Julkaistu    |  Päivitetty 
Tiina Sormunen

Tsemppihenki pitää kynnyksen matalana

Susiraja Metal Clubin rahastonhoitajan ja tapahtumavastaavan Pia Kihlakasken mukaan Hevijamit ovat saaneet hyvää palautetta. Kuva: Tiina Sormunen Susiraja Metal Clubin rahastonhoitajan ja tapahtumavastaavan Pia Kihlakasken mukaan Hevijamit ovat saaneet hyvää palautetta. Kuva: Tiina Sormunen
Kenen ideasta Hevijamit alun perin sai alkunsa, sitä joensuulaisen Susiraja Metal Club ry:n rahastonhoitaja ja tapahtumavastaava Pia Kihlakaski ei muista, mutta ensimmäisen kerran tunnelmaa hän ei ole unohtanut.

Elokuussa 2017 ravintola La Barressa kokeilumielessä järjestettyjen, ensimmäisten Hevijamien settilista koostui 16 biisistä.

– Hevijamien idea lähti hevikaraokesta, mutta ajattelimme, että se olisi siistiä oikean taustabändin kanssa. Ilta oli ihan huippu, ja nyt näitä on jatkettu sen verran, että ensi viikolla on vuorossa kuudennet Hevijamit, Kihlakaski taustoittaa.

Hevijamien taustalla musisoivan livebändin soittajat ovat tuttuja kasvoja joensuulaisista bändikuvioista. Taustabändin kokoonpano on joinain iltoina hieman vaihdellut, mutta ydinryhmän muodostavat rumpali Sami Ratilainen, kitaristit Ilja Koslonen, Johannes Valkonen ja Heikki Rasanen, basistit Antti Hyttinen ja Mikko Kytösaho sekä kosketinsoittaja Antti Kämäräinen. Vappuaattona järjestävissä kuudensissa Hevijameissa soittovuorossa ovat Ratilainen, Koslonen, Valkonen, Kämäräinen ja bassossa ensikertalainen Arto Mulari.

Hevijameihin on ennakkoilmoittautuminen, ja samalla laulajan on kerrottava, minkä biisin haluaa esittää. Vappuaaton jameihin ilmoittautuminen päättyi reilu viikko sitten, ja tällä kertaa mukana on 16 eri laulajaa. Biisitoiveita on yli kaksikymmentä.

– Periaatteessa mitä tahansa voi toivoa, mutta bändi katsoo, mitkä biisit ovat toteutettavissa. Yleensä ihmiset laittavat parikin biisivaihtoehtoa, ja aina sieltä on jokaiselle jotakin löytynyt, minkä on päässyt sitten esittämään, Kihlakaski kertoo.

Tähän asti enemmistö hevijammailijoista on ollut miehiä, mutta Kihlakasken mukaan jokaisella kerralla on ollut esiintymässä myös naisia. Musiikillisesti iltamissa on venytty rockista metalliin, ja esimerkiksi kuudensissa jameissa on luvassa kaikkea Guns N’ Rosesista Lamb of Godiin.

Laulamisen ohella Hevijameihin voi ilmoittautua myös soittajaksi. Kihlakaski vinkkaa, että lava on vapaa esimerkiksi kitaristeille, basisteille, miksei vaikka viulisteillekin.

– Vapun jameihin onkin yksi soittaja ilmoittautunut, että hän haluaa tulla vetämään bassolla yhden biisin. Taustabändistä löytyy usein laulaja sellaisiinkin biiseihin, hän lisää.

Hevijamit kiinnostavat myös yleisöä. Tupa on ollut täysi lähes jokaisissa iltamissa, minkä lisäksi Kihlakaski mainitsee Hevijamien tunnelman. Se on ollut aivan erityinen heti ensimmäisestä kerrasta lähtien.Jameihin on osallistunut useita paikallisia muusikoita, mutta Kihlakaski korostaa iltamien matalaa kynnystä. Kaikki ovat tervetulleita lavalle.

– Ei tarvitse olla mikään ammattilainen tai hirvittävän taitava, yleisö on aina ollut tosi kannustava. Jos jollakin menee esimerkiksi biisin aloitus mönkään ja pitää aloittaa alusta, se ei haittaa ketään. Porukka vain kannustaa kauheasti. Tapahtumat ovat olleet ihan mahtavia.

Kuluvan vuoden kolmannet Hevijamit Susiraja Metal Club järjestää mahdollisesti ensi syksynä.

Vuodesta 2011 lähtien pohjoiskarjalaista metallikulttuuria tsempanneen Susiraja Metal Clubin kevät näyttää tapahtumien osalta varsin vilkkaalta.

Yhdistys järjestää joka toinen keskiviikko kantapaikassaan La Barressa musavisoja, joiden lisäksi kalenterissa on SMC Live -keikkailtoja.

Seuraava liveiltama on perjantaina, jolloin lavan ottaa haltuun pitkän linjan dark metal -yhtye Mustan Kuun Lapset. Illan toisena bändinä La Barressa louhii melodista vaihtoehtometallia tempova Hollow Thoughts.

Perjantaina 17. toukokuuta vuorossa on bändikilpailu, jonka voittaja pääsee lämmittelyaktiksi joensuulaiselle Decrowned-yhtyeelle rockklubi Marksiin Ilosaarirock-lauantaina. Susiraja Metal Clubin kilpailu on suunnattu uusille, Pohjois-Karjalan alueella toimiville metallibändeille. Ilmoittautumisaika päättyy perjantaina 10. toukokuuta.

– Muutama ihan uusi bändi on jo ilmoittautunutkin mukaan, Pia Kihlakaski paljastaa.

Lisätietoa bändikilpailusta Susiraja Metal Clubin nettisivuilla osoitteessa susirajametalclub.fi.

Kommentoi

Hae Heilistä