Julkaistu    |  Päivitetty 
Tiina Sormunen

Eva + Manu on eron jälkeenkin Eva + Manu

Pitkän hiljaisuuden jälkeen uutta musiikkia julkaissut Eva + Manu soittaa In the Woods -kiertueensa päätöskeikan lauantaina Joensuussa. Pitkän hiljaisuuden jälkeen uutta musiikkia julkaissut Eva + Manu soittaa In the Woods -kiertueensa päätöskeikan lauantaina Joensuussa.
Vuonna 2016 Eva Louhivuoren, 31, ja Emmanuel ”Manu” Laudicin, 29, muodostama suomalais-ranskalainen pop-folkduo Eva + Manu kaipasi pientä taukoa. Toisen albuminsa, vuonna 2014 julkaistun Cinnamon Heartsin jälkeen kaksikko oli ollut käytännössä koko ajan kiertueella, ja oikeastaan koko yhtyeen alku oli ollut yllättävä ja nopea.

Louhivuori ja Laudic päättivät rauhoittaa tilanteen muuttamalla Pariisiin, jossa he alkoivat etsiä musiikilleen uutta soundia. Laulujen sijaan tulikin ero.

Seitsemän vuotta yhdessä ollut pariskunta hiljeni musiikillisesti lähes kokonaan, mutta Eva + Manu -duon kuoppaamista he eivät missään vaiheessa suunnitelleet. Eron jälkeen meni vain oma aikansa, että molempien elämä asettui taas paikoilleen.

– Kun aloimme puhua mahdollisesta erosta, molemmille oli selvää, että bändi pidetään ehdottomasti. Meillä ei ollut draamaa eikä mitään sellaista kauhean mielenkiintoista itse erossa. Olemme olleet kavereita koko ajan ja olemme sitä edelleen, puhelinhaastatteluun tavoitettu Eva Louhivuori täydentää.

Cinnamon Hearts -albumin jälkeen vain kaksi singleä julkaisseen Eva + Manun hiljaiselo päättyi tammikuussa, kun yhtyeen monta vuotta hioma In The Woods -niminen ep ilmestyi.

Kuusi uutta kappaletta sisältävä ep syntyi nimensä mukaisesti metsässä, sillä Louhivuori ja Laudic bändeineen äänittivät sen Raaseporissa Villa Vikanin residenssissä.

Hirsimökissä viikon kestäneissä äänityksissä tunnelma oli Eva + Manu -duolle tyypillinen eli hyvin kotikutoinen.

– Se on aina ollut tärkeä osa tekemistämme, että teemme äänitykset itse jossain erityislaatuisessa paikassa. Esimerkiksi kakkosalbumimme äänitimme Nurmijärvellä. Muutimme omakotitaloon, rakensimme sinne studion ja teimme siellä koko levyn.

– Nyt tuli sellainen olo, että haluamme metsäfiilistä, joten luonnollisinta oli lähteä mökille, Louhivuori selventää.

Äänitysviikko oli Louhivuoren mukaan hyvin ainutlaatuinen kokemus. Työskentely oli rentoa, sillä kukaan ei määritellyt studioaikoja, ja kesken nauhoitusten pystyi piipahtamaan vaikka saunomassa. Hirsimökissä muusikot elivätkin kuin omassa maailmassa tai kuplassa, minkä Louhivuori uskoo välittyneen myös ep:lle.

Villa Vikanissa äänitetty In The Woods on Eva + Manu -yhtyeen tähänastisista julkaisuista henkilökohtaisin.

Levyn kappaleissa he käsittelevät paljon perhettään, läheisten kuolemaa ja uutta elämänvaihettaan ystävinä.

– Esimerkkinä Sins-kappale, josta on selkeästi tullut ihmisten lempparibiisi ep:llä. Mistä se kertoo, sen voi jokainen tulkita itse, mutta meille se on eron jälkeinen hymni sille kaikelle. Revitään kaikki vanha ja mennyt pois ja nyt ollaan puhtaita ja aloitetaan alusta, Louhivuori kuvailee.

Louhivuori ja Laudic ovat aina tehneet musiikkia yhdessä, eikä pariskunnan ero muuttanut työskentelytapaa. Tosin tällä kertaa he saivat keskittyä puhtaasti työntekoon ja ystävyyteen, kun kaikki parisuhteeseen ja yhteiseen arkeen liitännäiset asiat loistivat poissaolollaan.

– Minäkin olen herkkä ihminen ja tuon helposti arjen asiat työpaikalle, vaikka ei pitäisi. Kun sitä ei enää ollut, työn tekeminen oli ehkä jotenkin rennompaa ja vapaampaa, vaikka olemme samoja ihmisiä kuin ennenkin ja tunnemme toisemme yhtä hyvin kuin ennenkin, Louhivuori pohtii.

Eva ja Manu tuli tunnetuksi vuonna 2010, kun kaksikko sai idean lähteä kiertämää Eurooppaa ja tehdä matkan aikana kappaleita.

Heidän vanha pakettiautonsa nytkähti liikkeelle Etelä-Ranskasta, ja puolen vuoden ajan Louhivuori ja Laudic kiersivät Ranskaa, Espanjaa ja Italiaa. Joka viikko he julkaisivat uuden kappaleen ja sen musiikkivideon Travel in Music -blogissaan.

Yhtyeen nykyinen kiertue-elämä ei sisällä enää samanlaista reissuromantiikkaa, mutta seikkailu on yhä sallittua.

Suomen-kiertueetkin bändi ottaa mahdollisuutena tutustua kotimaahan, ja keikkakaupungeissa heillä on tapana bongailla paikallisia kivoja juttuja.

Lauantaina tutustumisvuorossa on Joensuussa. Louhivuoren suunnitelmissa on sukeltaa ainakin paikalliseen kahvilakulttuuriin, mutta on päivässä muutakin erityistä.

Lauantaina Eva + Manu soittaa helmikuussa alkaneen kiertueensa päätöskeikan ravintola Kerubissa ja Louhivuorella on synttärit.

Niitä molempia bändi aikoo juhlistaa illan keikalla.

– Olen niin onnellinen, että kiertueen päätöskeikka ja synttärini ovat Kerubissa. Se on oikeasti ihana paikka, tykkäämme aina ihan sikana tulla sinne. Keikasta tulee varmasti tunteikas, Louhivuori ennustaa.

Kommentoi

Hae Heilistä