Julkaistu    |  Päivitetty 
Tiina Sormunen

Omaleimaista hetkessä elämistä

Suomi-indien keskushahmoksi luonnehditun Teemu Tannerin elämässä bändejä on ollut, tullut ja mennyt. Osa on edelleen voimissaan, osa nukkuu määrittelemätöntä talviunta. Jälkimmäinen tila selittyy sillä, että yksikään bändi, jossa Tanner on ollut mukana, ei hänen muistikuviensa mukaan ole koskaan varsinaisesti hajonnut.

Uusia bändejä on myös syntynyt hyvin vaivattomasti, kun samalla tavalla taiteesta ja kulttuurista ajattelevat ihmiset ovat sattuneet kohtaamaan toisensa. Tannerilla tällaisia kokemuksia on piisannut. Muutama vuosi sitten hän teki ennätyksensä, kun ynnäili olevansa mukana yli 20 eri yhtyeessä.

– Eihän niitä tietenkään hullukaan pyöritä kaikkia samanaikaisesti, Tanner kiirehtii lisäämään.

Nyt tilanne on rauhoittunut huomattavasti, koska Tannerista on ollut mukavaa keskittyä muuhun elämiseen. Aktiivisesti toimivia bändejä hänellä on enää viisi, joista tunnetuimpia lienevät Teksti-TV 666 ja Hopeajärvi sekä perjantaina Joensuuhun saapuva Kynnet.

Kotimaista lofi-jytää tarjoileva Kynnet sai alkunsa joskus vuoden 2015 paikkeilla, jolloin Tanner hankki itselleen äänityskalustoa, jota hän halusi opetella käyttämään. Samalla hän intoutui tutkailemaan, kuinka voisi tehdä musiikkia täysin omaehtoisesti ja yksin, mistä hänellä oli siinä vaiheessa vielä verraten vähän kokemusta.

Uudelle yhtyeelle Tannerilla ei ainakaan tietoisesti ollut tarvetta, mutta niin vain kävi, että tutkimustyö antoi ensitahdit hänen sooloprojektilleen Kynnet. Ensimmäisen kasettinsa …Taas ne Kynnet Tanner julkaisi vuonna 2016.

– Monien vaiheiden jälkeen, kun olen tällaisessa pisteessä, että vielä kolme vuotta myöhemmin annan puhelinhaastatteluja Joensuuhun, kai projekti sitten oli ihan aito tarve saada jotakin pihalle. Itselleni Kynsistä on tullut tärkeää ja merkityksellistä, hän täydentää.

Hyvin pian ensijulkaisun jälkeen Kynnet alkoi kasvaa. Ensin sooloprojekti paisui keikoilla viisihenkiseksi kokoonpanoksi, jossa on Tannerin lisäksi soittajia muun muassa French Filmsistä, Seksihulluista, Pintandwefallista ja Teksti-TV 666:sta. Kokonaiseksi bändiksi Kynnet vakiintui viime syksynä, jolloin yhtye julkaisi toisen albuminsa, Vähät välittää.

Tannerin muihin bändeihin verrattuna Kynsien konsepti on hivenen tarkoituksellakin eri tavalla auki riippuen siitä, työstääkö hän jotain julkaisua yksin vai bändin kanssa.

– Kun teen musiikkia täysin yksin, olen kauhean huono olemaan ehdoton itselleni. Olen pyrkinyt myös pitämään Kynsien teko- ja toteutustavan hyvin vilpittömänä ja lähes spontaanina. Ehkä hetkessä eläminen tuo siihen sen omaleimaisuutensa, hän muotoilee.

Yhtyekirjossaan Tanner on priorisoinut Kynnet hyvin korkealle, sillä bändimuodostaan huolimatta sen perimmäiset impulssit ja liikkeelle paneva voima on edelleen lähtöisin hänestä. Tanner tuntee olevansa vastuussa yhtyeen liekistä, sillä jos vaikka tulisi tilanne, ettei häneltä irtoaisi mitään, ei Kynsiäkään olisi sillä hetkellä olemassa.

– Mutta koko ajan tulee visioita, että mitä seuraavaksi. Tämän kevään teemme aika tiiviisti keikkoja, kesällä niin paljon kuin suinkin vain pystymme ja tulevana syksynä rauhoitamme niin, että teemme vain muutaman erityisemmän keikan ja alamme suunnitella seuraavaa levyä, Tanner paljastaa.

Aika ajoin kotimaisesta indieskenestä nousee Ruusujen, Litku Klemetin tai Maustetyttöjen kaltaisia poimintoja suuremmankin yleisön tietoisuuteen. Myös Kynsien tulevaisuus näyttää valoisalta, mikäli musiikkitoimittajien povauksiin ja keikkojen kasvaneisiin yleisömääriin on luottaminen.

Onko Tanner koskaan pohtinut, että hän voisi keskittyä pelkästään Kynsiin, jolloin yhtyeen suosiokin voisi kasvaa?

Tannerille muista bändeistä luopuminen voisi olla optio, mutta hän epäilee, että jossain vaiheessa vain yhden yhtyeen kanssa visioiminen muuttuisi liian pitkäveteiseksi.

Ja mitä se menestyskään vaatii? Ainakaan Kynsien työmäärästä seuraavalle tasolle nousemisen ei Tannerin mielestä pitäisi jäädä kiinni.

– Minusta tuntuu, että harvoin se on täysin pelkästään bändin hyppysissä. On niin monia ulkopuolelta tulevia vaikuttavia asioita, jotka myös määrittelevät, mitä kukakin on.

– En ole millään tavalla pettynyt tai katkera asemastamme, koska mielestäni olemme jo nyt saavuttaneet hemmetin paljon enemmän kuin olisin koskaan kuvitellut, että tässä voisi käydä. Mikä se seuraava taso on, ehkä se tulee, ehkä ei, se jää vain nähtäväksi. Sitä on mukava tutkia, kun tässä samalla tekee, Tanner pohdiskelee.

Kommentoi

Hae Heilistä