Julkaistu    |  Päivitetty 
Tiina Sormunen

15 vuotta vahvaa parisuhdepunkia

Juhlakiertueella oleva Irina julkaisee pian uutta musiikkia, jota on mahdollista kuulla myös laulajan kevään keikoilla. Juhlakiertueella oleva Irina julkaisee pian uutta musiikkia, jota on mahdollista kuulla myös laulajan kevään keikoilla.
Miltä se tuntuu artistista, kun saa palautetta, että hänen musiikistaan on muodostunut jollekin toiselle ihmiselle hyvin merkityksellistä?

Irina Saaren eli Irinan vastaus ei varmaankaan yllätä: Isolta ja palkitsevalta. Hän myös tietää, mistä puhuu.

Maaliskuussa tuli kuluneeksi 15 vuotta sekä Irinan debyyttialbumin Vahva julkaisusta että ensimmäisestä keikasta sooloartistina, ja palautteen perusteella vuosiin on mahtunut monta koskettavaa kappaletta ja elämystä. Irinan musiikki on linkittynyt lukuisiin ihastumisen ja rakastumisen hetkiin, ja se on myös antanut monelle tukea elämän hankaliin tilanteisiin. Irinan keikoille ihmiset tulevat vertaistuellisesti laulamaan ja purkamaan tunteitaan, joita ovat eläneet hänen biisiensä mukana.

Sellaista se on, parisuhdepunk, kuten eräs miespuolinen fani intoutui kerran luonnehtimaan Irinalle tämän livekeikkojen antia. Poplaulaja otti määritelmästä mieluisan kopin, sillä ei hän yksinomaan itselleen musiikkiaan tee.

– Olen aina halunnut ajatella musiikin sellaisena, että jos sillä pystyy välittämään jotain tunnetta toisille ihmisille, se on hirvittävän merkittävää. On ihana nysväillä itse ja kokea biisien tekstejä ja myös ihan sitä musaa, mutta eivät ne ole mitään, jos ne eivät löydä ketään, Irina täydentää.

Tänä keväänä Irina kiertää Suomea 15 vahvaa vuotta -juhlakiertueen tiimoilta. Matka käynnistyi maaliskuun alussa Heinolasta ja päättyy toukokuun puolivälissä Luumäelle. Joensuuhun juhlakiertue koukkaa lauantaina.

Kiertueen settilistalla on useita vuonna 2004 ilmestyneen Vahva-debyyttialbumin hittejä, läpileikkaus Irinan muusta tuotannosta sekä ensisoittonsa saavia uusia biisejä. Irina muistaa, kuinka Apulannan Toni Wirtasen kanssa debyytille kappaleita valikoidessaan toivoi kovasti, että ihmiset haluaisivat kuunnella sen lisäksi vielä toisen ja kolmannenkin hänen levynsä.

– Tavallaanhan on käynyt paremmin kuin hyvin, kaaresta tuli pidempi kuin uskalsin toivoa. Tämä on kuitenkin niin tuulinen ala, parhaillaan kahdeksatta albumiaan valmisteleva Irina lisää.

Vahvan biisejä Irina on aiemmillakin kiertueillaan mahduttanut settiin paljon, sillä hän on huomannut, että ihmiset tykkäävät niistä. Laulaja itse ei ole kuunnellut debyyttiään aikoihin, mutta hänen korviinsa sen raidat soivat tavattoman hitaina. Livesovitukset kun ovat huomattavasti menevämpiä.

Tekstien osalta Vahvalla laulaa Irinan näkökulmasta hieman eri tyyppi kuin mikä hän nykyään on. Hän ei myöskään pidä Wirtasen kirjoittamia lyriikoita itselleen niin henkilökohtaisina, vaikka monia tunteita ja tilanteita tunnistaakin.

– Onhan sen levyn tyyppi myös eri-ikäinen ja vahvasti epävarma tietyissä asioissa, maailmankuvakin on erilainen. En ole koskaan ajatellut debyytin biisejä niin vahvasti itseni kautta, vaan ne ovat toisella tapaa tosi rakkaita, Irina huomauttaa.

Vahva myi ilmestyessään platinaa ja pysyi Suomen virallisella albumilistalla yhtäjaksoisesti 24 viikkoa.

Jos debyytti mahdollisti Irinan elämässä paljon asioita, teki se laulajalle kerrotun tarinan mukaan ihmeitä myös erään pariskunnan ensitreffeillä.

– Pariskunnan mies oli muistaakseni soittanut treffeillä Vastaukset-biisin, jolloin nainen oli ollut, että kyllä. Tämä on tässä, koska hänkin kuuntelee Irinaa. Kappalehan käsittelee parisuhteen epävarmuutta, alkaako se vai loppuuko, mitä se toinen ihminen haluaa, Irina kiteyttää.

Jos Irina miettii 15 vuoden takaista itseään, ainakin yksi on ennallaan. Hänellä on edelleen se sama palo musiikin ja keikkojen tekemiseen. Ihmisenä Irina tuntee olevansa nykyisin huomattavasti sallivampi kuin silloin.

– Olinhan minä silloinkin ihan aikuinen, mutta en ole enää jotenkin niin mustavalkoinen. Tuntuu, että olen entistä inhimillisempi verrattuna siihen aavistuksen verran ehdottomampaan tyyppiin.

Toinen on skottiruutu. Sitä löytyy niin Vahva-albumin kannesta kuin tämänkeväiseltä 15 vahvaa vuotta -juhlakiertueeltakin. Skottiruutua täynnä on myös hänen kotialbuminsa, sillä Irinan ollessa pieni hänen mummonsa ompeli hänelle hienon skottiruututakin ja -hattuja.

Vuoden 2007 Linnan juhliinkin Irina suunnisti skottiruudussa, vaikka alun perin hän haaveili tietynlaisesta vihreästä iltapuvusta.

– Mutta emme löytäneet sellaista vihreää kangasta, joten päädyin menemään vähän rock’n’ rollimmalla kuosilla. Nyt keväällä pyysin, että Riia Lampinen tekisi minulle skottiruutuvaatteen kiertueelle ihan vain Vahvaa kunnioittaen, väreistä ja kuoseista pitävä Irina kertoo.

Kommentoi

Hae Heilistä