Julkaistu    |  Päivitetty 
Tiina Sormunen

Synkkään päätyyn - ja lujaa

Ajatus Ellipsistä konkretisoitui Elisa Tiilikaiselle jo muutama vuosi sitten. Haloo Helsinki! -yhtyeen jättäytyminen tauolle mahdollisti sooloprojektin toteutumisen. Kuva: Emilia Tiilikainen Ajatus Ellipsistä konkretisoitui Elisa Tiilikaiselle jo muutama vuosi sitten. Haloo Helsinki! -yhtyeen jättäytyminen tauolle mahdollisti sooloprojektin toteutumisen. Kuva: Emilia Tiilikainen
Perjantaina, tasan 16 tuntia Yhden naisen hautajaiset -esikoisalbumin julkaisusta Ellips eli Elisa Tiilikainen, 28, vastaa haloolla puhelimeen jossain Helsingin keskustassa. Julkaisupäivä on edennyt vilkkaasti aamusta asti haastattelusta toiseen siirtyessä, vaikka suurimman osan haastattelurumbasta Tiilikainen saikin hoidettua edellisenä päivänä.

Harva debyyttialbumi herättää mediassa samanlaista kihinää, mutta Tiilikainen ei olekaan ihan kuka tahansa Elli. Ellips on Haloo Helsinki! -yhtyeen laulaja-basistin Elli Haloon sooloprojekti.

Ja nyt perjantaina, kello 16 vuorossa on julkaisupäivän viimeinen haastattelu, ja Tiilikainen kertoo puhuneensa niin paljon, että on välillä unohtanut, mikä päivä tänään on.

– Kun tämän jälkeen lähden kotiin, siellä on perheelle ja ystäville pienet levyjuhlat. Ehkä sitten alan tajuta, että ei vitsi, siellä se albumi nyt oikeasti on, hän täydentää.

Viime kesän festarikeikkojen jälkeen tauolle jääneen, vuonna 2021 uuden albumin kera palaavan Haloo Helsinki! -yhtyeen faneille Ellipsin Yhden naisen hautajaiset voi olla pienimuotoinen yllätys.

Siinä missä Haloo Helsinki! on radioystävällistä ja suoraviivaista poprockia, Ellips rönsyilee ja ammentaa voimansa pompöösistä 60- ja 70-lukujen hippirockista ja progesta, sekä ennen kaikkea Tiilikaisen maailmantuskasta.

Emobändin tuotoksia huomattavasti synkeämmällä esikoisalbumilla hän käsittelee muun muassa välinpitämättömyyttä, mielenterveysongelmia ja yksinäisyyttä. Toiveikkuuttakin on, mutta lähinnä pieninä pirskahduksina.

Sellainen Tiilikainen tuntee itsekin olevansa. Pohdiskelija, joka on pienestä pitäen ajatellut paljon kuolemaa, avaruutta ja kaikkea siltä väliltä, ja ahdistunutkin aivojensa tuotoksista. Herkkä pää aistii kaiken, mitä maailmassa ja lähiympäristössä tapahtuu.

– Vaikka on paljon hyvää ja osalla meistä menee paremmin kuin koskaan, onhan se hurjaa, mitä nytkin tapahtuu. Tuhoamme maapalloa koko ajan parhaamme mukaan ja vaikka samalla yritämme sitä myös pelastaa, silti pitäisi tehdä enemmän. Maailmantuska on aina kiehtonut ja ahdistanut minua.

– Kun velloo hetken niissä surun ja ahdistuksen tunteissa, eikä edes yritä kirjoittaa sinne toivonkipinää, se on yllättävän puhdistavaa. Voisihan sinne väkisin vääntää jonkin toiveikkaan kulman, mutta se menettäisi silloin hohtonsa, vaikka minäkin elämässä ajattelen, että niin pitkään kuin olemme hengissä, on toivoa kaikkeen hyvään.

– Mutta biiseissä tarvitsee välillä mennä synkkään päätyyn ja lujaa, Tiilikainen taustoittaa.

Yhden naisen hautajaiset -albumin soundimaailma on pitkälti tuottaja Matti Mikkolan käsialaa, mutta siitä huokuvat myös Tiilikaisen omat teiniajan suosikit: Pink Floyd, Guns N’ Roses, Nirvana, Led Zeppelin ja Juice Leskinen muun muassa.

Suurin kaikista on kuitenkin Queen, jonka musiikki on juurtunut niin syvälle Tiilikaiseen, että hän unohtaa mainita yhtyeen jokaisessa haastattelussa.

– Freddie Mercuryn äänenkäyttö oli mieletöntä, ja silläkin bändillä on laidasta laitaan tosi rokkaavaa ja sitten mennään todella klassiseen menoon. Ah, se oli kyllä täydellinen bändi. Kingston Wallia ei tietysti myöskään voi unohtaa, vaikka Kuoppis (rumpali Sami Kuoppamäki) soittaa Ellipsissäkin. Sen löytäminen silloin teininä oli tosi päräyttävää.

Näillä näkymin Ellips on vain tämän vuoden pituinen projekti, ja siten Tiilikainen siihen myös suhtautuu. Niin hauska ja tärkeä Ellips on kuitenkin ollut, että hän toivoo sen saavan joskus vielä jatkoa. Se hetki tosin koittaa, jos koittaa, vasta vuosien päästä. Ensi vuodesta eteenpäin Tiilikaisen elämä täyttyy taas Haloo Helsingistä.

Sitä ennen Tiilikainen keskittyy Ellipsin ensimmäiseen kiertueeseen, joka alkaa torstaina Kuopiosta. Lauantaina Ellips saapuu Joensuuhun Kerubiin mukanaan varsin nimekäs yhtyeensä. Rumpuja soittaa Sami Kuoppamäki, kitarassa on Timo Kämäräinen, koskettimissa Janne Puurtinen, bassossa Juho Kanervo ja puhaltimissa Markus Pajakkala.

Ellipsin keikoilla on luvassa Yhden naisen hautajaiset -albumi kokonaisuudessaan, muutamia lainakappaleita sekä jamitteluhetkiä.

Tiilikainen odottaa alkavaa kiertuetta innostuneena.

– Tuntuu, että olen saanut teini-iän rokkidraivin jotenkin uudestaan käsiteltäväksi, ihan kuin tekisin kaikkea taas ensimmäistä kertaa. Levyn kappaleita on ihana vetää, ja on ihanaa vain uppoutua siihen, kuinka mielettömän hyviä soittajia ja mahtavia tyyppejä minulla on bändissäni, hän kiteyttää.

Kommentoi

Hae Heilistä