Julkaistu    |  Päivitetty 
Tiina Sormunen

Se kaikista rakkain ja legendaarisin Oy

Viime vuoden lopulla Pelle Miljoona Oy juhlisti 40-vuotismerkkipäiväänsä soittamalla alkuperäiskokoonpanollaan konserttikiertueen. Nyt juhlinta jatkuu pienimuotoisella klubikiertueella. Pentti Hokkanen Viime vuoden lopulla Pelle Miljoona Oy juhlisti 40-vuotismerkkipäiväänsä soittamalla alkuperäiskokoonpanollaan konserttikiertueen. Nyt juhlinta jatkuu pienimuotoisella klubikiertueella.

40 vuotta sitten perustettu Pelle Miljoona Oy kiertää taas Suomea alkuperäiskokoonpanollaan. Kiertueen settilista nojaa yhtyeen esikoisalbumiin Moottoritie on kuuma, jonka julkaisun jälkeen yhtye hajosi.

Syksyllä 1980 laulaja-rumpalien Pelle Miljoonan ja Tumppi Varosen, kitaristi Andy McCoyn, basisti Sam Yaffan ja kosketinsoittaja Ari Taskisen muodostaman Pelle Miljoona Oy:n loppukesästä äänittämä esikoinen Moottoritie on kuuma killui albumilistan paalupaikalla.
Vuonna 1979 perustettu yhtye oli jo sopinut julkaisukiertueen keikkoineen, mutta suunnitelmat menivät uusiksi, kun silloin 18-vuotias McCoy ja 17-vuotias Yaffa ilmoittivat vaihtavansa Pelle Miljoona Oy:n Hanoi Rocksiin ja muuttavansa Tukholmaan.
Taskinen muistaa tilanteen tulleen Oy:n muille jäsenille pienoisena yllätyksenä, vaikka he tiesivätkin McCoyn pyöritelleen mielessään ihan omanlaisiaan juonia.
– Muistan, että soitin Samille Tukholmaan ja olin hirveän huolissani hänestä. Hän oli niin nuori silloin. Olihan heidän lähtönsä totta kai yllätys, mutta tämä on rock and rollia, kuviot vain uusiksi. Basisteja meillä taisi olla parikin kappaletta ja saimme kiertueet heitettyä, Taskinen kertoo.
Nyt Pelle Miljoona Oy kiertää jälleen Suomea alkuperäiskokoonpanollaan. Vappupäivänä keskiviikkona yhtye saapuu Joensuuhun ravintola Kerubiin.

Yllättävän toimiva
Alkuperäismiehistön kiertue alkoi jo viime vuoden lopulla, jolloin 40-vuotisjuhlaansa viettänyt Pelle Miljoona Oy soitti kaksikymmentä keikkaa lähinnä konserttisaleissa ympäri Suomea. Lokakuussa Espanjasta varaslähdön ottaneen juhlakiertueen päätöskonsertin yhtye heitti tammikuussa Helsingin jäähallissa.
Kiertueen kynnyksellä Pelle Miljoona Oy julkaisi uutta musiikkia Anna soihtusi palaa -ep:n verran, mutta pääosassa konserteissa olivat esikoisalbumin Moottoritie on kuuma kappaleet. Suomirockin klassikoksi tituleeratulla debyytillä on nimibiisin ohella sellaisia tuttuja raitoja kuin Olen kaunis, Juokse villi lapsi ja Vapaus on suuri vankila.
Valtaosa albumin sävellyksistä on Taskisen käsialaa, ja hän myöntää levytyksen olevan hänelle se kaikista rakkain Pelle Miljoona Oy:n tuotannosta.
– Tai sanotaanko, että tämä on se rakkain kokoonpano, koska aikoinaan pyysin Andya ja Samia bändiin. Pelle ja Tumppi olivat silloin muistaakseni interraililla, ja he olivat vähän ihmeissään, että mitä hemmetin junnuja Taskinen on pyytänyt bändiin, hän lisää.
Viimesyksyinen konserttisalikiertue oli Pelle Miljoona Oy:lle ensimmäinen laatuaan, ja Taskinen paljastaa tunnelmien olleen kiertueen alla lievästi skeptisiä. Soittajia mietitytti, miten heidän soittamansa, punkin puraisema suomirock mahtaisi tepsiä, kun yleisö istuu penkeillään ja miljöönä on hieno konserttisali.
Taskisen mukaan konsepti toimi yllättävän hyvin.
– Varsinkin monessa pienemmässä kaupungissa on tasan kaksi vaihtoehtoa keikkapaikaksi. On se baari, johon mahtuu pari, kolmesataa ihmistä, tai sitten on aikoinaan nousukaudella rakennettu hieno konserttisali, jossa on huipputekniikkaa ja henkilökuntaa.
– Näen, että tulevaisuudessa konserttisalit voivat pikkuhiljaa muuttua klubeiksi, koska niissä on jo tarjoilua ja kaikkea. Joissain tosin oli vielä vähän turhan vanhakantainen järkkärimeininki, että kun jengi nousi ylös tanssimaan, järkkärit ryntäsivät huutamaan: Alas! Alas! Se oli vähän huvittavaa, tuli ihan 70-luku mieleen, Taskinen muotoilee.

Paras yhtälö
Vappuaattona Jyväskylästä alkavalla klubikiertueella Pelle Miljoona Oy:n yleisö saanee tehdä muutakin kuin istua aloillaan. Huhti–toukokuussa ja elokuussa yhtye soittaa yhteensä kymmenen lisäkeikkaa paikkakunnilla, joihin syksyn juhlakiertue ei yltänyt.
Alun perin Joensuun piti Jyväskylän tavoin olla Pelle Miljoona Oy:n pysäkkinä jo viime syksyn konserttikiertueella, mutta jostain syystä molemmat kaupungit tipahtivat silloin listalta. Taskista tilanne harmitti, sillä esimerkiksi Joensuussa hän ei muista käyneensä aikoihin.
Klubikiertueen alkua bändi on jo vähäsen ehtinyt odotellakin. Soittofiilikset ovat hyvät, ja ajatus klubeilla paahtamisesta motivoi kaikkia.
– Täytyy sanoa, että olemme parhaimmillamme klubeissa. Niissä on suhteellisen pieni lava, bändi on lähekkäin ja kaikki kuulevat suoraan mitä toinen soittaa. Myös yleisö on lähellä. Kyllä se on paras yhtälö, Taskinen miettii.
Tällä erää viimeisen keikkansa Pelle Miljoona Oy soittaa elokuun lopulla Tampereella. Sen jälkeen yhtye vaikenee ainakin hetkeksi, sillä jokaisella soittajalla on omat suunnitelmansa. Varosella on Problems?-yhtyeensä, Pellellä, Yaffalla, McCoylla ja Taskisella sooloprojektinsa, muun muassa.
– Mutta luulen, tai ainakin toivon hartaasti, että Oy tekee vielä uuden levyn jossain vaiheessa. Voi olla, että se menee ensi vuoden puolelle, mutta katsotaan, Taskinen päättää puhelinhaastattelun.
Tiina Sormunen

Pelle Miljoona Oy keikalla Joensuussa Kerubissa keskiviikkona 1.5. Lämmittelijänä Dynamo.

Kommentoi

Hae Heilistä