sillä yhtyeen tulevaisuuden suunnitelmat sisältävät sekä uusien kappaleiden tekemistä että äänityshommia, mahdollisesti jo tänä kesänä.

Tällä kertaa ajatuksena on tallentaa kaksi biisiä. Äänitystä ja hiomista vaille valmiita biisejä nelikolla on olemassa jo melkoinen läjä.

Omanlaistaan sumplimisen aihetta Lionhidelle tuottavat eri kaupungeissa asuvat soittajat: Laaninen ja Kauppinen asuvat Joensuussa, Muhli Lappeenrannassa ja Suikkanen Kotkassa.

Eniten yhtye harjoittelee Suikkasen luona Kotkassa. Treenipaikkoja he pyrkivät kuitenkin vaihtamaan tasapuolisesti, ettei samojen kavereiden tarvitse aina olla liikekannalla.

Kerran kuukaudessa Lionhiden muusikot kerääntyvät johonkin kolmesta kaupungista pitkäksi viikonlopuksi, ja se tietää sitä, että silloin he treenaavat  –  ja paljon.

Kommentoi

Hae Heilistä