Julkaistu    |  Päivitetty 
Tiina Sormunen

Mikko Harjun laulut piirtyvät iholle

Vuosi sitten esikoisalbuminsa julkaisseen Mikko Harjun toinen albumi on jo hyvässä vaiheessa. Esikoinen myi platinaa ja Harju myöntää, että menestys toi aluksi myös paineita. Nyt mieli on jo levollinen, sillä muusikko uskoo elämään ja tähän hetkeen. Kuva: Ville Juurikkala Vuosi sitten esikoisalbuminsa julkaisseen Mikko Harjun toinen albumi on jo hyvässä vaiheessa. Esikoinen myi platinaa ja Harju myöntää, että menestys toi aluksi myös paineita. Nyt mieli on jo levollinen, sillä muusikko uskoo elämään ja tähän hetkeen. Kuva: Ville Juurikkala

Ensimmäinen tatuointi tuli laulaja-lauluntekijä Mikko Harjulle, 28, täytenä yllätyksenä.

Vielä vuonna 2015 omakustanteisesti musiikkiaan julkaisseen Harjun suosio oli maltillista, eikä hänen keikoillaankaan ollut tungosta.

Eräällä livekerralla Harju päätti esittää uuden, vielä julkaisemattoman kappaleensa, Taivas ei oo rajana. Kuuntelemassa istunutta yleisöä oli ehkä kourallinen. Jollekin heistä Harjun kappale kolahti ja lujaa, sillä pian laulaja-lauluntekijä sai valokuvan tatuoinnista. Joku keikalla olleista oli napannut Harjun kappaleesta rivit: Täytyy antaa kaikkensa / jos haluu kylpee onnessa / Taivas ei oo rajana, ja tatuoinut ne ihoonsa.

– Se pysäytti minut kunnolla, että okei, nyt on jotain jännää meneillään. Joku kuulee ensimmäisen kerran biisin, jota ei ole julkaistu ja livenä, ja sitten hän hankkii siitä tatskan, puhelinhaastatteluun tavoitettu Harju muistelee.

Seuraavana vuonna Harjulla olikin jo taskussaan sekä levytyssopimus että hitti, Mä olen tässä, minkä myötä hänen somekanaviinsa alkoi tipahdella lisää tatuointikuvia. Varsinaisesti pankin räjäytti alkuvuodesta 2017 julkaistu Sinä riität -single, jonka jälkeen Harju on saanut liki 200 kuvaa kappaleidensa inspiroimista tatuoinneista. Hänen vuosi sitten julkaisemansa esikoisalbumin Sinä olet elämä kymmenestä raidasta peräti yhdeksän lyriikat ovat innoittaneet tatuointeihin.

 

Tänä vuonna yhdeksästä tuli kymmenen, sillä Harjun tammikuussa julkaisema single Timantti on myös ehtinyt kartuttaa muusikolle lähetettyjen tatuointikuvien pinoa. Väistämättä herää epäilys, että Harju laskelmoisi jo biisejä kirjoittaessaan, millaiset lyriikat soveltuisivat kuulijoiden korvien ohella iholle.

Laulaja-lauluntekijä vastaa ajatusleikkiin naurulla.

– Tuosta on joku heittänyt jo läppää, mutta ei, mietin kyllä ihan muita asioita. En hirveästi edes mieti kappaleita kirjoittaessani, annan virrata vain, Harju lisää.

Popahtavaa iskelmää tekevä Harju tunnetaan positiivisista ja kannustavista sanoituksistaan. Vuosi sitten helmikuussa yleisö äänesti hänet Iskelmä-gaalassa Vuoden tulokkaaksi, mutta ihan kaikkia Harju ei silti vakuuta. Myönteisyytensä takia häntä on pidetty epäaitona, sillä epäilijöiden mielestä kaikki ei voi olla hyvin koko ajan.

Harjun toista albumia ennakoivan Timantti-singlen perusteella laulaja-lauluntekijä onkin nyt matkalla melankolisempaan ilmaisuun. Timantin taustalla on rehellinen rakkaustarina, joka päättyi eroon.

– Se kertoo menettämisen tuskasta. Kun olet löytänyt ihmisen, jollaista et tiennyt voivan olevan olemassakaan, ja sitten jostain syystä menetät hänet, Harju tarkentaa.

Kokonaan melankoliseksi hän ei ole muuttumassa. Itse kappaleensa säveltävä ja sanoittava Harju kertoo, että hänen toiselle albumilleen on tulossa myös positiivisia sävyjä.

Tällä hetkellä kakkosalbumin biiseistä noin puolet on jo olemassa.

– Elämää ei oikein pysty hallitsemaan, vaikka minäkin yritän sitä joskus liikaakin, mutta kirjoitan niistä asioista, mitä siinä elämäntilanteessa tulee. Nyt näyttäisi siltä, että kakkoslevystä on tulossa myös tosi iloinen.

– Esimerkiksi Timantin olen tehnyt aikaisemmin, vähän vaikeammassa ajassa, hän kuvailee.

 

 

Siikaisista kotoisin olevasta Mikko Harjusta ei alun perin tullut muusikkoa, vaan vuonna 2010 hän valmistui sähkömieheksi. Hyvin nopeasti hän kuitenkin tunnisti musiikin todelliseksi intohimokseen, ja jo samana vuonna Harju muutti Helsinkiin tavoitellakseen unelmaansa. Musikaalisessa perheessä varttunut Harju on laulanut aina  –  ja tekee niin edelleen. Suu käy niin kaduilla kuin kotonakin.

Ensimmäisen kitaransa hän sai ollessaan 15-vuotias.

– Isosiskoni sai kitaran joululahjaksi, mutta otin sen häneltä, koska sisko ei soittanut sillä. Tein ensimmäisen biisini 15-vuotiaana, Harju täydentää.

Perjantaina ensimmäiselle Joensuun-keikalleen akustisen triokokoonpanon kera saapuvan Harjun lyriikat ovat hyvin henkilökohtaisia, sillä muusikko ei tiedä, mistä muustakaan hän voisi kirjoittaa kuin omista tuntemuksistaan ja kokemuksistaan.

Kappaleiden syntymiseen, tai kanavoimiseen, kuten Harju itse kirjoitusprosessia kutsuu, hän tarvitsee kotisohvan ja kitaran.

– Joskus ennen minulla oli myös vihko. Mutta kotisohvalla on tähän asti tullut tehtyä kaikki biisit. Siitä sohvasta ei saa kyllä luopua koskaan, Harju kiteyttää.

Kommentoi

Hae Heilistä